Mangal yasak mı? Türkiye genelinde mangal yapmak yasak mı, serbest mi?

Türkiye genelinde mangal yasak mı? Mangal yapmak yasak mı, serbest mi? Hafta sonu tatilinde mangal yapmak isteyen vatandaşlar, mangal yasak mı sorusuna yanıt arıyor. Ülkemizin birçok şehrinde peş peşe çıkan orman yangınlarının ardından birçok yerde yeni önlemler devreye sokulmuştu. Bu önlemlerden birisi de ateş ve mangal yapmanın yasaklanması olmuştu. İşte mangal yasağıyla ilgili merak edilen bilgiler!

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2021, 13:30 Güncelleme 08 Ağustos 2021, 13:30
Mangal yasak mı? Türkiye genelinde mangal yapmak yasak mı, serbest mi?

İÇİNDEKİLER

Mangal yasak mı? Türkiye genelinde mangal yapmak yasak mı serbest mi? Birçok şehirde peş peşe çıkan yangınlar nedeniyle Valilikler yeni alınan önlemleri duyurmuştu. Bu önlemler arasında mangal ve ateş yakma yasağı da bulunuyordu. Peki; mangal yasak mı? İşte şehirlere göre mangal yapmanın yasaklandığı yerler!

İSTANBUL

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "İstanbul'da Orman Yangınlarıyla Mücadele kapsamında artan sıcaklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 30 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında ormanlara girmek, orman çevresinde ve içinde mola vermek, orman alanlarında piknik yapmak yasaklanmıştır." denildi.

ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yangınlarla mücadelede itfaiye personelinin ve halkın, canı pahasına mücadele ederken belediye olarak üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini belirterek, "Ankara'da havai fişek kullanımı ve belediyemize ait mesire alanlarında mangal ve ateş yakılmasına ara veriyoruz" dedi.

BURSA

Bursa'da da 1 ay boyunca ormanlık alanda, mola vermek, piknik yapmak vb. aktiviteler yapılmayacak. Kurallara uymayanlara ceza kesilecek.

Buna göre Bursa merkez ve ilçelerinde 1 Ağustos - 1 Eylül arasında yerleşik köy halkı hariç ormanlara gezi amaçlı giriş çıkışlar yasaklanırken, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet gibi araçlarla sportif amaçlı her türlü faaliyet ve çadırlı-çadırsız kamp yapmalarına müsaade edilmeyecek. Ayrıca Bursa merkez ve ilçelerinde yine 1 ay süreyle bütün piknik ve mesire alanlarında 19.00'dan sabah 07.00'ye kadar mangal, semaver ve ateş yakılamayacak.

GAZİANTEP

Gaziantep valisi Davut Gül de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ormanların giriş ve çıkışlara kapatıldığını açıkladı. Herkesi kurallara uymaya davet eden Vali Gül, "Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyir etmesi ve diğer sebeplerden dolayı Gaziantep genelinde ormanlara giriş çıkışlar 15.08.2021 tarihine kadar valilik tarafından yasaklanmıştır'' dedi.

ÇANAKKALE

Bir diğer açıklama da Çanakkale Valiliği'nce yapıldı. Yazılı açıklamada yangınların önüne geçilmesi için il genelinde ormana giriş yasağı getirildi.

Bu yasak 31 Temmuz-30 Ağustos 2021 tarihleri süresince geçerli olacak.

YASAKLANAN DİĞER İLLER

Balıkesir, İzmir, Aydın, Gümüşhane ve Edirne ormanlarla ve milli parklara girişler valilik kararıyla yasaklandı.

Balıkesir Valiliği'nde yapılan açıklamada, mesire yerleri ve tabiat parklarının dışında ormanlık alanlara giriş çıkışlar yasaklandı. Aynı durum İzmir'de de geçerli. Aydın'da da Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na girişler yasaklandı.

Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamda da il genelinde mangal, semaver ve ateş yakılabilecek mesire yerleri ile tabiat parklarının dışında, ormanlara giriş çıkışların yarından itibaren 31 Ekim'e kadar yasaklandığı belirtildi.

Edirne ve Tekirdağ Valilikleri de ormanlık alanlara girişin 31 Ağustos'a kadar yasaklandığı bildirildi.

Karabük'te ormanlık alanlara girişlerin 1 Eylül'e kadar yasaklandığı bildirildi.

Samsun'da 30 Eylül'e kadar ormanlık alanlara vatandaşların girişinin yasaklandığı bildirildi.

Kilis'te 30 Eylül'e kadar ormanlık alanlara giriş yasaklandı.