Dağlık Karabağ haritası nasıl? Dağlık Karabağ şehirleri neler? Dağlık Karabağ nüfusu kaç?

Dağlık Karabağ haritası nasıl? Dağlık Karabağ nüfusu kaç? Ermeni işgali altında olan Dağlık Karabağ’ı geri almak için Azerbaycan ordusunun ilerleyişi sürüyor. Bölgede sıcak gelişmeler yaşanırken Dağlık Karabağ haritası ve nüfusu merak konusu oldu. Peki, Dağlık Karabağ şehirleri neler? İşte bölge hakkında merak edilen bilgiler!

Giriş Tarihi 04 Ekim 2020, 16:50 Güncelleme 04 Ekim 2020, 16:50
Dağlık Karabağ haritası nasıl? Dağlık Karabağ şehirleri neler? Dağlık Karabağ nüfusu kaç?

İÇİNDEKİLER

Dağlık Karabağ haritası nasıl? Dağlık Karabağ nüfusu kaç? Dağlık Karabağ şehirleri ve haritası merak konusu oldu. Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ bölgesinde ilerleyişi sürüyor. Dağlık Karabağ bölgesi daha önce Ermenistan işgaliyle karşılaşmıştı.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı.

Ermeniler, 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın kişi de yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes, kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda binlerce asker öldü.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

DAĞLIK KARABAĞ HARİTASI!

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bölge.

DAĞLIK KARABAĞ ŞEHİRLERİ

Günümüzde başkent Hankendi ile Askeran, Hadrut, Mardakert, Martuni, Şaumyan, Şuşa ve Kaşatag mazrlarına ayrılmaktadır. En büyük şehri Hankendi (Stepanakert) ve diğer büyük kentleri ise Şuşa (Şuşi) ve Laçın (Berdzor)'dır.

DAĞLIK KARABAĞ NÜFUSU

2001 yılında Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin raporlarına göre ülke nüfusunun 95% Ermeni, diğer büyük etnik gruplar ise Süryaniler, Rumlar, ve Kürtlerdir. Mart 2007 tarihinde yerel hükûmet nüfusun 138.000 olduğunu belirtti. Ülke de yıllık doğum oranının 2200-2300 aralarında olduğu, 1999 senesine göre yaklaşık 1500 kişilik bir artış olduğu söylendi.