Türkiye’de İHA şahlanışı! Resmen sıraya girdiler! Tam 210 başvuru

Türkiye Dağlık Karabağ ve Doğu Akdeniz’deki İHA SİHA başarısı ile dünya gündeminden düşmezken atılan adımlar meyvelerini bir bir veriyor. Türkiye’nin insansız hava araçları ve drone ile ilgili ortalama 210 patent başvurusunun bulunurken 2021 ilk 9 ayında ise başvuru sayısı şimdiden 20'ye ulaştı.

Giriş Tarihi 27 Eylül 2021, 10:39 Güncelleme 27 Eylül 2021, 10:58
Türkiye’de İHA şahlanışı! Resmen sıraya girdiler! Tam 210 başvuru

İÇİNDEKİLER

Hava araçlarına yönelik patent sayılarında önemli bir ivme yakalayan Türkiye, 2020 yılında bu alanda 18 patent başvurusu yaptı.

Eylül itibarı ile Türkiye'nin bu rakamı geride bıraktığına vurgu yapan sektör temsilcileri, 2021 Eylül ayına kadar ülkemizdeki hava araçlarına yönelik 20 patent başvurusu yapıldığını dil getirirken, sene sonuna kadar bu rakamın da artacağını öngörüyor.

210 BAŞVURU VAR

Türkiye'nin insansız hava araçları ve drone ile ilgili ortalama 210 patent başvurusunun bulunurken, 2016'da 17, 2017'de 35, 2018'de 41, 2019'da 35, 2020'de 18 ve 2021'in Eylül ayına kadar 20 patent başvurusu yapıldı.

Dünya genelinde insansız hava araçları teknolojisiyle ilgili ortalama 50 -60 bin civarında patent başvurusu bulunurken, en çok patent başvurusu yapan ülkelerin başında ise Çin geliyor.

İHA NEDİR?
İHA, drone ve ya insansız hava aracı olarak bilinir. Modern savaşlarda kullanılan bu tür uçakların ana hedefi keşif ve ya saldırı olarak bilinmektedir. Uzaktan kumanda ile yönlendirilen İHA'lar ön tanımlı bir uçuş planına sahip olurlar. Ayrıca bazı İHA çeşitleri ise otomatik uçuş gerçekleştirirler. İHA'lar ön tanımlı uçuş planı olanlar ve otomatik uçuş gerçekleştirenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Özellikle olası bir savaş durumunda militanlara karşı etkili bir mücadele vermek için İHA çeşitleri kullanılmaktadır.

Bazı noktalar da İHA kullanımları tartışmalara yol açsa da çoğu ülke tarafından İHA kullanımı oldukça yaygındır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise İHA kullanımı tartışmalara yol açmıştır. Bunun yanı sıra yangın söndürme amacıyla da İHA'lar kullanılmaktadır.

İNSANSIZ HAVA ARACI NASIL ÇALIŞIR?
Savunma ve saldırı amacıyla kullanılan insansız hava araçlarının kullanımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Modern savaşlarda yer alan insansız hava araçları tekrar kullanıma sunulabilir. Ayrıca insansız hava araçlarının içerisinde mürettebat bulunmadığı için kontrol sağlanarak hiç durmadan belli bir irtifa halinde uçabilirler.

İnsansız hava aracının çalışmasında jet motoru ve iki zamanlı motor önemli bir rol üstlenmektedir. İnsansız hava araçları aslında birer drone olarak da bilinmektedir. İnsansız hava araçlarının kullanımında bağımsız kumanda sistemleri de geliştirilmiştir. İnsansız hava araçları kullanılırken de çok dikkatli ve teknik bir şekilde davranmak gerekecektir.

İHA HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
İHA olarak bilinen insansız hava araçlarının kullanım alanı oldukça geniştir. Modern savaş teknolojilerinde önemli bir yere sahip olan insansız hava araçları pek çok farklı alanda kullanılır. İnsansız hava araçları genel olarak keşif ve saldırı görevlerinde kullanılmaktadır. Modern savaşlarda insansız hava araçları militanlara karşı gerçekleştirilen saldırılarda önemli bir rol oynar. Bu araçlar genellikle savaş uçaklarının kullanılmadığı alanlarda kullanılır.

İnsansız hava araçları özellikle zor, tehlikeli ve kirli görevlerde kullanılmaktadır. İnsansız hava araçları uzaktan kumanda edilerek çeşitli saldırı ve keşif zamanlarında çok kolay bir şekilde kullanılabilir. Türkiye genelinde son yıllarda artan orman yangınlarının söndürülmesinde de insansız hava araçları kullanılmaktadır.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ AVANTAJLARI NELERDİR?
Teknolojinin hızlı gelişmesi ile birlikte insansız hava araçlarına da önemli bir görev düşmektedir. Buna göre insansız hava araçları ekonomik ve personel açısından çok önemlidir. Özellikle ekonomik bağlamda insansız hava araçları diğer hava araçlarına göre çok daha uygundur. Bunun yanı sıra insansız hava araçlarının uçuş maliyetleri de çok düşüktür. Satın alırken ve kullanırken insansız hava araçlarına daha az ücret ödenmektedir.

İnsansız hava araçları ufak maliyetler ile kullanılabilir. İnsansız hava araçlarında diğer savaş uçaklarına göre personele ihtiyaç duyulmaz. İnsansız hava araçları diğer araçlara göre havada daha fazla asılı kalmaktadır. Özellikle insansız hava araçlarının kalitelerine göre havada kalma süreleri de değişiklik göstermektedir. Savunma sanayisinde insansız hava araçları yoğun olarak kullanılır. Yangın söndürmede kullanılan insansız hava araçları sayesinde büyük çaplı orman yangınlarına çok hızlı müdahale edilebilir.