Sinema, tiyatro ve konserlere giriş için PCR testi zorunlu mu? PCR testi ücretli mi, nasıl, nereden yapılır?

Gündemde dünden bu yana yoğun bir şekilde Sinema, tiyatro ve konserlere giriş için PCR testi zorunlu mu? Sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. 19 Ağustos Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halka seslendi ve önemli açıklamalar yaptı. PCR testinin zorunlu olduğu yerlerden bahsetti ve tüm illerden vatandaşlar bu konu hakkındaki bilgileri araştırır oldu. Peki PCR testi ücretli mi, nasıl, nereden yapılır?

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2021, 16:01 Güncelleme 20 Ağustos 2021, 16:01
Sinema, tiyatro ve konserlere giriş için PCR testi zorunlu mu? PCR testi ücretli mi, nasıl, nereden yapılır?

İÇİNDEKİLER

Sinema, tiyatro ve konserlere giriş için PCR testi zorunlu mu? PCR testi ücretli mi, nasıl, nereden yapılır? Sorgulamaları sıklıkla yapılır oldu. Cumhurbaşkanlığı liderliğinde gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından önemli kararlar verildi ve halka duyuruldu, bunlardan en dikkat çekeni ise PCR testi oldu ve vatandaşların merak ettiği tüm bilgiler haberimizde yer alıyor.

KONSER, SİNEMA, TİYATRO GİRİŞİNDE PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Şehirlerarası yolculuk, konser, tiyatro, sinema toplu faaliyetler için zorunlu PCR uygulamalarını devreye alacağız. 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz." Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz."

TESTLER ÜCRETLİ Mİ OLACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'na dair açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorusunu yanıtladı.

"Yüz yüze eğitim kapsamında haftada 2 kez istenecek zorunlu PCR testi ücretsiz mi olacak" sorusuna Koca, "Devlet hastanelerinde ücretsiz olacak." yanıtını verdi.

PCR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir ve koronavirüste de virüse ait RNA'yı göstermektedir. Yani koronavirüs sürecinde, vücuttaki virüsün kimliğini göstermek için yapılan bir testtir.

Farklı hastalıklar için de kullanılan PCR, vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebilmektedir. PCR testine moleküler tanı testi de denebilmektedir. Test, vücutta virüsün varlığını, ayrıca vücudun enfeksiyona yanıt olarak ürettiği antikorları belirleyebilmektedir.

PCR testinin adı son dönemlerde Covid 19 yani koronavirüsün taranması için duyuldu. Ancak bu test sadece koronavirüste değil, vücuttaki pek çok virüs, parazit, mikrop ya da bakterinin tespitinde, genetik sorunlarda, babalık testlerinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

ANTİKOR TESTİNİN PCR TESTİNDEN FARKLARI NELERDİR?

PCR, COVID-19 için altın standart "tanı testi"dir. Antikor testi ise daha çok "tarama" amacıyla kullanılmaktadır. Kan örneği kullanılarak yapılan antikor testinde IgM bandının pozitif çıkması hastalığın geçirilmekte olduğunu, IgG bandının pozitif çıkması ise hastalığın daha önce geçirilmiș olduğunu gösterir. Bir kișide halihazırda COVID-19 enfeksiyonunun bulunup bulunmadığı gösteren en iyi (duyarlıve özgül) test, ağız-burun sürüntü örneği kullanılarak yapılan PCR testidir.