Şaban ayı ne zaman 2021? Ramazan’ın müjdeleyicisi Şaban ayının başlangıcı ve bitişi hangi tarihte?

Mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının başlayacağı tarih, İslam alemi tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Önemli gün ve geceler arasında Recep ayı içerisindeki Regaip ve Miraç kandili geceleri, Şaban ayı içerisinde ise Berat Kandili geceleri yer alıyor. Recep ayından sonra başlayacak olan Şaban ayı için geri sayım başladı. Şaban ayı aynı zamanda kameri yılın sekizinci ayı olarak bilinmektedir. Peki, 2021 Şaban ayı ne zaman başlayacak? İşte Diyanet dini günler takvimi!

Giriş Tarihi 10 Mart 2021, 14:21 Güncelleme 10 Mart 2021, 14:21
Şaban ayı ne zaman 2021? Ramazan’ın müjdeleyicisi Şaban ayının başlangıcı ve bitişi hangi tarihte?

İÇİNDEKİLER

Şaban ayı bu yıl da Müslümanlar tarafından hasretle bekleniyor, bu ay içinde Berat Kandili de idrak ediliyor. Üç ayların içinde yer alan ve milyonlarca vatandaşın özlemle beklediği şaban ayının 2021'de ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar...

2021 yılı Şaban ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre 14 Mart Pazar günü başlayacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Bölümü'nün "vakithesaplama.diyanet.gov.tr" internet adresinde yer alan bilgiye göre, recep ayının cumaya bağlanan ilk perşembe akşamı olan 18 Şubat'ta Regaip Kandili idrak edilecek.

Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandili 10 Mart'ta ve ramazanın müjdecisi kabul edilen Berat Kandili'nin 27 Mart'ta idrak edilmesinin ardından, on bir ayın sultanı, huzur ve bereket ayı ramazan 13 Nisan'da başlayacak.

ŞABAN AYI ÖNEMİ NEDİR?

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.

"Şaban benim ayımdır."

"Şaban günahları temizleyendir" buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği zaman da "Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl" buyururdu.

Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

"Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?"

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,

"Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur" cevabını verirler.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN?

11 ayın sultanı Ramazan ayı ise 13 Nisan Salı günü idrak edilmeye başlanacak. Kadir Gecesi 8 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor.

2021 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'nın arefesi 12 Mayıs Çarşamba gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı'nın 1. günü 13 Mayıs Perşembe günü başlayacak. Üç gün sürecek bayram 15 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.