SON DAKİKA: Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Ambargoya rağmen yerli-milli imkanlarla Hisar A+ füzesini ürettik

Son dakika: Başkan Recep Tayyip Erdoğan Ankara-Niğde Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni’ne yağtığı canlı bağlantıda savunma sanayisi alanında yaşanan önemli bir gelişmeyi ve arka planındaki sıkıntıları ilk defa aktardı. Erdoğan bir parçaya uygulanan ambargo nedeniyle Hisar A+ hava savunma füzesinin üretimini birkaç ay geciktiğini ancak yerli ve milli imkanlarla o parçanın da üretilip füzenin seri üretime geçildiğini aktardı. Başkan Erdoğan, ardından Hisar A+ hava savunma füzesinin son test videolarını da paylaştı.

Giriş Tarihi 16 Aralık 2020, 14:37 Güncelleme 16 Aralık 2020, 16:18
SON DAKİKA: Başkan Recep Tayyip Erdoğan: Ambargoya rağmen yerli-milli imkanlarla Hisar A+ füzesini ürettik

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Niğde Otoyolu 2. Kesim Açılış Töreni'ne canlı bağlantı gerçekleştirdi. Erdoğan, konuşmasında ABD'nin Türkiye'ye karşı uygulamak için karar aldığı yaptırımlara rağmen Türk savunma sanayisinin büyümeye devam ettiğini aktardı. Başkan Erdoğan, ASELSAN ve ROKETSAN'ın ortaklaşa ürettiği Hisar A+ hava savunma füzesinin yurt dışından gelen bir parçaya uygulanan ambargo nedeniyle birkaç ay gecikmeli de olsa yerli ve milli imkanlarla üretildiğini ifade etti.

Erdoğan şunları söyledi:

"BAŞARIYLA VURDU"
"Savunma sanayimizden yeni müjdeler alıyoruz. ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemimiz Hisar A+'nın envantere giriş öncesi son kabul testi yapıldı. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen harp başlığı kullanılarak 11 Aralık'ta yapılan atışta yüksek hızlı hedef uçak başarıyla vuruldu.

"AMBARGO NEDENİYLE ÜRETİM GECİKTİ"
Aslında bu son test birkaç ay gecikti. Sebebi neydi biliyor musunuz? Normal şartlarda yurt dışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandı. Sonra ne oldu? Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik, füzemize entegre ettik ve işte kısa bir gecikmeyle neticeye ulaştık.

"YERLİ-MİLLİ İMKANLARLA HAZIR"
Bu zamana kadar gizli yaptırımlarla dolaylı müdahalelerle engellemeye çalıştıkları bu işi yerli-milli ürünlerle envantere almaya hazır hale getirdik. Hisar A+ füzemizin seri üretimi hayırlı olsun."

BAŞARIYI ALKIŞLADI
Erdoğan, test görüntülerinin ardından projede emeği geçen kurumları alkışladı ve tebrik etti.

HEDEFİNDE FÜZELER VE İHA'LAR VAR
15 kilometre menzile sahip HİSAR-A ve 25 kilometre menzile sahip HİSAR-O ile farklı irtifalardaki tehditlere karşı hava savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde geliştirilen HİSAR füzelerinin hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) yer alıyor.

Füzelerin yüksek infilaklı ve parçacık etkili harp başlığı, farklı türlerdeki hava hedeflerine karşı etkili olabilmesini sağlayacak şekilde, çarpma ve yaklaşma tapasına sahip bulunuyor.

ROKETSAN, Türkiye'nin hava savunmasında önemli görevler üstlenmeye hazırlanan milli hava savunma füze sistemi HİSAR'ın envantere alınması ve TSK'nın ihtiyaçlarını karşılaması için başta ASELSAN olmak üzere, 100'ün üzerinde yerli çözüm ortağıyla birlikte çalışıyor.

HİSAR-A+ FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Savaş Uçağı Takip Menzili : > 25 km

Hedef Önleme Menzili : 15 km

Atışa Hazır Füze : 4

Azami Hız : 65km/h

Dik Meyil Tırmanma : %60

- Hedef tespit, teşhis, takip

- Dost düşman tanıma sistemi (IFF)

- Çoklu angajman ve ardışık ateşleme

- Takım halinde görev yapabilme ve komuta kontrol

- Üst komuta kontrol unsurları koordinasyonunda görev yapabilme

- Gece/gündüz ve kötü hava koşullarında görev yapabilme

- Konumlama ve yön bulma sistemi

- Zırhlı mekanize birlikler ile hareket kabiliyeti Nükleer, biyolojik ve kimyasal koruma

- Balistik koruma