Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi! 13 yaralıdan 8'i taburcu edildi

Malatya'da bir binada meydana gelen göçüğün ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarında sona gelindi. Enkazdan 13 kişi sağ kurtarılırken 8'inin tedavilerinin ardından taburcu edildiği bildirildi. Başkan Erdoğan da telefon açarak bilgi aldı ve geçmiş olsun dileklerini iletti. Öte yandan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin 4 kişinin gözaltına aldığını duyurdu.

Giriş Tarihi 09 Kasım 2021, 17:12 Güncelleme 10 Kasım 2021, 06:06
Malatya’da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi! 13 yaralıdan 8’i taburcu edildi

İÇİNDEKİLER

Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi. 13 kişi enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini, can kaybının olmadığını bildirdi.

Bakan Soylu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "AFAD Başkanlığımızdan aldığımız son bilgiye göre, Malatya'da çöken binadaki arama kurtarma çalışmaları sona erdi. Allah'a şükür, can kaybımız yok. Yaralanan hemşehrilerimize acil şifalar diliyorum. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten uzak eylesin." ifadelerini kullandı.

Merkez Yeşilyurt ilçesindeki Sıtmapınarı Mahallesi İnönü Caddesi'nde, altında iş yerleri bulunan iki katlı binada henüz bilinmeyen nedenle çökme meydana gelmiş, arama kurtarma çalışmaları sonucu 13 kişi enkazdan yaralı kurtarılmıştı.

BAKAN KOCA AÇIKLADI: 8 YARALI TABURCU EDİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Malatya'da çöken binanın enkazından yaralı kurtarılan 13 kişiden 8'inin tedavilerinin tamamlanarak taburcu edildiğini bildirdi.

Bakan Koca, Twitter hesabından "Malatya'da son durum" başlığıyla yaptığı açıklamada, "Bir binanın çökmesi sonucu yaralanıp hastaneye kaldırılan 13 kişiden 8'i tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. 5 yaralı halen tedavi altında. 5 UMKE timi dahil toplam 141 sağlık çalışanımızla olay yerindeyiz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı.

VALİ'DEN İLK AÇIKLAMA
Malatya Valisi Aydın Baruş A Haber'e yaptığı açıklamada, "Bu 2 katlı bir bina. Olay yerinde görevlilerimizin aktardığına göre, enkazın altından 8 kişi çıkarıldı ve durumları iyi. Bu 2 katlı bir bina. Olay yerinde görevlilerimizin aktardığına göre... Enkazın altından 8 kişi çıkarıldı ve durumları iyi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkan Erdoğan görüşmede, Malatya'da bir binada meydana gelen göçük olayı ve enkazda devam eden arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Devletin bütün imkanları ve kurumlarıyla vatandaşlarının yanında olduğunu belirten Başkan Erdoğan, olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu.

Ancak çöken binada bir kahvehane, fırın ve bir ticarethane var. Kaç kişinin etkilendiği yönünde kesin bir bilgi yok.

Yaklaşık 20 insan olduğu söyleniyor. Olayı araştırıyoruz. AFAD ve itfaiye ekiplerimiz çalışıyor. Gereken yapılıyor." ifadelerini kullandı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Malatya Merkez Yeşilyurt ilçesinde bulunan ve 2 katlı olduğu değerlendirilen bir binada henüz bilinmeyen nedenle göçük meydana gelmiştir. Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Sivas ve Adana illerinden arama ve kurtarma ekipleri faaliyetlere destek vermek üzere bölgeye sevk edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

13 KİŞİ ENKAZDAN KURTARILDI
Bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları sonrasından enkazdan kurtarılanların sayısı 13'e yüskeldi.

KORKUNÇ İDDİA
Öte yandan olayın ardından iddialar da beraberinde geldi. Yaklaşık olarak 60 yıllık binada gün içerisinde yapılan tadilatta taşıyıcı kolonlardan birinin kesildiği öne sürüldü. Bahsi geçen iddia ile ilgili olarak yetkililerden henüz bir açıklama gelmedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da enkaz altından kurtarılan vatandaşların hastanelere sevkinin yapıldığını kaydetti.

Göçüğün hemen ardından ekiplerin olay yerine geldiğini ifade eden Gürkan, "İtfaiye, AFAD olmak üzere bütün ekiplerimiz seferber oldu. Ümidimiz vatandaşların sağsalim enkaz altında çıkarılmasıdır. Vatandaşlarımızı müsterih olsunlar, devletimiz tüm imkanlarıyla buradadır. Ümidimiz can kaybının olmamasıdır." dedi.

ÇÖKME ANI ORTAYA ÇIKTI
Enkaza dönen binanın çökme anı ortaya çıktı

ALTUN'DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Malatya'da çöken binada, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğunu bildirdi.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Malatya'da bir binada meydana gelen göçük nedeniyle oluşan enkaz sonrası arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Devletimiz tüm imkanlarıyla ve kurumlarıyla bölgededir. Göçükten etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Duamız, kalbimiz Malatyalı kardeşlerimizle." ifadelerini kullandı.

VALİ BARUŞ'TAN BİR AÇIKLAMA DAHA
Enkazdan kurtarılan 13 kişinin durumunun iyi olduğunu bildiren Vali Aydın Baruş, "Binadaki tadilat nedeniyle zayıflama olabileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

"1 KİŞİDEN SES ALDIK"
Malatya Valisi Aydın Baruş yaptığı açıklamada, "Kıraathanede yaklaşık olarak 15 kişi var. Tadilat olan binada da 2 kişi olduğu ifade ediliyor. Tavuk satışı yapılan binadaki 3 kişi ise kendi çabalarıyla çıkıyorlar. 13 kişinin hayati tehlikesi yok, 3 kişi taburcu oldu. Kurtarılanlar arasında hayati tehlikesi olan yok. Arkadaşlarımız 1 kişiden ses aldıklarını söylüyorlar. Ona ulaşmaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımızdan ricamız olay yerinden uzak durmaları. Enkaz tam olarak kaldırıldıktan sonra tam olarak manzarayı göreceğiz. Sevindirici olan şu kaybettiğimiz vatandaşımız yok." dedi.

TADİLAT YAPAN ŞAHIS VE BERABERİNDEKİ 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Malatya'da bir binada yaşanan göçüğe ilişkin 4 kişi gözaltına alındı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, İnönü Caddesi'ndeki iki katlı bir binanın zemin katında yapılan tadilat nedeniyle meydana gelen göçükle ilgili başsavcılıkça soruşturma başlatıldığı belirtildi.Açıklamada, "Olayla ilgili olarak bilirkişiler tarafından gerekli incelemeler yapılmış olup toplanan deliller itibarıyla izinsiz tadilat yaptırıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu tadilatı yaptıran iş yeri sahibi ve 3 çalışanı gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak titizlikle sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN