Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den Rusya'ya sert çıkış: Türkiye olmadan bu mesele çözülemez!

Ermenistan’ın alçak saldırılarına karşılık veren Azerbaycan işgal altındaki topraklarını tek tek geri alıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Rusya’nın Karabağ ile ilgili görüşmelere Türkiye’nin katılmasına karşı çıkmasına sert tepki gösterdi. Aliyev, “Türkiye olmazsa, bu mesele çözülemez. Bunu herkes anlamalı” ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 14 Ekim 2020, 13:11 Güncelleme 14 Ekim 2020, 13:20
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den Rusya’ya sert çıkış: Türkiye olmadan bu mesele çözülemez!

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, katıldığı bir televiyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Aliyev, Türkiye'nin Karabağ ile ilgili gerçekleştirilen görüşmelere katılmasına karşı çıkılmasına cevap verdi.

TÜRKİYE'SİZ MESELE ÇÖZÜLEMEZ
Aliyev, "Türkiye olmazsa, bu mesele çözülemez. Bunu herkes anlamalı. Konunun formal tarafına gelince; Minsk grubu da kalabilir. Zaten, 30 sene boyunca 1 sonuca varamadı. Olabilir. Ancak ne kadar çabuk bu mesele çözülürse, o kadar çabuk Minsk grubuna gerek kalmayacak" dedi.

KARDEŞ TÜRKİYE SÜRECİN İÇİNDE
Kardeş Türkiye'yi bu sürecin içerisinde görüyoruz ifadelerini kullanan Aliyev, "Esas olan şu ki; Türkiye bu masada olsun. Çünkü Karabağ konusuna ilişkin aziz kardeşim saygılı Recep Tayyip Erdoğan, ve sayın Putin'le defalarca görüştük, konuştuk. Artık uzun yıllardır, 10 seneden fazladır, Türkiye-Rusya gündeminde dayanan bir mesele. Benim de bundan haberim vardı. Hem Türkiye Cumhurbaşkanı, hem Rusya Cumhurbaşkanı konuya ilişkin bana söylemişler. İşte, zaten Türkiye var. Şimdiyse daha çok var. Daha büyük hacimde, daha büyük ölçekte. Ve bugün Türkiye Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu, sayın Lavrov'la görüşüyor. Türkiye Savunma Bakanı sayın Rus Savunma Bakanı Şoygu ile görüşüyor, konuşuyorlar. Kim diyebilir ki, Türkiye yok. Türkiye yoksa, ne için konuşuyorsunuz? Türkiye var ve biz de elimizden geleni yapacağız ki, bundan sonra da olsun" dedi.

'F-16'LARIN KULLANILDIĞI İDDİASI BİZE ATILAN ÇAMURDUR'
Aliyev, Türk F-16'larının Karabağ'daki çatışmalarda kullanıldığına yönelik iddialara da cevap verdi. Uçakların tatbikat için Azerbaycan'a geldiğini ve Ermenistan'ın saldırılarının ardından burada kalmaya devam ettiğini söyleyen Aliyev, "Uçaklar yerde duruyorlar. Uçakların çatışmalarda kullanıldığı konusu yalan, bu bize atılmış bir çamur ve iftiradır. İstihbaratımız bizi itham eden ülkelerle iletişime geçti. Somut delil istedik, veremediler. Resmi kişilerin açıklamaları kabul edilemez! Ya bunu ispat etsinler, ya da kendi sözlerini geri çeksinler. Öyle bir şey yok. Buna gerek yok. Azerbaycan, yeteri kadar güçlü bir orduya sahiptir" şeklinde konuştu.