DGS baraj puanı kaç oldu? DGS puanına okul önlisans puanı eklenecek mi? DGS tercihleri ne zaman başlayacak 2021?

DGS baraj puanı kaç 2021? Sorusu öğrencinlerin gündeminde merak edilen konular arasında yer alıyor. 2 yıllık üniversite mezunlarının 4 yıllık üniversiteye geçiş yapmak için girdiği Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sınavı 11 Temmuz'da gerçekleşmişti. Öğrenciler sınavın ardından sonuçların açıklanacağı tarihe odaklanmış durumdayken ÖSYM'den açıklama geldi ve sonuçlar erişime açıldı. DGS'ye katılan öğrenciler tarafından baraj puanı, puan hesaplama ve üniversitelerin taban-tavan puanları hakkında detaylar araştırılmaya başlandı. Öte yandan DGS puanına önlisans puanının eklenip eklenmediği öğrenciler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, DGS baraj puanı kaç? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar!

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2021, 14:32 Güncelleme 11 Ağustos 2021, 14:34
DGS baraj puanı kaç oldu? DGS puanına okul önlisans puanı eklenecek mi?  DGS tercihleri ne zaman başlayacak 2021?

İÇİNDEKİLER

DGS baraj puanı kaç 2021? Sorusu gündemde merak edilen konular arasında yer aldı. ÖSYM tarafından 11 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen DGS sınavı sonrası öğrenciler sonuçların açıklanacağı tarihe odaklandı. Öte yandan, DGS baraj puanı, üniversitelerin tabanütavan puanları hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, DGS baraj puanı kaç? DGS puan hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar!

DGS BARAJ PUANI KAÇ?

DGS sınavında baraj puanı yoktur. DGS'nin kendisine özel puan hesaplama yöntemi vardır.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2021?

DGS sonuçları bugün açıklandı. Adaylar sonuçlarını " https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden görüntüleyebiliyor. Sınav sonucunu görüntülemek isteyenler bu adres üzerinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sınav sonucuna ulaşabiliyor.

2021 DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN NASIL YAPILACAK?

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları ÖSYM tarafından açıklanan bilgiye göre 13 Ağustos tarihinde açıklanacak. Geçtiğimiz yıl 9 Eylül 2020 tarihinde açıklanan sonuçların üzerinden 16 gün geçmesiyle tercih işlemleri başlamıştı. Bu yılda benzer şekilde sonuçların ardından 15 gün geçmesiyle Ağustos ayının son haftasında tercih işlemlerinin başlaması ön görülüyor.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi DGS tercihlerinde adaylara 1 hafta süre veriyor. Adaylar açıklanan kılavuzu dikkate alarak en fazla 30 üniversite tercihinde bulunabilir. ÖSYM AİS üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle sisteme giriş yapan adaylar DGS tercih listesi oluşturacak. Adaylar tercihlerin sona ereceği güne kadar üniversite sıralamalarında değişiklik yapabilirken istedikleri üniversiteyi ekleyebilir veya çıkartabilir.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI YERLEŞTİRMELERDE ETKİLİ OLACAK!

Dikey Geçiş Sınavına başvuru yapan her öğrenci için ön lisans başarı puanı hesaplanacak. DGS ön lisans başarı puanı en yükseği 100, en küçüğü 50 olarak değerlendirilerek öğrencilerin sonuçlarına yansıtılacak. ÖBP puanı yüksek olan adaylar sıralamalarda düşük olan adaylara kıyasla öne çıkacak. DGS puanıyla ÖBP puanı birleştirilecek adayların yerleştirme puanı hesaplanacak.

YERLEŞEMEYEN ADAYLARA EK TERCİH HAKKI SUNULACAK!

2021 DGS tercihleri sonucu boş kalan, kayıt yaptırılmayan bölümler için ÖSYM kontenjanları açıklayacak. Duyurulan tarihler arasında adaylar Aday İşlemleri Sistemi üzerinden ek tercihlere başvuracak. Normal tercihlerde herhangi bir bölüme kayıt hakkı kazanan adaylar ek tercihten faydalanamaz. Ek yerleştirme işleminin başvurusu için adaylardan 25 TL başvuru ücreti alınacak. Ücreti yatırmayan adayların tercihleri işleme alınmayacak.

SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

2020-DGS'ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

2020-DGS'ye başvuranadaylardan YÖKSİS'te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS'ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır.ÖBP'nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılacaktır. YÖKSİS kaynaklı bilgisinde eksiklik/düzeltme olan adayların kendi üniversitelerine başvurarak bu bilgilerinin düzeltilmesini sağlamaları gerekmektedir("AKADEMİK NOT ORTALAMALARININ TOPLANMASI İLE İLGİLİ BİLGİ" başlıklımadde).

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca,4 Ağustos 2012 tarihli ve 28374 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 1 nci maddesi ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik'in 7 nci maddesinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Akademik not ortalamalarından elde edilecek Önlisans Başarı puanlarının sınav puanlarına katılarak Dikey Geçiş Sınavı Puanının nasıl hesaplanacağı ÖSYM tarafından belirlenir ve Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzunda yer alır."

2020-DGS'de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir:

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir.