Resen ne demek? Resen soruşturma ne demek?

Resen ne demek? Charlie Hebdo’nun çizdiği karikatürle ilgili resen soruşturma açıldı. Peki, resen soruşturma ne demek? Sözcüğün kullanım alanlarına göre birçok farklı anlamı bulunmaktadır. Resen TDK anlamı ve resen ne demek sorusuna yanıt aranmaya başlandı.

Giriş Tarihi 28 Ekim 2020, 12:52 Güncelleme 28 Ekim 2020, 12:52
Resen ne demek? Resen soruşturma ne demek?

İÇİNDEKİLER

Resen soruşturma ne demek? Resen ne demek? Resen kelime anlamı vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Charlie Hebdo için açılan resen soruşturmanın ardından vatandaşlar resen ne demek sorusuna yanıt aranıyor. Peki, resen soruşturma ne demek?

RESEN NE DEMEK?

Resen sözcüğü, hukuki alanda kanunlarla karara bağlanan konuları içermektedir. Bir konu kanunla karar bağlanmış ise, bu konuda hiç kimseye danışılmadan karar verilebilir. Resen, kimseye danışılmadan yani bağımsız olarak anlamına gelmektedir.

Resen kelimesi bu anlamıyla kanunlarda, mahkeme raporlarında ve benzeri belgelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Anayasanın çeşitli maddelerinde bu sözcüğe rastlamak mümkündür.

RESEN NEDİR?

Hukuk alanında resen kelimesinden birçok başka terim türetilmiştir. Örneğin resen atama, resen tescil gibi kavramlar bulunmaktadır. Resen atama, memurların istemleri dışında bir yerde görevlendirilmesidir. Resen tescil ise, mükelleflerin beyanı dışında, idarece yapılan sicil tescilidir.

Resen sözcüğünün kullanımı, Türk Medeni Kanununun düzenlenmesinden sonra yaygınlaşmıştır. Bu sözcük Osmanlının son dönemlerindeki çeşitli kanunlarda da yer almaktaydı.

Resen kelimesi Türk Dil Kurumu Sözlüğünde açıklanmaktadır. TDK sözlüğü resen sözcüğünü "kimseye bağlı olmaksızın, bağımsız" anlamlarıyla ele almaktadır. Bunun dışında TDK sözlüğünde resen "kendiliğinden" anlamıyla da ele alınmaktadır. Sözcük TDK'da "Kendi başına gerçekleşen şey" şeklinde de açıklanmıştır.

Bu sözcüğün cümle içerisinde doğru kullanılabilmesi, bu anlamların iyi bilinmesine bağlıdır. Resen sözcüğü genellikle günlük konuşmalarda tercih edilmez. Bunun yerine hukuksal alandaki kullanımları yaygındır.