Türkiye’nin İHA ve SİHA’ları ABD’yi rahatsız etti! 27 Kongre Üyesinden Blinken’a ‘önlem alın’ mektubu…

Türkiye son dönemde savunma sanayiinde yaptığı atılımlarla dünyada söz sahibi olmaya başladı. En büyük hamleler arasında yer alan İHA ve SİHA'lar terör örgütlerine sahayı dar ederken, Suriye'den Karabağ'a kadar birçok yerde de dengeleri değiştirdi. Bu durumdan rahatsız olan ABD'li 27 Kongre Üyesi, Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup yazarak "önlem alınması ve Türkiye’ye ihracat lisanslarının askıya alması" için çağrıda bulundu.

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2021, 11:00 Güncelleme 12 Ağustos 2021, 10:18
Türkiye’nin İHA ve SİHA’ları ABD’yi rahatsız etti! 27 Kongre Üyesinden Blinken’a ‘önlem alın’ mektubu…

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesinde daha sonra Suriye'den Libya'ya Karabağ'a kadar birçok bölgede dengeleri değiştiren Türk İHA ve SİHA'ları dünyanın da büyük ilgisini çekti.

NATO ve AB üyesi bir ülke olan Polonya ile de Bayraktar TB2 SİHA ihracı için anlaşmalar imzalandı.

İHA VE SİHA'LAR ABD'Yİ RAHATSIZ ETTİ
Türkiye'nin askeri alanda dışarıya bağımlı olmamak için İHA ve SİHA'larla attığı bağımsızlık adımları ABD'yi ise rahatsız etti.

BLINKEN'A 'ÖNLEM ALIN' MEKTUBU
ABD'de 27 Kongre Üyesi Dışişleri Blinken'a bir mektup yazarak 'önlem alınması ve Türkiye'ye ihracat lisanslarının askıya alması' için çağrıda bulundu.

Asılsız iddia ve ithamların yer aldığı mektup "Dünyanın birçok bölgesini istikrarsızlaştıran ve ABD çıkarlarını, müttefiklerini ve ortaklarını tehdit eden Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (İHA) programı hakkındaki endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz" ifadeleriyle başlarken Yunan ve Ermeni lobisinin desteğini aldığı öğrenilen 27 ABD'li Kongre Üyesi tarafından imzalandı.

ABD'nin dünyayı kan gölüne çevirdiği ve terör örgütlerine verdiği desteğin görmezden gelindiği skandal mektupta Türkiye 'suçlu' olarak gösterildi.

MEKTUBUN KAYNAKÇASINDA AMERİKA ERMENİ ULUSAL KOMİTESİ DE YER ALIYOR
Mektupta yer alan kaynakça bölümünde Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) da yer aldı. Öte yandan mektup, ANCA'nın resmi internet sitesinde de yayınlandı. Mektupta ilk imzanın sahibi ABD Kongre üyesi David Cicilline, Azerbaycan-Ermenistan arasında çatışmaların sürdüğü 14 Kasım 2020'de yayınladığı açıklamada, "Ermenistan'ın demokratik hükümetinin yanındayım" demişti.

"TÜRKİYE'Yİ CAYDIRICI GÜÇ HALİNE GETİRİYOR"
Yakın zamanda ABD'nin önde gelen savunma haberleri sitesi "Defense News"te de TB3'ün Türkiye'yi caydırıcı bir güç haline getirmeye başladığını yazdı. Haberde Türkiye'nin denizde savaş uçağı filosu oluşturduğuna değinildi.

İHA VE SİHA'LARIN PKK'YA VE İŞGALCİ ERMENİSTAN'A VURDUĞU DARBE ZORLARINA GİTTİ
Türkiye'nin terör örgütlerine ve işgalcilere vurduğu darbeden rahatsızlıkları ise şu ifadelerle mektupta yer aldı:

"Geçen yıl boyunca, Türk insansız hava araçları Azerbaycan tarafından Ermeni sivillere karşı konuşlandırıldı; IŞİD'e karşı savaşta ABD ile ortak olan Kürt güçlerine karşı; ve Libya'nın iç savaşında. Türkiye, Polonya ve Pakistan'a insansız hava aracı satmak için anlaşmalar imzaladı ve Rusya ve Pakistan ile silahlı İHA'ların ve insansız hava aracı savunma sistemlerinin ortak üretimini tartışıyor. Türkiye ayrıca, işgal altındaki Kıbrıs'ta, amfibi hücum gemilerinden saldırı uçağı konuşlandıracak kalıcı bir insansız hava aracı üssü kurma niyetini de açıkladı."

Mektupta, "Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk insansız hava aracının yayılması, istihdamı ve satışının olası sonuçlarını ayrıntılarıyla anlatan bir brifing talep ediyoruz; Türkiye'nin halihazırda uygulanan yaptırımları ihlal edecek malzeme veya teknolojilere sahip İHA'lar geliştirip geliştirmediği; ve Türkiye'nin eylemlerinin NATO kural ve tüzüklerinin bir başka ihlalini oluşturup oluşturmadığı. Ayrıca, ABD drone teknolojisinin Türkiye'ye ihracat izninin Dışişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirilinceye kadar derhal askıya alınmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

İşte Türkiye'yi hedef alan o mektup;

2020'DE 360 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ
ABD'nin rahatsız ettiği İHA ve SİHA'larımız askeri alandaki bağımsızlığımızın yanında ekonomik olarak da ülkeye güç katıyor.

Dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından ilgiyle takip edilen BAYKAR'ın ürettiği Bayraktar TB2 SİHA sisteminin başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş bir hava aracı ihracatı yapılmasına da kapı araladı. Böylelikle Türk savunma sanayinin en önemli adımlarından biri atıldı.

Yapılan anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'lar, havacılıkta 100 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçakları olan Antonov kargo uçaklarını üreten Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan'a ihraç edildi.

Şirket yetkililerinden alınan bilgiye göre Baykar'ın gelirlerinin büyük kısmı yurtdışına yapılan ihracattan elde edildi. İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2020 yılında 360 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatıyla savunma sanayii gibi stratejik bir alanda büyük bir başarıya imza attı. Milli SİHA'lara ilgi duyan birçok ülkeyle de görüşmeler devam ediyor.

Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi.

Milli SİHA'lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ'da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapmaya devam ediyor. Türk havacılık tarihinde taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun havada kalış süresi ve 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu kıran milli SİHA, 300 bin saatlik uçuşla Türk havacılık tarihinde bu kadar uzun süre başarıyla Türkiye'ye hizmet eden ilk hava aracı unvanını da kazandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN