Son dakika: ByLock'un sahibi David Keynes'in teslim olduğu ve tutuklandığı ortaya çıktı

Son dakika haberine göre FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi David Keynes'in 9 Haziran'da İstanbul'a gelerek teslim olduğu ve sevk edildiği hakimlikçe tutuklandığı ortaya çıktı. ABD vatandaşı olduktan sonra Alpaslan Demir olan ismini değiştiren ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi olduğunu kabul eden David Keynes hakkında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2021, 10:24 Güncelleme 28 Temmuz 2021, 12:10
Son dakika: ByLock’un sahibi David Keynes’in teslim olduğu ve tutuklandığı ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi David Keynes'in 9 Haziran'da İstanbul'a gelerek teslim olduğu ve sevk edildiği hakimlikçe tutuklandığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Keynes hakkında 17 Aralık 2020'de yakalama emri çıkartıldı.

FETÖ ile iltisakı nedeniyle kapatılan Bank Asya'da hesabı bulunan Keynes'in avukatınca 4 Mart 2021'de verilen dilekçede, Keynes'in Türkiye'ye gelerek etkin pişmanlık hükümleri kapsamında beyanda bulunmak istediğini bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığıyla avukatı aracılığıyla yapılan ikna görüşmeleri sonunda 9 Haziran saat 10.20 sıralarında İstanbul Havalimanı'na gelerek kendiliğinden teslim olan Keynes, burada gözaltına alındı.

İŞTE HAKKINDA İSTENEN CEZA
ABD vatandaşı olduktan sonra Alpaslan Demir olan ismini değiştiren ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi olduğunu kabul eden David Keynes hakkında, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, ABD'de vatandaşlık alarak Alpaslan Demir olan ismini değiştiren ve ByLock'un patentinin kendisine ait olduğunu beyan eden David Keynes hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma kapsamında 9 Haziran'da tutuklanan Keynes hakkında "FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianame, gönderildiği İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, FETÖ'nün yapısı ve örgüt mensuplarının gizli haberleşme için kullandığı ByLock programının özelliklerine değinildi.

İddianamede yurt dışında bulunmakta iken kendi isteğiyle gelmek istediğini ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini dilekçeyle bildiren sanığın kendiliğinden Türkiye'ye geldiği ve alınan ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini beyan ettiği belirtildi.

Bir kısım şahıslarla örgüt içerisinde faaliyetlerinin olduğunu, örgütle bağlantısının bulunduğunu beyan eden sanığın belirtmiş olduğu bazı isimleri teşhis ettiği, Bylock programı ile ilgili beyanlarda bulunduğu, bu programla ilgili kişileri teşhis ettiği kaydedildi.

ÖRGÜTÜN TSK MAHREM YAPILANMASINDA YER ALDI
İddianamede, mailine Apple uygulama mağazasından gelen bazı epostaları kendi rızasıyla sunan Keynes'in, bu haliyle TCK'nın 221. maddesi kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması hususunun mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği ifade edildi.

İddianamede şu ifadelere yer verildi:

"Şüphelinin örgütün evlerine gittiği, evlerde konakladığı, şakirtlik programına alınarak örgütün şakirdi haline geldiği, örgüt içerisinde görevler üstlendiğini, kütüphane sorumlusu ve belletmen görevlerinde bulunduğu, örgütün en önemli yapılanma alanı olan mahrem yapılanmada 'TSK Mahrem Yapılanması'nda Öğretmen (Grup Abisi) konumuna kadar yükseldiği, yaşamış olduğu olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması üzerine örgütle ilgili mahrem bilgileri köşe yazarına vermesi üzerine bizzat örgüt elebaşının şüpheli ile görüştüğü, şüphelinin sahip olduğu mahrem bilgilerden dolayı uygun olanaklar sağlanarak şüphelinin Amerika'ya gönderildiği, örgüt elebaşının talimatı ile örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adı kiralanması, Google Markete ve Apple Markete yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgilerini kullandırtarak yardımda bulunduğu anlaşılmıştır."

İDDİANAMEDEN ÇARPICI DETAYLAR
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) şifreli haberleşme programı ByLock'un lisans sahibi olan David Keynes hakkında hazırlanan iddianamede, "örgüt üyelerinin telefonla iletişim kurmamalarını, örgüt üyelerinin aralarında iletişim sağlayabileceği bir uygulama geliştirilmesi talimatını FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildiği kaydedildi. David Keynes'in TSK Mahrem Yapılanmasında öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği, Türkiye'de kalmasının sakıncalı olduğu değerlendirilmesi üzerine sağlanan uygun imkanlarla Amerika'ya gönderildiği anlatıldı.

