SMA hastalığı nedir, belirtileri neler? Türkiye’de kaç SMA hastası var?

Gündemde ve sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri SMA hastalığı oluyor. Sosyal medyadan başlatılan kampanyalar devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Binlerce kişi arama motorları üzerinden SMA hastalığı nedir, belirtileri neler? Türkiye’de kaç SMA hastası var? Sorularına yanıt arıyor. Bu hastalığın çeşitleri, belirtileri ve tedavisi de araştırılanlar arasında yer alıyor. İşte tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 04 Ocak 2021, 17:35 Güncelleme 04 Ocak 2021, 17:35
SMA hastalığı nedir, belirtileri neler? Türkiye’de kaç SMA hastası var?

İÇİNDEKİLER

SMA hastalığı nedir, belirtileri neler? Türkiye'de kaç SMA hastası var? Sorularının yanıtları merak edilerek araştırılanlar arasında yer alıyor. Türkiye'de tahmini olarak 3 bim SMA hastası çocuğun olduğu düşünülüyor. Sosyal medyada sürekli kampanyaları yapılıyor ve yardım talepleri paylaşılıyor. Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar geldi. İşte detaylar…

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA AÇIKLAMA YAPTI!

Koca: "Ülkemizde çokça gündeme getirilen Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastası çocuklarımız ile ilgili kampanyalar yürütülmektedir. Hastalıkların tedavisi ise sosyal medyadan sahte kahramanlıklar sergileyerek değil, bilimin gösterdiği yolu takip ederek gerçekleştirilir.
SMA hastası çocuklarımız için de devletimiz tüm imkânlarını kullanarak tedavilerini sağlamaktadır. Bu konunun suiistimal edilmesi asla kabul edilemez.

Bakanlığımız bünyesinde bu evlatlarımızın tedavisinin planlandığı, alanında uzman ve SMA tedavisinde tecrübeli bilim insanlarımızdan oluşan bilimsel bir kurulumuz vardır. SMA Bilim Kurulumuz aileleri ve aile derneklerini birinci elden bilgilendirmektedir. Ülkemizde tedavi almayan bir tane bile SMA hastamız bulunmamaktadır. Tedavi masraflarının tamamı devletimiz tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

SMA HASTALIĞI NEDİR?

SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır.
Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez.
İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür.
Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. İstemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez.
SMA hastası bireylerin görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir.

SMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Motor gelişim eksikliğine yol açan zayıf kaslar ve güçsüzlük
Azalmış refleksler
Ellerde titreme
Baş kontrolünü sağlayamama
Beslenme güçlüğü
Cılız ses ve zayıf öksürük
Kramp ve yürüme yeteneği kaybı
Yaşıtlarından geri kalma
Sık düşme
Oturma, ayakta durma ve yürümede zorluk
Dil seğirmesi

TEDAVİSİ NASIL?

SMA hastalığının henüz kesin tedavisi bulunmamakta ancak çalışmaları son hızla devam etmektedir. Fakat hastalığın belirtilerinin azaltılmasına yönelik faklı tedaviler uzman hekim tarafından uygulanarak hastanın yaşam kalitesi artırılabilir. SMA teşhisi konmuş hastanın yakınlarının bakım konusunda bilinçlendirilmesi, evde bakımın kolaylaşması ve hastanın yaşam kalitesinin artmasında önemli bir rol oynar. Tip-1 ve tip-2 SMA hastaları genellikle akciğer enfeksiyonlarından kaynaklı olarak kaybedildiği için solunumun düzensiz ve ve yetersiz olması durumunda hastanın nefes yollarının temizlenmesi son derece önemlidir.