İlkokul 1. sınıfa başlama yaşı kaçtır? 2020-2021 kaç aylık çocuklar okula gidecek?

Gündemde sıkça sorgulananlar arasında İlkokul 1. sınıfa başlama yaşı kaçtır? Yer alıyor. okulların açılacağı tarihin Milli Eğitim Bakanı Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanmasıyla birlikte heyecan arttı. Milyonlarca veli çocuğunu okula kayıt ettirmenin heyecanını yaşıyor ve 2020-2021 kaç aylık çocuklar okula gidecek? Sorusuna yanıt arıyor. İlkokulun yanı sıra anaokulu ve ana sınıfı yaşları da belirlendi. İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 11 Ağustos 2020, 17:16 Güncelleme 11 Ağustos 2020, 17:16
İlkokul 1. sınıfa başlama yaşı kaçtır? 2020-2021 kaç aylık çocuklar okula gidecek?

İÇİNDEKİLER

Yaz tatilinin yaşandığı şu günlerde okula yeni başlayacak olan öğrenciler için kayıt telaşı var. Çocuğunu ilkokul 1. Sınıfa başlatacak olan veliler bazı bilgileri araştırıyor, özellikle okula başlama yaşını merak ediyor. Yeni eğitim ve öğretim yılının corona virüs mücadelesinden dolayı yüzyüze mi online mi gerçekleştirileceği araştırılmaya devam ederken Çocuğum hangi okula gidecek? Sorusu da yanıtını buldu.

2020-2021 KAÇ AYLIK ÇOCUKLAR OKULA GİDECEK?

Anaokulu Yaşı: Eylül sonu itibarıyla 36-68 aylık çocuklar anaokulu kayıt yaptırabilirler.
Ana sınıfı Yaşı: Eylül sonu itibarıyla 57-68 aylık çocuklar kaydedilebilir.
İlk Okula Başlama Yaşı: İlkokul 1.sınıfa, kayıtların yapıldığı yılın Eylül sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67, 68 aylık çocukların da, ailesinin yazılı isteğiyle ilkokul 1.sınıfa kaydedilebilir. Okul müdürlükleri, kayıt hakkını elde eden 69, 70, 71 aylık çocuklardan ailesinin yazılı talepte bulunması halinde anaokuluna yönlendirilir veya kayıtları 1 yıl ertelenebilir.

ÇOCUĞUM HANGİ OKULA GİDECEK?

Yeni eğitim-öğretim yılında bütün resmi okullarda eğitim görecek olan okul öncesi, 1'inci ve 5'inci sınıf öğrencilerin okul kayıtları ikametgah bilgileri esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yapılıyor.

Buna göre veliler, Millî Eğitim Bakanlığının http://e-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden çocuklarının yerleştirildiği okulun hangi okul olduğunu öğrenebiliyor.

Ayrıca, ilkokula başlama yaşını da sorgulamak isteyen veliler "2020-2021 Öğretim Yılı Okul Öncesi - İlkokul - Ortaokul e-Kayıt Sonuçları" ekranını kullanabiliyor.

OKUL KAYIT SORGULAMA NASIL YAPILIR?

2020-2021 eğitim-öğretim dönemi, okul kayıt sonuçları, e-Kayıt sistemi üzerinden görüntülenecek. Çocuklarının kayıtlı oldukları okulu öğrenmek isteyenler, sisteme giriş yaparken TC no ve doğum yılı bilgilerini kullanacaklar. e-Okul kayıt sorgulama ekranı ile ilgili detaylar ise şöyle:

MEB'in e-Okul ekranından "2020-2021 Öğretim Yılı Okul Öncesi - İlkokul - Ortaokul e-Kayıt Sonuçları" başlıklı elektronik tablosundaki linke tıklayarak giriş yapılabilecek. Çıkan tabloda verilen giriş kodu bölümündeki rakam ve/veya harfi Giriş Kodu bölümüne yazdıktan sonra T.C. kimlik numarası ve doğum tarihini gün/ay/yıl şeklinde tabloya girerek çocuğun kayıt edildiği okulu görmek mümkün.

İlkokula başlama yaşı hakkında bilgi almak isteyen veliler, MEB'in paylaştığı linki tıklayarak, "2020 - 2021 Eğitim Öğretim Yılı Okula Başlama Yaşı Kayıtların Yapıldığı Yılın Eylül Ayı Sonu (30/09/2020) itibarıyla hesaplanır" ekranına ulaşabilir. Burada çocuğun doğum tarihini gün/ay/yıl şeklinde girerek ilkokula başlama yaşını öğrenilebilir. Örnek doğum tarihi girişi ve sistem yönlendirmesi şu şekilde:

"01.01.2007: Çocuğunuz 164 aylıktır. Çocuğunuzu ilkokul 1. sınıfa kaydettirmeniz gerekmektedir. Kayıt erteleme hakkınız bulunmamaktadır."

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Her yerde normalleşmeden söz ederken, sinemadan sokakta sporda sanatta vs okullarla iligli tümüyle ilgili bir kısıtın olması elbette söz konusu olmayacaktır. Biz bununla ilgili takibi yapıp en sağlıklı kararı çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için veririz. 31 Ağustos'ta okulları açmaya hazırız.
1 milyon 403 bin çocuğumuz sınava girdi, sadece 1 çocuğumuzda vaka tespit edildi. Sistem o kadar iyi çalışıyor ki öğleden sonra testi yapılan çocuğun sabah 10'da bilgisayara sonucu düşüyor. Saat 10'u 5 geçe bizi arıyorlar. Bu çocuğun sonucu düştü diye. Sadece 1 çocukla ilgili bize bilgi geldi ve biz hemen tedbirimizi aldık.
Bu çocuklar sporda pazarda daha riskli durumdalar, okulda olduklarından daha az riskli durumdalar.
Ulusal düzeyde kararı bu şekilde veririz. Açılması yönünde arzumuz takibimiz var.