TSK MAHREM YAPILANMASINDA GRUP ABİSİ KONUMUNA YÜKSELDİ
İddianamede, şüpheli David Keynes'in "örgütün Işık evlerine gittiği, evlerde konakladığı, şakirtlik programına alınarak örgütün şakirdi haline geldiği, örgüt içerisinde görevler üstlendiğini, kütüphane sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu, örgütün en önemli yapılanma alanı olan mahrem yapılanmada TSK Mahrem Yapılanmasında öğretmen (grup abisi) konumuna kadar yükseldiği, yaşamış olduğu olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması üzerine örgütle ilgili mahrem bilgileri köşe yazarına vermesi üzerine bizzat örgüt elebaşının şüpheli ile görüştüğü, şüphelinin sahip olduğu mahrem bilgilerden dolayı uygun olanaklar sağlanarak şüphelinin Amerika'ya gönderildiği, örgüt elebaşının talimatı ile örgüt içi gizli yazışmalarda kullanılacak kriptolu yazışma programının alan adı kiralanması, Google Markete ve Apple Markete yüklenmesinde şüphelinin kimlik ve kredi kartı bilgilerini kullandırtarak yardımda bulunduğu" anlatıldı. İddianamede, şüpheli Keynes'in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü içerisinde çeşitli ve yoğun şekilde tespit edilen eylemleriyle örgüt ile organik bağ içerisine girip örgüt talimatları doğrultusunda faaliyetlerinin bulunduğuna dair delillerin elde edildiği, "Silahlı Terör Örgütü Üyeliği" suçunu işlediği kaydedildi. Keynes'in savunmasında, bir kısım şahısları teşhis ettiği, Bylock programı ile ilgili beyanlarda bulunduğu, bu programla ilgili kişileri teşhis ettiği ve mailine gelen bir kısım Apple Marketten gelen mailleri kendi rızasıyla sunduğu kaydedilen iddianamede, TCK'nın 221. maddesi kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması hususunda kovuşturma sonucunda mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği vurgulandı.

80'LERİN SONUNDA ÖRGÜTLE TANIŞIYOR
İddianamede, şüpheli Keynes'in ilk olarak 1986-1987 yıllarında 8. sınıfta eğitim görmekte iken Vatandaşlık Bilgisi dersi öğretmeninin ders çalışmak için kendisini örgütün 'Işık Evleri' olarak adlandırılan örgüte üye devşirilmesinde kullandığı örgüt evlerine yönlendirmesiyle tanıştığı, şüpheliye bu tarihten sonra örgütün şakirtlik programının uygulanmaya başlandığı, örgütsel özel testlere tabi tutulduğu, 1990 yılında lise son sınıfta örgüte müzahir Çemberlitaş Fem Dershanesine kayıt olduğu, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünü kazanması üzerine Ankara'ya gittiği ve burada örgüte ait evlerde kalmaya başladığı, örgüt içerisinde önce Kütüphane Sorumlusu ve belletmenlik görevlerinde bulunduğu, ilerleyen aşamalarda "Tarık Kod" adı verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri Mahrem Yapılanmasında Öğretmen (Grup Abisi) görevinin verildiği ve şüphelinin bu görevi yürüttüğü anlatıldı.

CUMHURİYET YAZARINA ÖRGÜTLE İLGİLİ BİLGİLER VERİYOR
Şüpheli David Keynes'in okulu bir türlü bitirememesi üzerine psikolojik sıkıntılar yaşamaya başladığı, sıkıntıların nedeninin örgüt olduğunu düşünmesi üzerine Eylül - Ekim 1997 döneminde o dönem adı Tarikat, Cemaat, Nurcular olarak anılan FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü aleyhine köşe yazıları yazan Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Hikmet Çetinkaya ile görüşerek örgütle alakalı bilgiler verdiği ve Hikmet Çetinkaya'nın 6 Ekim 1997 yılında Cumhuriyet Gazetesinde köşe yazısında bununla ilgili yazı yazdığı da iddianamede anlatıldı.

