Yüz yüze sınavlar ne zaman olacak? 4 Ocak okul sınavları iptal mi? İlkokul ortaokul lise sınavları nasıl olacak?

4 Ocak okul sınavları iptal mi? Yüz yüze sınavlar ne zaman? İlkokul ortaokul lise sınavlarının iptal olup olmadığı merak edilen konulardan birisi oldu. Öğrencilerin not alması için yapılacak yüz yüze sınav uygulamalarının detayları geçtiğimiz gün MEB tarafından açıklanmıştı. Sınavlar Cumartesi günü dahi yapılacak ve öğrenciler okullarda sınavlara girecekti. Ancak pandemi önlemleri nedeniyle sık sık yeni kararlar da alınıyor. Peki, 4 Ocak okul sınavları iptal mi? İlkokul ortaokul lise yüz yüze sınavlar ne zaman ve nasıl olacak? İşte MEB'ten yapılan son açıklama...

Giriş Tarihi 26 Aralık 2020, 10:53 Güncelleme 26 Aralık 2020, 10:53
Yüz yüze sınavlar ne zaman olacak? 4 Ocak okul sınavları iptal mi? İlkokul ortaokul lise sınavları nasıl olacak?

İÇİNDEKİLER

4 Ocak sınavlar iptal mi? Yüz yüze sınavlar ertelendi mi? MEB son dakika sınav açıklaması yapıldı. Öğrenciler ve velileri ilgilendiren MEB açıklaması geldi. 4 Ocak'tan itibaren öğrenciler yüz yüze sınavlara katılmak için okullara akın edecekti. Koronavirüs nedeniyle Bakanlık yeni önlemler almaya devam ediyor. Daha önce yapılan açıklamada 22 Ocak'a kadar uzaktan eğitim olacağı belirtilmişti. Peki, ilkokul, ortaokul, lise sınavlar iptal mi? Sınavlar ertelendi mi? İşte detaylar...

SINAVLAR İPTAL Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze gerçekleşecek sınavları yarı yıl tatili sonrasına ertelediğini duyurdu.

Okulda yüz yüze sınav yapılmamış öğrenciler için sadece performans ödevleri geçerli olacak ve not ortalamaları belirlenecek. Öğrencilere karne dağıtımı yapılmayacak.

Yüz yüze sınavların yapılacağı net tarih ise Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre bir tarih belirlemesi yapılacak.

KARNE NOTLARI NASIL BELİRLENECEK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin karne notlarının ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden lise öğrencilerinin birinci dönem notlarının ise ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlarla belirleneceğini açıkladı.

Bakan Selçuk, bu sene ortaokul ve liselerle yüz yüze yapılacağı açıklanan sınavlara ilişkin yeni aldıkları kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Sınavlarla ilgili öğrencilere yönelik "Eğitimi, ders konularını sizlere yüklemek için değil, sizleri bilgiyle yetiştirmek ve donanımlı bir şekilde geleceğe hazırlamak için veririz. Sınavlar da bu bilgileri ne kadar aldığınızı ölçmek ve durumu değerlendirmek için yapılır. Sınavın başka bir amacı yoktur. Eğer bugün bir öğrenme kaybınız olur ve biz bunu fark etmezsek bu eksikler, hayatınız boyunca karşınıza çıkar." ifadelerini kullanan Selçuk, bu yıl olağanüstü bir süreçten geçildiğini vurguladı.

Sürecin hızlı değiştiğine ve kararların uzun değerlendirmeler doğrultusunda alındığına işaret eden Selçuk, şunları kaydetti:

"Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık. Aldığımız kararla ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden alacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavlarla belirleyeceğiz. Lütfen siz şu an sadece sağlığınıza ve derslerinize odaklanın. En çok ihtiyacımız olan şey sağlık ve geleceğe dair tek güvencemiz sizlersiniz."

UZAKTAN EĞİTİME KATILIM ÖNEMLİ

Öğrencilerin yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV takip ve ders etkinliklerine katılımlarına göre her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecek.

Ortaöğretim kurumlarında ise iller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla öğrenciler, istemeleri halinde, bulundukları illerde öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında sınavlara girebilecek. Bu kapsamda, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmeleri için öğrenci velileri, 28 Aralık 2020 Pazartesi gününe kadar sınava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini bulundukları ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile iletecek ve öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.

Bu durumdaki öğrencilerin sınava girdikleri derslere ilişkin aldıkları puanlar, sınava girilen okul müdürlüğünce öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu okullara elektronik ortamda ivedilikle bildirilecek ve sınav evrakları da ilgili okul müdürlüğüne ulaştırılacak. Eğitim kurumu yönetimleri tüm öğretmen, öğrenci ve velileri bu uygulama hakkında bilgilendirecek.

Ayrıca, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı birinci dönem puanları, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencilerin her dersten bir sınav puanı, bir performans çalışması ve derse hazırlık, devam, aktif katılım, örnek davranışları gibi ders içi katılımlarına ilişkin performans puanları ile belirlenecek.