En güzel Nevruz mesajları sözleri! 21 Mart resimli Nevruz mesajları... Nevruz nedir, neden kutlanır?

Her yıl 21 Mart’ta en güzel Nevruz mesajları sözleri gündemde sıklıkla araştırılan bilgiler arasında yer alıyor. Sosyal media hesaplarındna paylaşmak isteyenler ya da Whatsapp, SMS gibi kanallardan sevdiklerine göndermek isteyenler 21 Mart resimli Nevruz mesajları hakkında bilgi edinmek istiyor. Diğer yandan pek çok kişi de Nevruz nedir, neden kutlanır? Sorusuna yanıt arıyor. Türk ve Anadolu kültüründe büyük öneme sahip olan bu özel gün ayrıca baharın da başlangıcı olarak kabul edilir. İşte bu güne dair merak edilen tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 21 Mart 2021, 09:37 Güncelleme 21 Mart 2021, 09:37
En güzel Nevruz mesajları sözleri! 21 Mart resimli Nevruz mesajları... Nevruz nedir, neden kutlanır?

İÇİNDEKİLER

21 Mart'ta ekinoks yani gece gündüz eşitliği yaşanıyor, bu tarihten sonra günler daha da uzamaya aydınlanmaya ve kuzey yarımkürede yer alan ülkemizde havalar ısınmaya yaz yaklaşmaya başlıyor. 21 Mart'ta her yıl Nevruz kutlanıyor, peki nevruz nedir rivayetleri, gelenecekleri neler? Sosyal medyadan paylaşmak isteyenler en güzel Nevruz mesajları sözleri, mesajları sorgulamasını da arama motorları üzerinden sıklıkla yapıyor. İşte resimli, resimsiz mesajlar…

EN GÜZEL 21 MART NEVRUZ BAYRAMI MESAJLARI

-Nevruz, içerdiği güçlü anlamlarla, yeni bir uyanışa, barışa, dostluğa, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır.Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.

-Nevruz, huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.*Bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

-Baharın gelişini simgeleyen, doğanın uyanışını gösteren ve sıcaklığın toprakla buluşmaya başladığına işaret eden Nevruz Bayramınız kutlu olsun.

-Nevruz, huzur içinde, kardeşçe ve şenliklerle kutlanması gereken, tüm insanlık için sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlatan bir bayramdır. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.

-Baharla birlikte doğada yaşanan hareketlilik, ortaya çıkan renk şöleni, bir bütünü oluşturan farklılıkların gözler önüne serdiği manzara, doğayla insan bütünleşmesini, çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de temsil etmektedir. Nevruz Bayramınız Kutlu olsun.

-Nevruz kış uykusuna yatan doğanın uyanışı, doğanın dirilişi ve baharın müjdeleyicisidir. Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.

-Doğanın ölü dokusu nevruzla birlikte can bulur. Baharın müjdeleyicisi olan Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun.

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz, baharın ilk günü olarak kabul edilen ve birçok kültür tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan geleneksel bir bayramdır. Nevruz günü kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun oluştuğu gündür ve Güneş, ekvatora dik açı ile gelir.

Böylece gece ve gündüz eşitlenir, hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına gelir.

NEVRUZ BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz (Azerice: Novruz, Farsça: - Noruz, Kazakça: Nawrız, Kırgızca: Nooruz, Kırım Tatarcası: Navrez, Kürtçe: Newroz, Özbekçe: Navro'z, Türkmence: Nowruz); Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı.

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar.

NEVRUZ BAYRAMI RİVAYETLERİ NELER?

Kimi topluluklar, bu günü Allah'ın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak değerlendirirken, bazı topluluklar geceyle gündüzün eşitlendiği, baharın müjdesi olarak kabul ediyor.

Alevilere ise 21 Mart'ı Hz Ali'nin doğum günü ve evlilik yıl dönümü olarak kabul ediyor. Eski Türkler ile İranlıların Yılbaşı kabul ettikleri nevruz, Türkler için hangi din veya inançtan olurlarsa olsun büyük önem taşıyor. Altay halklarından Tatarlara, Azerilerden Karaimlere, Gagauzlara kadar pek çok Türk halkı tarafından ateşle su ruhsal ve bedensel arınmada önemli kabul ediliyor. Bu nedenle Türk coğrafyasında nevruzda ateş yakmak ve iyi dileklerde bulunarak ateş üzerinden atlamak bir gelenek sayılıyor.