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞ
Bu durumun örgütü tedirgin etmesi üzerine bir müddet şüphelinin Ankara'da örgüte ait evlerde örgüt elemanlarınca saklandığı, şüphelinin yaşamış olduğu psikolojik sıkıntılardan dolayı başarısız bir intihar girişiminde bulunduğu, bu olayların 28 Şubat 1997 postmodern darbeden 3-4 ay öncesinde yaşanması, örgütün kurmak istediği Mahrem Yapılanmayı ortaya çıkarabileceğini düşünen FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü elebaşını tedirgin ettiği ve bunun üzerine o dönem TSK Mahrem Yapılanmasından Sorumlu Murat Ceylan'ın olaya tanık olan Mehmet Candan ile birlikte şüpheliyi İstanbul'a örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile görüştürmek üzere getirdiği, İstanbul Altunizade FEM dershanesinde şüphelinin Fetullah Gülen ile görüştüğü, Fetullah Gülen'in şüpheliye araç tahsis edilmesi, burs verilmesi şeklinde çözümler üretileceğini söylemesi üzerine ayrıldıkları" ifade edildi. Örgüt tarafından şüpheliye vaat edilen yardımların yapılmaması üzerine şüphelinin bildiği diğer bilgileri ve isimleri de gazetelere vereceğini söylemesi üzerine 2-3 yıl daha Ankara'da kaldıktan sonra Türkiye'de kalmasının sakıncalı olduğu değerlendirilmesi üzerine sağlanan uygun imkanlarla Amerika'ya gönderildiği ve Amerika'da Eyalet Sorumlusu Selim (Kod) Hüseyin Şentürk'ün sorumluluğuna verildiği ve şüphelinin 15 Kasım 2011 tarihinde Amerikan vatandaşlığını alarak David Keynes olarak adını değiştirdiği, Amerika'da örgütle irtibatının devam ettiği kaydedildi.



UYGULAMA GELİŞTİRİLMESİ TALİMATI GÜLEN'DEN
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yapılabilecek ve örgütü deşifre edecek teknik dinlemelere karşı örgüt üyelerinin telefonla iletişim kurmamalarını, örgüt üyelerinin aralarında iletişim sağlayabileceği bir uygulama geliştirilmesi talimatı vermesi üzerine 'Tilki' lakaplı Atalay Candelen tarafından mesleki bilgisi, teknoloji şirketi imkanları ve örgütün desteği ile ByLock isimli kriptolu yazışma programını örgüt için geliştirdiği, bu uygulamanın sunucuya bağlanabilmesi için alınan "bylock.net" uzantılı alan adının şüpheli Keynes'in kimlik bilgileri ve mail hesabı kullanılarak alındığı ve bu alan adının ödemelerini şüphelinin yaptığı anlatıldı.

APPLE VE GOOGLE MARKET'E ŞÜPHELİNİN MAİL HEAPLARIYLA YÜKLENDİ
Programın örgüt üyelerine daha hızlı ulaştırılmasının sağlanması ve aynı zamanda bu uygulamanın herkese açık bir uygulama olduğu izlenimi verilmesi amacıyla Apple Market (App Store) ve Google Market'e (Google Play) şüpheli David Keynes'in kimlik bilgileri, mail bilgileri ve şüphelinin isimleri üzerine oluşturulan mail hesaplarıyla yüklendiği, şüphelinin de örgütün Kriptolu Yazışma sistemi olan ByLock sistemine dahil edildiği, şüphelinin, ByLock programının geliştiricisi Atalay Candelen'in ortağı ve yetkilisi olduğu Base Bilgi Teknolojileri Limited Şirketinde SGK kaydının yapıldığı belirtildi.



İsmail Saymaz'ın, röportaj yaptığı ByLock'un sahibi Alparslan Demir'e üşümesin diye kendi montunu verdiği görüldü.

TAKVİM BYLOCK GERÇEKLERİNİ İFŞA ETMİŞTİ
Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler, 29 Ekim 2016 tarihli yazısında ByLock'a ve İsmail Saymaz'ın röportajına ilişkin çarpıcı detayları aktarmıştı. İlgili yazı şu şekilde:

