CHP'de cumhurbaşkanı adaylığı hayalleri! Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu'nu tasfiye ediyor

CHP'de cumhurbaşkanı adaylığı krizi yaşanıyor. CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan, Alman Deutsche Welle Türkçe haber sitesine konuşarak, Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu'nun kendilerini ispat etmeden cumhurbaşkanı adaylığı hayaline kapılmalarının çok kötü sonuçlarının olacağını belirtti. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmak için yaptığı hamle olarak yorumlandı. Boğaz sermayesi ve HDP'ye güvenen İmamoğlu, eğer aday gösterilmezse bağımsız olarak bir adım atabilir. Cumhurbaşkanlığı hayalleri ve CHP'deki yeni tasfiyenin detayları...

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2021, 11:16 Güncelleme 10 Ağustos 2021, 12:04
CHP’de cumhurbaşkanı adaylığı hayalleri! Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nu tasfiye ediyor

İÇİNDEKİLER

2023'te gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi ana muhalefet partisinde koltuk kapma krizine dönüştü. Bir taraftan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu aday olmak için peş peşe açıklamalar yaparken diğer taraftan kendi kadrosu da bu yönde destekleyici beyanlarda bulunuyor.

CHP Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan, Başkan Erdoğan ve Cumhur İttifakı karşıtı kara propaganda yapan Almanya merkezli Deutsche Welle Türkçe'ye partisinin 2023'teki cumhurbaşkanı adayı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

BÜLENT TEZCAN: CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI GİBİ BİR HEVESE KAPILIRLARSA...

Tezcan'ın açıklamaları şöyle;

"Siyasette propaganda ve vatandaşa gelecekte yapacaklarınızı anlatmanız önemlidir. Ama en az bunlar kadar, belki daha önemli olan bir başka şey ne yaptığınızı gösterebilmektir. Millet İttifakı'nın şu anda kullanabildiği iktidar alanı sadece yerel yönetimler ve özellikle de büyükşehir belediyeleri. Belediyelerde CHP'nin şu anda yaptıkları, iktidar olduğunda da yapacağının teminatıdır.

Belediye başkanlarımız cumhurbaşkanlığı tartışmaları içine girerse veya bir erken cumhurbaşkanı adaylığı gibi bir hevese kapılırlarsa, ki böyle bir hevesleri yok onun altını çiziyorum, CHP'nin iktidar alanında vatandaşa gösterebileceği başarılı örnekleri, bu imkanı elimizden kaçırma riskimiz var. Onlar da bunun çok iyi farkında ve işlerine odaklanıyorlar."

KILIÇDAROĞLU: BELEDİYEDE DEVAM ETMELİDİRLER

Geçtiğimiz gün Başkan Erdoğan karşıtı yayın politikası benimseyen Habertürk'e konuk olan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı onurlu bir görevdir. Elbette teklif gelirse kabul edilir. Şöyle bir tablomuz var. Medya isimler üzerine odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Seçilecek cumhurbaşkanına o kadar büyük yetkiler veriyor ki, nefsine, duygularına hakim olmayıp, "Ben burada kalacağım" derse bir başka felaketin kapısı açılır. Büyükşehir belediye başkanlarımızın başarılı olmasını isteriz. Elbette daha güzel yerlere gelebilirler. Bence ikinci dönem de devam etmelidirler" sözlerini kullanmıştı.

KEMAL, EKREM İLE MANSUR'U MUHARREM İNCE GİBİ TASFİYE EDECEK

CHP'deki tasfiye sırası Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu'na geldi. 2018'de Başkan Erdoğan'ın karşısına çıkan Muharrem İnce'nin partisinden yüzde 8 fazla alması sonrası yalnız bırakılarak tasfiye edilmesi hafızalardaki yerini koruyor.

MANSUR VASATIN ALTINDA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hem ileri yaşından hem de yereldeki başarısızlığından dolayı aday olmayacağı düşünülüyor. Sadece ajans desteğiyle sosyal medyada PR yapan Yavaş Ankara'da vasatın altında kaldığı için cumhurbaşkanlığı mümkün görünmüyor. Kulis bilgilerine göre Yavaş da aday olmak istemediğini Kılıçdaroğlu'na iletti. CHP anketlerinde Yavaş'ın pek şansının olmadığı, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına da destek oranının düşük olduğu biliniyor.

İMAMOĞLU, BAŞKAN ERDOĞAN'A RAKİP OLARAK KENDİSİNİ GÖRÜYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için durum biraz farklı. Genç yaşının avantajını kullanan İmamoğlu sahada oldukça başarısız olmasına rağmen belediyeyi bırakıp cumhurbaşkanlığı adaylığı için hayal kuruyor. İmamoğlu, 25 yıllık AK Parti döneminde alt yapıdan yollara, metro ağlarından temizlik ve çevre düzenlemesine kadar yerelde dev yatırımlar gören İstanbul'un bu şartlarda bile hizmet edilmeden 10 yıl daha götürebileceği kanısında.

BOĞAZ'DAKİ BURJUVA VE HDP'YE GÜVENİYOR

Başta Boğaz'ın zenginleri ve HDP desteğine güvenen İmamoğlu, liyakatinin çok üstünde olan cumhurbaşkanlığı için Erdoğan'ın karşısına çıkmak istiyor. Eğer aday yapılmazsa Muharrem İnce gibi bağımsız aday olma ihtimali muhalefetin en büyük çıkmazı olarak kapalı kapılar ardında konuşuluyor.

ANKET SONUCU... 3'NÜN TOPLAMI BİR ERDOĞAN'A YAKLAŞAMIYOR

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, cumhurbaşkanlığı anket sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre, Başkan Erdoğan'ın yüzde 41,7 ile birinci çıktığı ankette, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 7,7 oy alarak Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu'nun gerisinde kaldı.

İŞTE SONUÇLAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan: 41,7
ABB Başkanı Mansur Yavaş: 14,7
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: 8,2
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: 7,7
İYİ Parti Lideri Meral Akşener: 5,9
Tutuklu HDP'li Selahattin Demirtaş: 5,4
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: 1,1
Deva Partisi Lideri Ali Babacan: 0,08

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN