Bitcoin güvenli mi?: Milyonlarca yatırımcısı olan Bitcoin tehlikesine karşı adım atılıyor

2020 yılının Aralık ayı ile beraber yükseliş trendini koruyan ardından düşüşe geçen bir kripto para olan Bitcoin'de güvenlik sorunu sürüyor. Yatırım yapan milyonlarca kişi yatırımlarını her an kaybedebilir. Çünkü zengin olma hayali ile yatırım yapılan Bitcoin'in ne bir CEO'su var ne adresi ne de çalışanı... 500 milyon yatırımcı, günde 7 milyar dolarlık işlem ve total büyüklüğü 2 trilyon doları aşan bir risk var...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mart 2021 Güncelleme 02 Mart 2021, 07:00
Bitcoin güvenli mi?: Milyonlarca yatırımcısı olan Bitcoin tehlikesine karşı adım atılıyor

İÇİNDEKİLER

2020 yılının Aralık ayı ile beraber yükseliş trendini koruyan ardından düşüşe geçen bir kripto para olan Bitcoin'de güvenlik sorunu sürüyor.

Yatırım yapan milyonlarca kişi yatırımlarını her an kaybedebilir. Çünkü zengin olma hayali ile yatırım yapılan Bitcoin'in ne bir CEO'su var ne adresi ne de çalışanı...

500 milyon yatırımcı, günde 7 milyar dolarlık işlem ve total büyüklüğü 2 trilyon doları aşan bir risk var...

2009'da ortaya çıkan Bitcoin'in bir şirketi yok. Herhangi bir otoritesi de bulunmayan Bitcoin çılgınlığı zirve yaptı.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve birçok ekonomist, Bitcoin'in büyük bir tehlike olduğuna işaret etti. Yapılan çalışmalar da Bitcoin'in var ve yoklarını ortaya çıkardı. İşte o liste:

BİRÇOK COIN VAR
Blok zincir teknolojisini kullanan kripto para birimleri finansal piyasalarda gün geçtikçe daha çok konuşulurken, fiyatlardaki sert dalgalanmalar söz konusu araçların riskli yapısını ortaya koyuyor.

Bitcoin'in ardından "alt coin" olarak adlandırılan Litecoin, Ethereum ve Ripple gibi birçok para birimi yaygın kullanılıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve dünyaca ünlü yatırımcılar kripto parayı "spekülatif yatırım aracı" olarak nitelendirerek, düzenleme ihtiyacını gündeme getirdi.

ECB Başkanı Lagarde, Bitcoin ve diğer kripto varlıklara yeni bir düzenleme getirmeyi planladıklarını açıkladı.

REKOR ŞİKÂYET
Tüketicilerin
satın alma kararlarında referans kaynağı olan Şikayetvar verilerine göre son 2 ayda kripto paralara ilişkin şikayetler zirve yaptı.

Yaklaşık 9 bin şikayet geldi. Kripto para borsasına ilişkin geçen yıl 7 bin 425 şikâyet geldi. Bu yıl haftalık ortalama şikâyet sayısı bini geçerken, geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 8 bini geçti.

Şikâyetlerde, "Kripto para yükselince satım yapmaya, düşünce alım yapmaya firmaların engel olması, hesaba geçmemesi" başı çekti.

HAPİSTEKİ SAHTEKAR
Bitcoin'in hiçir şeyi olmamasına rağmen bir sahip uyduruldu.

Satoshi Nakamoto. Ne gören ver ne de duyan. Ardından da bir CEO lanse edildi. Roger Keith Ver, 27 Ocak 1979 California doğumlu. Silahlı patlayıcı satmaktan tutuklandı. Hapis yattı. Amerikan vatandaşlığından atıldı. St. Kitts ve Nevis vatandaşı oldu.

MASAK TAKİPTE
Mali Suçları Araştırma Kurulu bankalar ile kripto para borsaları arasındaki işlemlerin takip altına alırken, yükümlülük denetimleri yapıyor. Bu adım çok önemliydi. MASAK yaklaşık iki yıl önce bankacılık sektörü için hazırladığı şüpheli işlem bildirimi kılavuzunda güncelleme yaparak kripto para konusunu da eklemişti.

Bu kapsamda geçen yılın sonu itibariyle yaklaşık 120 milyon lira değerinde kripto parayı yurt dışına çıkarmak isteyenleri tespit etti. Yasa dışı işlem yapıldığı belirlenen hesaplar donduruldu.

Yapılan incelemelerde bu paraların bir kısmının ABD borsalarına gönderilmeye çalışıldığı ortaya çıktı. Gereken adımlar atıldı.

NE CEO VAR NE DE ÇALIŞAN
İşte Bitcoin'de olmayanlar:
Şirket
Genel merkezi


Adresi
Sahibi
CEO
Çalışan


Servis
Telefon
Asistan

İşte Bitcoin'de olanlar:

21 milyon Bitcoin
500 milyon yatırımcı
Günlük hacim 7 milyar dolar
Total büyüklüğü 2 trilyon 120 milyar dolar
24 saatte bin 300 haber VAR