Midilli Adası nerede? Midilli Adası Türkiye'ye kaç kilometre? İşte haritası

Midilli Adası nerede? Son dakika haberine göre Türkiye, yeni bir NAVTEX ile 1923 Lozan Antlaşması çerçevesinde Midilli Adası'nın gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini ilan etti. Yaşanan bu gelişmenin ardından Midilli Adası'nın nerede olduğu merak edilmeye başlandı. Peki, Midilli Adası nerede? Midilli Adası Türkiye'ye kaç kilometre? İşte haritası

Giriş Tarihi 09 Ekim 2020, 16:26 Güncelleme 09 Ekim 2020, 16:30
Midilli Adası nerede? Midilli Adası Türkiye’ye kaç kilometre? İşte haritası

İÇİNDEKİLER

Midilli Adası nerede sorusu Türkiye'nin yeni aldığı NAVTEX kararının ardından merak edilmeye başlandı. Türkiye, yeni bir NAVTEX ile 1923 Lozan Antlaşması çerçevesinde Midilli Adası'nın gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini ilan etti. Peki, Midilli Adası nerede? Midilli Adası Türkiye'ye kaç kilometre? İşte merak edilenler...

MİDİLLİ ADASI NEREDE?

Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adası. Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Burhaniye ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho'nun memleketidir.

1467 yılında Barbaros Hayreddin Paşa bu adada doğmuştur.

Ada, 2 büyük körfez; Yera (Geras) ve Kalonya (Kallonis) körfezleri ile çok sayıda koylara ve burunlara sahiptir. Adanın en önemli ovaları Kalonya (Kalloni), Ippion, Perama ve Herse (Eressos) ovalarıdır. En yüksek dağlar ise Olymbos, Lepetimnos ve Psilokoudouno dağlarıdır. Ada zeytin ağacı yönünden zengin olması ile birlikte çam, köknar, çınar, kestane, kayın ağaçları ile de bezenmiştir. Adanın batı kesimi çorak, doğu kesimi ise zeytinlik ve çamlıktır.

OSMANLI ZAMANINDA MİDİLLİ

1462'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katıldı ve Kaptanpaşa eyaletine bağlı bir sancak olarak yönetildi. 19. yüzyılın ortalarında adadaki Türk nüfusu, toplam ada nüfusunun %16'sına kadar çıkmıştı.

Midilli sancağı içindeki yönetim birimleri
Midilli Şehri, Yere (Bere) Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Ayasu Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Mande Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Herse Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Kalonya Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Polihnit Nahiyesi (Midilli'ye bağlı), Pilimar/Pilmar Kazası, Molova Kazası, Yunda Kazası (Ayvalık'a bağlı şimdiki Alibey / Cunda adası).

MİDİLLİ ADASI TÜRKİYE'YE KAÇ KİLOMETRE?

Midilli Adası Türkiye'ye yaklaşık 5.5 kilometre uzaklıktadır.