Google'dan Safiye Ali Doodle sürprizi! Safiye Ali'nin ilham veren hayatı! Safiye Ali kimdir?

Safiye Ali kimdir? Google tarafından hazırlanan Doodle servisi ile, bilim insanları, sanatçılar ve toplumun önde gelen insanları hatırlanmaya devam ediyor. Google bugüne özel hazırladığı Doodle ile Safiye Ali'nin doğum gününü kutladı. Bu gelişmenin ardından Safiye Ali hayatı merak edilmeye başlandı. Peki Safiye Ali kimdir? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 02 Şubat 2021, 09:32 Güncelleme 02 Şubat 2021, 09:33
Google’dan Safiye Ali Doodle sürprizi! Safiye Ali’nin ilham veren hayatı! Safiye Ali kimdir?

İÇİNDEKİLER

Safiye Ali'nin hayatı merak konusu oldu. Safiye Ali kimdir? Google Safiye Ali'yi unutmadı ve doğum gününde tıp tarihine damga vurmuş isim için özel bir Doodle hazırladı. Google'ın ana sayfasındaki görsele tıklayan kullanıcılar Safiye Ali ile ilgili yapılmış haberlere ulaşabiliyor.

SAFİYE ALİ KİMDİR?

Safiye Ali 2 Şubat 1894'te İstanbul'da dünyaya geldi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitimi veren ilk kadındır. Anne çocuk sağlığı üzerine çalışmalar yapan Safiye Ali'nin adı Süt Damlası Bakımevleri ile anılır. Mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan feminist harekete katılarak Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele etmiştir.

Ailesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleriyle tanınmıştır. Dedesi Hacı Emin Paşa 17 yıl Mekke şeyhülislamlığı yapmış ve halen aktif beş vakıf kurmuştur.

Babasını küçük yaşta kaybeden Safiye Ali, dedesi Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyüdü. Istanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim gördü. Ocak 1916 da kolejden mezun oldu. I. Dünya Savaşı sürerken maddi güçlüklere rağmen Almanya'ya giderek ile Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördü.

Amerikan Koleji mezunu olması sebebiyle zorluk çıkaran Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı, sınavda aldığı birincilik derecesi karşılığı Safiye Ali'ye "doktor namzeti" unvanını verdi. İstanbul'a döndükten Altı hafta sonra kadın ve çocuk hastalıkları ihtisası yapmak üzere tekrar Almanya'ya gitti. Burada eşi Dr. Ferdinand Krekeler (sonradan aldığı adı ile Ferdi Ali) ile evlendi. Haziran 1923'te Türkiye'nin ilk kadın doktoru olarak icazetnamesini aldı ve eşi ile birlikte Cağaloğlu'nda muayenehane açtı.

İstanbul'da beş yıl doktorluk yaptı ancak karşılıksız olarak anne-çocuk sağlığına yaptığı hizmetler klinik çalışmalarının önüne geçti.

Bu dönemde ayrıca Amerikan Koleji bünyesinde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik dersleri vererek kızlara tıp eğitimi veren ilk kadın öğretim üyesi olarak tarihe geçti.

Safiye Ali ayrıca sütten kesilmiş 1 yaş sonrası hasta ve zayıf çocukların bakımı ile ilgilenmek üzere Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi Küçük Çocuklar Muayenehanesi'ni kurdu.

Safiye Ali, mesleki çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan feminist harekete katıldı ve Türk Kadınlar Birliği'nin Sıhhiye Komisyonu başkanlığını üstlenerek fuhuşla mücadele için çalıştı.

Kanser teşhisi konulması üzerine Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya yerleşti. II. Dünya Savaşı yıllarında sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürdü. 5 Temmuz 1952'de Dortmund'da hayatını kaybetti.