İnaktif virüs aşısı nedir? İnaktif aşı ne demek? mRNA aşısı nedir? Koronavirüs aşı zorunlu mu olacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs vakalarıyla ve aşıyla ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca "(İnaktif aşı) Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir." ifadelerini kullandı. Peki, inaktif virüs aşısı nedir? İnaktif aşı ne demek? İnaktif virüs aşısı nedir? mRNA aşısı nedir? Koronavirüs aşı zorunlu mu olacak? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 09 Aralık 2020, 19:52 Güncelleme 09 Aralık 2020, 20:09
İnaktif virüs aşısı nedir? İnaktif aşı ne demek? mRNA aşısı nedir? Koronavirüs aşı zorunlu mu olacak?

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün koronavirüs vakalarıyla ilgili son gelişmeleri açıkladı ve aşı çalışmalarıyla ilgili vatandaşlara bilgi verdi. Bakan Koca açıklamasında "(İnaktif aşı) Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir." dedi. Peki, inaktif virüs aşısı nedir? İnaktif aşı ne demek? mRNA aşısı nedir? Koronavirüs aşı zorunlu mu olacak? Aşı kaç doz halinde uygulanacak? İşte detaylar...

İNAKTİF VİRÜS AŞISI NEDİR? İNAKTİF AŞI NE DEMEK? VİRAL VEKTÖR, MRNA AŞISI NEDİR?

"(İnaktif aşı) Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir."

"Atılacak somut adımları, kullanacağımız aşıların kısa ve uzun dönem güvenilirliği ve etkisi belirleyecektir."

"(Koronavirüs) Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak."

"Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor."

"Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak."

"(mRNA aşısı) Sınırlı miktarın üstünde temin garantisi verilememektedir ancak bu konuda görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir."

"Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek."

"9 İLDE VAKA ARTIŞI DÜŞÜYOR"

Bakan Koca, "İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı." diye konuştu.

"TEDBİRLERE AŞIYI DA EKLEYEBİLMENİN UMUDU İÇİNDEYİZ"

Kovid-19 kısıtlamalarına ilişkin açıklama yapan Koca, şunları kaydetti:

"Zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek, bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır. Etkili koruma tedbirlerinin uygulanması konusunda ısrarcıyız. Çünkü bu pandemiden kurtulabilmenin henüz başka bilinen bir yolu yok. Önümüzdeki günlerde bu tedbirlere aşıyı da ekleyebilmenin beklentisi ve umudu içindeyiz. Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Atılacak somut adımları, kullanacağımız aşıların kısa ve uzun dönem güvenilirliği ve etkisi belirleyecektir. Aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak. Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak."

"İDDİALARA İTİBAR ETMEYELİM"

"Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor." diyen Koca, "Sınırlı miktarın üstünde temin garantisi verilememektedir ancak bu konuda görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir." diye konuştu.

Koca, şöyle devam etti:

"Siyasi mülahaza ya da her ne olursa olsun başka saiklerle salgının yönetimini tehlikeye atmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Bilgi kirliliğinin had safhada olduğu bu ortamda iddialara itibar etmeyelim. Hesaplaşma kaygısı ve güdüsüyle mücadelemize halel getirmeyelim. Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek."

Hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranının İstanbul'da yüzde 68,2, Ankara'da yüzde 73,5, İzmir'de ise yüzde 77,6 olduğunu vurgulayan Koca, "Filyasyon ekip sayılarımızı önemli oranda artırmış olduk. Şu an 16 bine çıkmış durumda." dedi.