CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği muhalefetin 'Katar' algısı üzerinden 'yatırım gelmesin üretim artmasın' çabası

CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği Zillet İttifakı, son zamanlarda Katar üzerinden hükümeti hedef alan algı ve propaganda girişimlerine hız verdi. Memleket Meselesi programına konuk olan Siyaset Bilimci Doç. Dr. Deniz Tansi, muhalefetin, Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarına yönelik yaptığı algı operasyonuna ilişkin konuştu. Tansi, Katar'ın sadece Türkiye'de değil, dünyada yatırımları olan bir ülke olduğunu belirtti.

Giriş Tarihi 06 Temmuz 2021, 01:02 Güncelleme 06 Temmuz 2021, 01:19
CHP ve İYİ Parti’nin başını çektiği muhalefetin ’Katar’ algısı üzerinden ’yatırım gelmesin üretim artmasın’ çabası

İÇİNDEKİLER

A Haber'de yayınlanan Memleket Meselesi programına konuk olan Siyaset Bilimci Doç. Dr. Deniz Tansi, muhalefetin, Katar'ın Türkiye'deki yatırımlarına yönelik yaptığı algı operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Katar sadece Türkiye'de değil, dünyada yatırımları olan bir ülke olduğunu belirten Doç. Dr. Deniz Tansi, "Buradaki algı enteresan. Batı'dan gelen yatırımlarla ilgili daha farklı bir algı, Katar ya da diğer ülkelerden gelen yatırımlarla ilgili daha farklı bir algı ortaya konursa o zaman bizim bu işin altından çıkmamız mümkün değil." dedi.




Siyaset Bilimci Doç. Dr. Deniz Tansi, şu ifadeleri kullandı:

"Mesela Almanya'da, Katar'a bir takım yatırımlar verildiğinde rejim tehlikesi mi oluyor? Böyle bir şey söz konusu değil. Almanya'nın çok önemli otomobil markasının hissesinin bir kısmı Katar'a ait, bu durum ülkede herhangi bir tartışma yaşanmadı. Böyle bir tartışma yaşanması son derece absürt. Bilinç altında farklı tortular var. Bu tortularla hareket ettiğiniz zaman ne olacak? Biz sadece Transatlantik'ten yatırım alabiliriz. Yani ABD, Kanada ve Batı Avrupa ülkelerinden yatırım alabiliriz. Onun dışında bir ülkeden yatırım alırsak rejim tehlikesi olabilir gibi absürt bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.




Ülkelerin iktisadi durumlarında en önemli boyutlardan biri doğrudan yabancı sermayedir. Bir ülke ne kadar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekiyorsa o kadar iyidir. Doğrudan yabancı sermaye yatırımı ne demek? Gelecek sizde yatırım yapacak, vergi verecek, istihdam artacak."



KATAR'IN DÜNYADAKİ YATIRIMLARI

- Ünlü Alman otomobil firmalarının birçok hissesi Katar'a ait

- Petrol firmalarının ortaklarından biri Katar

- Katar'ın Türkiye'deki şirket sayısı 179 (İngiltere'nin 3 bin 193 şirketi, Hollanda'nın 2 bin 973 şirketi, Almanya'nın 7 bin 556 şirketi)

- İngiltere doğalgaz şirketinin yüzde 67'si, Londra Borsası'nın yüzde 10'u Katar'a ait

- Ünlü futbol kulübü PSG, Katar'a ait