HÜRRİYET ve BYLOCK işinden bugün de yürüyelim... Hürriyet dışında kimsenin bir kafa karışıklığı yok ama nedense onlar rahatsız.
Soru sormamak için NEW YORK'a gidenler onlar! Ellerine aldıkları notları manşet yapan onlar!
Rahatsız olanlar yine onlar!
Hiç anlamadım... Neyse biz kaldığımız yerden devam edelim.
Acele etmeden adım adım gidelim... Ki anlamayanlar da anlasın! Hürriyet, Brooklyn Köprüsü'nün altında DAVID KEYNES ile buluştu. Türk olarak doğan, Amerikalı olarak yoluna devam eden kişinin gerçek ismini, daha doğrusu TÜRKİYE'deki ismini açıklamadı.
Bilmiyordu sanırım!
David'in ALPASLAN DEMİR olduğunu ilk biz yazdık. Zaten inkar da edemediler. Cevap gelmeyince ertesi gün de onların enseden pozunu yayınladıkları ALPASLAN'ın yüzünü gösterdik.
Peki onlara göre David bize göre Alpaslan ne söylemişti HÜRRİYET'e?
Hatırlatalım...
"Bylock'u tasarlayan TİLKİ lakaplı eski ev arkadaşım. 3 ARALIK 2013'te programı APP STORE'a koyabilmek için kredi kartımı istedi. O zamandan beri patenti bende!
BYLOCK, Mart 2014'ten sonra Apple Store ve Google Play adlı online mağazalarda kullanıma açıldı.
Uygulama için ayda 29 DOLAR ödedim...
Altyapısı güçlendirilip sürümü yükseltilemediği için BYLOCK, 7 Eylül 2014'te App Store'dan kaldırıldı... Google Play'de bir yıl kaldı! BYLOCK Google Play'den yaklaşık 500 bin, App Store'dan ise 100 bin kişi tarafından indirildi.
Ancak program, Apple Store ve Google Play'den kaldırıldıktan sonra da farklı internet sitelerinden indirilmeye devam etti..." Tabii HÜRRİYET'in David Keynes'i devam ediyor, durmuyor... "ABD ve Avrupa'da kullanılmadı. Çünkü reklamı yapılmadı..." Hakkında bir ARAMA KARARI, BİR YAKALAMA
EMRİ bulunmadığı halde neden GİZEMLİ FOTOĞRAFLARLA HÜRRİYET'e MANŞET olduğunu anlayamadığım David Keynes sonra şunu söylüyor..
"Ekim 2015 itibariyle GoDaddy adlı server firmasına ücret ödemeyi kestim.
Bu nedenle BYLOCK Ocak 2016 itibariyle kullanımdan çıktı..." Hürriyet'in DAVID'i daha pek çok şey söylüyor! ANKARA SİYASAL'DAN ATILDIĞINI GİZLİYOR. Yüksek lisans için gittiğinden söz ediyor ama okuluyla ilişiğinin kesildiğini unutuyor. İzleri TARKİM HANGARI'na kadar giden bu ismin ensesinden de olsa tanınacağı kesin ve net! O ekip nefes alışverişinden bunu tanır. Ama o ya da HÜRRİYET bunu bildiği halde ENSE FOTOĞRAFIYLA olayı büyüttü! KOD'layıp TÜRK İSMİNİ bile vermedi!
Şimdi gelelim HÜRRİYET'in sormadığı ve bilmediklerine... Burası bence daha önemli...
Öncelikle HÜRRİYET'in şunu bilmesi gerekiyordu! YAZILIMI yapan kim ise yani KOD'lar kimdeyse APP'in sahibi odur! David'in ya da diğer deyişle Alpaslan'ın KREDİ KARTINI VERMİŞ olması bu gerçeği değiştirmez.
Bu APP'i yazanlar istediği yerden programı hizmete sunar David evinde maç izlerken binlerce kişi indirir de ruhu bile duymaz!
Açalım biraz daha...
Kayıtlara girildiğinde bambaşka bir TABLO karşımıza çıkıyor! Önemli nokta burası! TİLKİ 3 ARALIK 2013'te APP STORE'a bu uygulamayı koymak için DAVID'ten kredi kartı istiyor! BÖYLE DİYOR HÜRRİYET'E!
Ama gerçek böyle değil!
BYLOCK'un ilk versiyonu V.1.0 olarak hazırlanıyor. BÜTÜN YENİ ÜRÜNLERDE OLDUĞU gibi bu KOD'la piyasaya sürülüyor. Yani ilk isim V.1.0!
Bu ilk hali David'in söylediğinin tam tersine kendisinden KREDİ KARTI İSTENİLEN tarihten daha önce bir sunucuya yükleniyor.
