Başkan Erdoğan liderliğindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama! Suriye, Doğu Akdeniz, Afganistan...

Milli Güvenlik Kurulu, Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.47'de başlayan toplantı sona erdi. MGK sonrası yazılı açıklama geldi. Suriye vurgusu yapılan bildiride, "Sivilleri hedef alan ve istikrara zarar veren eylemlerin, bölgedeki hassas dengeleri bozarak kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılmasını engelleyeceğine işaret edilmiştir." ifadelerine yer verildi. Afganistan ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin de bilgilendirmeler yapıldı.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2021, 01:27 Güncelleme 30 Eylül 2021, 20:30
Başkan Erdoğan liderliğindeki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama! Suriye, Doğu Akdeniz, Afganistan...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantı 3,5 saat sürdü.

MGK'nın ardından yazılı açıklama geldi.

İşte o açıklamadan öne çıkanlar:

AFGANİSTAN
Afganistan'da yaşanan son gelişmeler neticesinde ortaya çıkan durum değerlendirilmiş, Türkiye'nin dost ve kardeş Afganistan halkının ülkelerinde müreffeh ve huzurlu bir hayata kavuşmasına yönelik Kabil Uluslararası Havalimanının işletilmesi de dahil olmak üzere desteğini sürdüreceği vurgulanmış; uluslararası topluma, insani krizlerin aşılmasında birlikte hareket etme ve samimiyetle sorumluluk üstlenme çağrısında bulunulmuştur.

SURİYE AÇIKLAMASI
Suriye meselesine taraf ve müdahil olan aktörlerin Suriye halkının barış, huzur ve refaha kavuşması hususundaki mesuliyetleri üzerinde durulmuş; bilhassa sivilleri hedef alan ve istikrara zarar veren eylemlerin, bölgedeki hassas dengeleri bozarak kalıcı ve sürdürülebilir çözüme ulaşılmasını engelleyeceğine işaret edilmiştir.

İKLİM KRİZİ
İklim değişikliği tehdidine karşı küresel düzeyde ortak mücadele planlarının hayata geçirilmesinin zorunluluğuna işaret edilmiştir. Türkiye'nin, her uluslararası meselede olduğu gibi bu konuda da üzerine düşenleri yapacağı belirtilmiştir.

DÜZENSİZ GÖÇ
Türkiye'nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'a ilişkin meseleler ile düzensiz göç konusundaki iyi niyetli, yapıcı çözüm odaklı teklif ve yaklaşımlarının göz ardı edilmesinin hem uluslararası hukuk ve hakkaniyet hem de Avrupa Birliği'nin uzun vadeli menfaatlerinin hilafına olduğu belirtilmiş; Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin tek taraflı eylemlerine ve hasmane tutumlarına destek verilmesinin bölgedeki anlaşmazlıkları daha da derinleştireceğinin altı çizilmiştir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN