21 Ekim evde bakım maaşı yatan iller listesi! Evde bakım maaşı ne zaman yatacak 2021? Kimler 1.798 lira ödeme alabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma ihtiyacı olan engelli bireyle ve aileleri için ödeme yapılacak. Toplam 29 ilde evde bakım paraları hesaplara yattı. Parasını henüz alamamış olanlar da 21 Ekim evde bakım maaşı yatan illeri araştırıyor. Peki; Evde bakım maaşı ne zaman yatacak 2021? Kimler evde bakım maaşı alabilir? 1.798 ödemeden kimler yararlanabilir? İşte aralarında İstanbul, Kayseri, Diyarbakır, Samsun'un da olduğu evde bakım maaşı yatan iller listesi ve ve maaş sorgulama ekranı....

Giriş Tarihi 21 Ekim 2021, 09:16 Güncelleme 21 Ekim 2021, 09:16
21 Ekim evde bakım maaşı yatan iller listesi! Evde bakım maaşı ne zaman yatacak 2021? Kimler 1.798 lira ödeme alabilir?

İÇİNDEKİLER

Evde bakım maaşı yatan iller sabah saatlerinden itibaren araştırılan konular arasında yer aldı. Devlet engellilere, hastalara ve yaşlılara yönelik özel yardımlarda bulunmaya devam ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca aylık olarak ödenenen evde bakım maaşı her ayın 15'inden sonra hesaplara yatırılmaya başlanıyor. Henüz maaşını çekememiş olan vatandaşlar ise 21 Ekim evde bakım maaşı yatan iller listesini araştırıyor. Peki; Evde bakım maaşı ne zaman yatacak 2021? Kimler evde bakım maaşı alabilir?

21 EKİM EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ!

1- Tokat

2- Aksaray

3- Kırklareli

4- Antalya

5- Balıkesir

6- Bolu

7- Samsun

8- Hatay

9- Sakarya

10- İzmir

11- Osmaniye

12- İstanbul

13- Zonguldak

14- Manisa

15- Niğde

16- Mersin

17- Bilecik

18- Afyonkarahisar

19- Konya

20- Diyarbakır

21- Ordu

22- Uşak

23- Aydın

24- Adıyaman

25- Bursa

26- Adana

27- Düzce

28- Çorum

29- Kayseri

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SMS İLE SORGULAMA

Evde bakım aylığı alanlar sorgulama yapmak için telefondan SMS gönderebilirsiniz. Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak sorgulama yapabilirler. SMS ile sorgulama yapmak için 1 SMS ücreti istenmektedir.

E-DEVLETTEN SORGULAMA

Evde Bakım aylığı ödemelerini E Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile E Devlet şifrenizi kullanarak giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın ve tıklayın. Açılan sayfada maaş ödemesi ile ilgili detayalar ulaşabilirsiniz. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sekmesinin altında bulunur.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Evde bakım maaşı aylık 1.798 TL olarak ödeniyor. Böylece 2021 yılında evde bakım yardımı adı altında hak sahiplerine yıllık 20 bin 377 lira ödeme yapılmış olacak.

ENGELLİYE AYLIK 992 LİRA ÖDENİYOR!

Yüzde 40 ila 69 arası engeli olanlar ile yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara göre destek tutarı değişiyor. 18 yaş üstü engelli kişiler ile bu kişilerin vasi veya vekilleri bu yardımı alabiliyor.

Kişi, yüzde 40-69 arası engeliyse ve yardım almak için gerekli şartları sağlıyorsa devlet, her ay 661 lira engelli aylığı ödüyor. Kişi, yüzde 70 ve üzeri engelliyse, aylık engelli maaşı 992 liraya çıkıyor. Engellilere yönelik verilen desteklerden bir diğeri de engelli yakını aylığı.

Bu destekten de 18 yaşından küçük engellilerin yakınları yararlanabiliyor. Fiilen bakımını gerçekleştirdiği, aynı evde ikamet ettiği, 18 yaşından küçük ve yüzde 40 ve üzeri oranda engelli yakını olanlar, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin 852 liradan az olduğunu ispat etmeleri halinde maaş alabiliyor. Bu yardım kapsamında da 18 yaş altı engelli bireyi olan aile bireylerine her ay 661 lira ödeme yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI KİMLERE VERİLİYOR?

Evde bakım maaşı engellinin kendisine değil, bakımını yürüten akrabası veya vasisi gibi üçüncü kişilere veriliyor. Evde bakım desteği için üç koşul aranıyor. Birincisi, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelirin net asgari ücretin 3'te 2'sinden az olması gerekiyor. 2021 yılı itibarıyla evde bakım maaşı bağlatılabilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir bin 705 TL'nin altında olmalı.

Hane içinde birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması halinde, ikinci engelli iki kişi sayılıyor. Örneğin bir anne ve iki engelli çocuğunun yaşadığı ailenin kişi başına geliri hesaplanırken toplam gelirler 3'e değil, 4'e bölünerek kişi başına gelir hesaplanıyor.