E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır? E-devlet UYAP nedir?

Gündemde binlerce kişi sıkça E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır? Sorusuna yanıt arıyor. Adalet Bakanlığı bünyesine bağlı olarak faaliyet gösteren E-Devlet sayesinde vatandaşlar kendilerine miras kalıp kalmadığını kolayca öğrenebiliyor. Peki yeni geliştirilen E-devlet UYAP nedir? UYAP sistemi ile miras sorgulama işlemi nasıl yapılıyor? işte detaylar…

Giriş Tarihi 18 Ocak 2021, 14:29 Güncelleme 18 Ocak 2021, 14:45
E-Devlet mirasçılık belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır? E-devlet UYAP nedir?

İÇİNDEKİLER

UYAP Bilişim Sistemi (UYAP) gündemde sıkça araştırılanlar arasında yer alıyor. E-devlet içerisinde bulunan bu sistem ile kolayca mirasçılık belgesi sorgulama işlemi yapılabiliyor.Adalet Bakanlığı bünyesine bağlı olarak faaliyet gösteren E-Devlet mirasçılık belgesi hizmeti UYAP ile ilgili bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

E-DEVLET UYAP GİRİŞİ İÇİN TIKLAYINIZ

E-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bu işlemi yapabilmek için E-Devlet şifresinin bulunması büyük önem arz edecek.

  1. Öncelikle E-Devlet Mirasçılık Belgesi Sorgulama linkine tıklayın.
  2. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkacak olan ekrandan miras bırakıp bırakmadığını merak ettiğiniz kişinin TC Kimlik Numarasını girin.
  3. Eğer bu kişi size herhangi bir miras bıraktı ise dökümanı karşınıza çıkacaktır. Ancak miras bırakılmamış ise "Kayıt Bulunamadı" uyarısı ile karşılaşılacaktır.

Yargı birimlerinden alınan "Mirasçılık Belgesi Verilmesi" talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere "Mirasçılık Belgesi Verilmesi" ve "Mirasçılık Belgesinin İptali" kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.

Adalet Bakanlığının e-Devlet uygulamaları üzerinden 2020'de 1 milyon 545 bin 224 mirasçılık belgesi, 2 milyon 879 bin 396 vasiyetname sorgulaması yapıldı.

Alınan bilgiye göre, Bakanlık, adalet hizmetlerine ulaşılmasını kolaylaştırmak ve dijital dönüşümün her alanda yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.

Hizmet dahilinde UYAP "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, 2020'de 1 milyon 545 bin 224 kez sorgulandı. Böylece uygulamanın başladığı günden bu yana yapılan toplam sorgulama 6 milyon 320 bin 260 oldu.

Öte yandan Bakanlık, vatandaşların sulh hukuk mahkemelerince açılan vasiyetnamelerini görüntüleyebilmeleri için 22 Şubat 2018'de e-Devlet üzerinden "vasiyetname sorgulamayı" da hizmete sundu.

2020'de "Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama" ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 sorgulama yapıldı. Böylece uygulamanın başladığı gün ile 31 Aralık 2020 arasındaki sorgulama sayısı 10 milyon 85 bin 457'ye ulaştı.