Türkiye, orman yangınlarında 10 günü geride bıraktı: 214 yangının 202'si kontrol altına alındı

Türkiye, orman yangınlarında 10 günü geride bıraktı. 214 yangının 202’si kontrol altına alındı. 547 bin dekardan fazla alanın kül olduğu açıklandı. Muhabirimiz Doğan Savaş, dün Marmaris'e gitti. Alevlere teslim olmayan Türk bayrağını böyle görüntüledi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2021 Güncelleme 07 Ağustos 2021, 07:00
Türkiye, orman yangınlarında 10 günü geride bıraktı: 214 yangının 202’si kontrol altına alındı

İÇİNDEKİLER

Dünyayı saran yangın fırtınası Türkiye'yi de etkisi altına aldı. 28 Temmuz'da Antalya Manavgat'ta yükselen alevler, kısa sürede Ege ile Akdeniz'i sardı. Şu ana kadar 214 noktada çıkan orman yangınından 202'si kontrol altına alındı.

Sönen alevlerden geriye ise acı kaldı. Dün çekilen kareler, Türkiye'nin yüreğini yaktı. Yanan ağaçları görenler gözyaşlarını tutamadı. Yangınlarda, 547 bin dekar alanın yandığı iddiası ortaya atıldı. Bu rakam, tam 81 bin futbol sahası kadardı...

ANTALYA KONTROL ALTINDA
Dün, Antalya'daki yangınlar kontol altına alındı. Aydın'ın Karacasu, Denizli'nin Güney, Isparta'nın Sütçüler, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Yılanlı, Seydikemer ve Milas'taki iki ayrı yangını söndürme çalışmaları ise devam ediyor.

GÖREVLİ OLMAYAN ALINMAYACAK
Başkan
Erdoğan, dün Cuma namazı sonrası gündemi değerlendirdi. 5 bin 250 personel, 16 uçak ve 56 helikopter ile orman yangınlarıyla mücadelenin sürdüğünü söyledi. Yangın bölgesine, bundan böyle görevli olmayanların kesinlikle alınmayacağını dile getirdi. "Geleceğe Nefes kampanyasıyla toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden dikeceğiz" dedi.

VATAN EVLADI
Fatih Düzgün, ekonomi ve istatistik eğitimi aldı. Hayalinde hep pilot olmak vardı. Bunun üzerine 2015'te Oxford Havacılık Akademisi'ni tamamladı. Antalya'da devam eden orman yangınlarıyla mücadeleye gönüllü olarak katıldı. "Pilot olmasaydım da elime kazma kürek alır, alevlerle mücadele ederdim" ifadesini kullandı. Vatanseverliğiyle takdir topladı.

GÖKYÜZÜ SARARDI
Alevler,
gökyüzünün de rengini değiştirdi. Dün İzmir, Aydın ve Muğla'da turuncu renkli gökyüzü şaşkına çevirdi.

ELİNE SAĞLIK
Muğla
Milas'ta yaşayan İsmail Doğru, yangının en küçük kahramanıydı. Henüz 19 yaşında olan Doğru, alevleri görünce evinde duramadı. Hemen söndürme çalışmalarına katıldı. "Ben nasıl evde oturayım? Bizim yakın köylerde ormanlar yandı, ilk defa böyle bir şey görüyorum. Orman büyük nimetmiş. Bu yeşilliğin arasında büyüdüm. Orman benim geleceğim abi" diyerek herkesi duygulandırdı. Murat ŞENGÜL.

CAN DOSTUM
Antalya
Manavgat yaşayan Sercan Bayar, yangında köpeği Aslan'ı kaybetti. Öldü sandığı can dostu, yangının 4. günü çıkıp geldi! Büyük mutluluk yaşayan Bayar, "Birinci gün oğlağım, ikinci gün ineklerim, üçüncü gün diğer oğlağım, dördüncü gün de köpeğim geri geldi. 1 saat sarıldık" dedi.

BİNLERCE TEŞEKKÜR
Siirt'te İtfaiye Müdürü Misbah Yılmaz, yangını söndürebilmek için Antalya Manavgat'a gitti. Sekiz gün sonra ailesini arayıp "İyiyim, beni merak etmeyin" dedi.

BU MÜCADELENİN EŞİ BENZERİ YOK
Düzce'de
yaşayan acil tıp teknisyeni Faruk-Fatma Bulut çifti, gönüllü olarak Milas'taki yangın bölgesine gitti. Yürüme güçlüğü çeken Ayşe Yılmaz'ı sırtında taşıyan Faruk Bulut, fedakarlığıyla yüreklere işledi. Çift, alevlerin ortasında bebek müjdesi aldıklarını da söyledi.

MUTLULUK BİR ALO KADAR YAKIN
Antalya
Gündoğmuş'ta arazöz şoförü Yasin Zahma, dün alevlerle mücadele ederken hayatının müjdesini aldı. Eşi Emine'nin doğum yaptığını öğrenen Zahma, büyük mutluluk yaşadı.

DÜNYA ALEV ALEV
Yangın
fırtınası tüm dünyayı sardı. Komşu Yunanistan'da 60 yerleşim ve köy yeri boşaltıldı. ABD'de ise alarm vardı. California'da devam eden yangın 3 haftadır kontrol altına alınamadı. İtalya'nın Sardinya Adası'ndaki yangınlarda ise 30 milyon arının zarar gördüğü açıklandı.