BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin’den flaş aşı açıklaması: Önümüzdeki sene ihtiyaç olacak!

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs ile ilgili aşı geliştiren BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini belirtirken yeni bir formülasyona ihtiyaç duyulacağını ifade etti. 'Bu yıl yeni bir aşı geliştirmeye gerek yoktu' diyen Şahin "Gelecek yılın ortasına kadar farklı bir durum olabilir" diye konuştu.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2021, 16:55 Güncelleme 03 Ekim 2021, 16:55
BioNTech’in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin’den flaş aşı açıklaması: Önümüzdeki sene ihtiyaç olacak!

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık iki yıldır dünya gündeminde yerini koruyan koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği aşı ile adından söz ettiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin'den önemli açıklamalar geldi.

Uğur Şahin, Covid-19 salgınının seyri ve aşı ile ilgili yaptığı değerlendirmelerinde, zaman geçtikçe virüsün vücudun bağışıklık savunmasından kaçabileceği mutasyonlara uğrayacağı belirtti. Bu durumun da mevcut aşıların oluşturduğu bağışıklığı azaltabileceğini ifade etti.

GÜNCELLENMİŞ AŞIYA İHTİYAÇ OLACAK
mRNA teknolojisi ile üretilen dünyanın ilk koronavirüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin, gelecek yılın ortalarına doğru güncellenmiş koronavirüs aşılarına ihtiyaç olacağını tahmin ettiğini söyledi. Şahin, "Bu yıl yeni bir aşı geliştirmeye gerek yoktu. Fakat gelecek yılın ortalarına doğru çok daha farklı bir durum olacak" dedi.

DELTA MUTASYONU AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTMADI
Delta varyantının daha bulaşıcı olduğunu ve baskın hale geldiğini belirten Şahin, bu durumun mevcut aşının etkinliğini azaltmadığını belirtti.

Şahin, üçüncü doz destekleyici aşıların varyantları kontrol altına almada etkili olabileceğini dile getirirken virüsün bağışıklıktan kaçabileceği yeni mutasyonlara uğrayacağını ve aşının etkinliğini azaltabileceğini ifade etti.

Şahin, "Virüs kalacak ve virüs daha da çok adapte olacak. Değişikliğe uğrayacak yeni nesil virüslerin, şu ankinden daha kolay yönetilebilir olacağını öngörmüyoruz. Bu devam eden bir evrim ve evrim henüz başladı" sözlerini kullandı.