Prof. Dr. İsmail Balık A Haber'de açıkladı: Rus aşısı Sputnik V'nin özellikleri nelerdir?

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, A Haber canlı yayınında Rus aşısı Sputnik V ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Sputnik V'nin yan etkileri nelerdir? Koruyuculuk oranı ne? Kaç ülkede kullanılıyor? İşte Rus aşısı ile ilgili tüm detaylar...

Giriş Tarihi 30 Nisan 2021, 22:18 Güncelleme 30 Nisan 2021, 22:25
Prof. Dr. İsmail Balık A Haber’de açıkladı: Rus aşısı Sputnik V’nin özellikleri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de şu anda BioNTech/Pfizer ve Sinovac aşılarının kullanıldığını hatırlatarak, Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşının da kullanıma girmesiyle birlilte 3 aşının ülkemizde uygulanacağını söyledi.


"EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ..."
Dünyanın ilk tescilli olan Sputnik V aşısının ilerideki süreçlerde üretiminin Türkiye'de de yapılacağına vurgu yapan Prof. Dr. Balık, ilk etapsa Sağlık Bakalıığı tarafından ülkemizde önümüzdeki 6 ay içerisinde 50 milyon doz aşının tedarik edileceğiniz ifade etti.

17 günlük tam kapanma süresinde olabildğince hızlı aşılama yapılmalı diyen Balık, "Aşının en önemli özelliği çok hızlı bir şekilde üretilebilmesi ve maliyetinin düşük olması. Bu aşı teknolojisinin Türkiye'de de kullanılacak olması ayrıca öneme sahip. Bu aşıları sürekli kullanacağız. Kovid-19 aşılarının 6 ay ve 1 yıl arası değişen süreçlerde tekrarı gerekecek." dedi.



3. DOZ NE ZAMAN YAPILACAK?
Faz 3 ve saha çalışmalarının henüz tamamlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Balık, inaktif aşılar (Sinovac) aşıları için 2. dozdan sonra 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapaılabileceğini ifade etti. mRNA (BioNTech) aşıları için ise 2.dozdan 1 yıl sonra bu hatırlatma dozu olarak adlandırılan aşılamanın yeniden yapılmasını gerekiyor.

Bu yüzden hem kendi aşımızı üretiyor olmamız hem de Rusya ile yapılan anlaşma önümüzdeki süreçte hatırlatma dozları için elimizi kuvvetlendiriyor.

Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) tarafından desteklenen ve Rusya Gamaleya Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı adenovirüs (Viral Vektör) kaynaklı bir aşı olarak dikkat çekiyor.



SPUTNİK V AŞISININ ETKİNLİK ORANI KAÇ?
Rusya'nın corona virüse karşı geliştirdiği "Sputnik V" aşısının etkinlik oranı, son verilere göre yüzde 97,6 olarak belirlendi.

Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği "Sputnik V aşısı" 3,8 milyon kişiden elde edilen veriler incelendi.

Geliştirici ekibin lideri Denis Logunov, her iki dozu da alan söz konusu kişilerde aşının etkinlik oranının yüzde 97,6 olarak tespit edildiğini duyurdu.

Bu yılın başlarında The Lancet dergisi, "Sputnik V aşısının etkinlik oranının yüzde 91,6 olduğunu bildirmişti.

YAN ETKİLERİ NELER?
Uzmanları açıklamalarına göre Sputnik V aşısının enjeksiyon ağrısı dışında ciddi bir yan etkisine rastlanılmadığı belirtildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN