LGS tercihleri ne zaman başlayacak? MEB-2020 LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı?

LGS tercihleri ne zaman başlayacak? Sorusunun yanıtı binlerce kişi tarafından merak edilerek gündemde sıkça araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dün 2020 LGS sonuçlarını açıklamasının ardından gözler bu kez de tercihlere çevrildi. Taban puanlar ve yüzdelik dilimler de araştırılarak istenilen liseye girip girilemeyeceği kontrol edildi. Peki MEB-2020 LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2020, 17:02 Güncelleme 17 Temmuz 2020, 17:02
LGS tercihleri ne zaman başlayacak? MEB-2020 LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Liseye giriş sınavı olan 2020 LGS, MEB tarafından 20 Haziran'da gerçekleştirildi. Dün sonuçlar da yayınlandı ve puan hesaplamaları öğrenciler tarafından yapılmaya başlandı. Yaşadığı ildeki en iyi lisede eğitim görmenin hayalini kuran öğrenciler 2020 LGS tercih kılavuzuna göre okul tercihlerini yapmaya başlayacak. Peki LGS tercihleri ne zaman başlayacak? Konuya dair tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzuna göre, LGS kapsamında lise tercihleri 20 Temmuz 2020 Pazartesi gününde başlayacak ve 29 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek. Kılavuzda açıklanan takvimine göre, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları ise 16 Temmuz'da başlayacak ve 29 Temmuz'da tamamlanacak.

YERLEŞTİRME KRİTERLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Kılavuzda ilk dikkati çeken hem merkezi sınav puanı hem de sınav puanı olmadan yapılacak yerleştirmede kriterlerde bir değişiklik yok. Yani, 2019 yılında yerleştirmede kullanılan kriterler bu yıl da geçerli olacak. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak.

LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

SINAV PUANI İLE OKUL TERCİH SAYISI 5'TEN 10'A ÇIKTI

Kılavuzda dikkat çeken bir iyileştirme merkezi sınav puanı ile okul tercihinde tercih edilebilecek okul sayısının 5'den 10'a çıkartılması. Geçen yıl öğrencilerin 5 okul tercih hakları vardı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 5 okul tercihi velileri ve öğrencileri sıkıntıya sokuyordu. Tercih edebilecekleri çok okul olmasına rağmen bu sayı az geliyordu. Bu yıl MEB'in bu sıkıntıda iyileştirmeye gittiği görülüyor. Merkezi sınav puanı ile okul tercihinde öğrenciler artık 10 okul tercih edebilecekler. Bu iyileştirme velileri ve öğrencileri rahatlatacak.

Böylece, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.