İzler 6 KASIM 2012'ye çıkıyor!
Yani BYLOCK 2013'ün başında kullanıma hazır! Kim aldı, kim indirdi, bu sayı ne kadardı bilemem! Ama ürün o tarihte hazır!
DEVAM...
Köprü altında HÜRRİYET'le konuşan David Keynes "Bu APP yani bu program geliştirilemedi" diyor!
Diyor ama eksik söylüyor!
Çünkü pek çok yerde göreceğiniz VERSİYON NUMARALARI BYLOCK'ta da görülebiliyor! V.1.0 olarak hizmete giren BYLOCK daha sonra incelendiğinde görülüyor ki V1.1.6 olarak atılım yapıyor! Belki DAVID KEYNES bilmiyor ama biri programı geliştiriyor! Patenti kendisinde olduğu halde bundan haberi yok! Garip!
Bu kadar mı? Değil elbette!
Belli ki; "Değişmeyen tek şey değişimdir" diyen birileri rahat durmuyor...
David Keynes yani Alpaslan Demir bilmese de ya da söylemese de program değişmeye devam ediyor!
Hayata V1.0 ile başlayan sonra V1.1.6 ile yoluna devam eden BYLOCK bir adım daha atıyor ve V1.1.7'ye evriliyor...
GELİŞME yaşanırken ne garip PATENT sahibinin haberi olmuyor. Ya da bunu önemsemiyor. Bilemiyorum...
İlginçlikler bitmiyor tabii...
David Keynes GoDaddy'e EKİM 2015'ten sonra ödeme yapmayı durdurduğunu söylüyor. Ocak 2016'dan sonra kullanıma açık olmadığını belirtiyor...
Peki bu kaldırılan program nereden SERVİS veriyordu?
LETONYA'dan!
BALTİC SERVERS.EU'dan...
Burada önemli gariplikler vardı!
KREDİ KARTINI kullanan David Keynes burada ortada yoktu!
BURAYA ÖDENEN PARA BİRİMİ GİZLİ OLDUĞU GİBİ ÖDEYEN KİŞİ DE ANONİMDİ!
Yani GİZLENEN biri ya da birileriydi!
Parayı verenler kendilerini sakladığı gibi parayı alanların istediği bir e-posta adresi vardı.
Bu zorunluydu!
Verilen e-posta adresi de ANONİMDİ! Yani ortada yine bir kişi yoktu! Gazeteye manşet olanlar LETONYA'da görülmüyordu!
Neden kendisini gizliyordu anlamadım. LETONYA'dan servis verilen adres ise 46.166.164.181'di...
GİZLİLİK İÇİNDE YÜRÜYEN bir sistem vardı.
Keynes bunun neresindeydi bilemiyorum. Çünkü Keynes patent sahibi olmasına rağmen önemli detayları atlıyordu! Ya da haberdar değildi.
Daha da ilginç bir yere gelelim...
Yukarıda VERSİYONLARINI saydığım yani adım adım geliştirilen BYLOCK, David Keynes'in "ÖDEMEYİ KESTİM. DURDURDUM" dediği tarih olan EKİM 2015'ten sonra da gelişimine devam etmiş!
Bu tarihten sonra ortaya V2.0 versiyonu çıkmış! V2.1 ya da daha ileri versiyonları var mı bilemiyorum.
Şimdilik...
Ama V2.0 versiyonu bir sürücüye bağlı değil. Şu anki bulgulara göre GoDaddy ile de ByLock'un bir teması yok! Ama bir el belli ki bu sistemi devam ettirmiş. İyi niyetli baktığımız zaman David'in bundan haberi yok.
Haberi olmadığı için de HÜRRİYET'e konuşuyor.
Konuşuyor ama yanılıyor...
HÜRRİYET de bunları sormadığı için eline verilenleri manşet yapıyor...
Eleştiri gelince de "Bize saldırıyorlar!" diye feryat ediyor ve artık hiç etkisi olmayan BİRİNCİ SAYFADAKİ AÇIKLAMALARA bir yenisini daha ekliyor...
Sanırım bu açıklamaların sonu gelmeyecek.
Bu kafa değişmediği sürece işleri zor!
Benden söylemesi...

NOT: 17/25 Aralık 2013'te bu sistem çok aktif. Kafa karıştırmak için 2014'te bir sis perdesi çekilmiş, V1.1.7 ile iletişim kurulurken iz kaybettirmek için V2.0 çıkartılmış. Bu arada, Google'dan programı indirdiği söylenen 500 bin üye rakamı yalan!
Takipteyiz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN