ABD'li dergiden İstanbul ve Ayasofya ile ilgili skandal ifadeler!

Ayasofya'nın ibadete açılması sık sık gündeme geliyor. Konuyla bağlantılı olarak ABD'li Archaeology dergisi, İstanbul ve Ayasofya ile ilgili skandal ifadelerde bulundu. Kapağında Ayasofya Camii'nden katedral olarak bahseden dergi İstanbul için de Constantinopole ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 06 Temmuz 2020, 13:24 Güncelleme 06 Temmuz 2020, 13:24
ABD’li dergiden İstanbul ve Ayasofya ile ilgili skandal ifadeler!

İÇİNDEKİLER

Ayasofya Camii'nin müze olan statüsünün camiye çevrilmesi konusu Türkiye gündemi kadar uluslararası gündemde de en çok konuşulan konulardan biri. Pek çok yabancı basın kuruluşunda Ayasofya'nın camiye çevrilmesi konusuna ilişkin tartışmalar yazılıp çizilirken, bu tartışmalara ABD'li Archaeology dergisi de katıldı.

70 yıllık yayın tarihiyle dünyanın en eski arkeoloji ve tarih dergilerinden biri olan derginin son sayısı kapağında Ayasofya ve İstanbul için skandal ifadelere yer verildi.

İSTANBUL YERİNE CONSTANTİNOPOLE

Derginin Ayasofya yerine Büyük Katedral ifadesinin kullanmasının yanı sıra İstanbul yerine Constantinopole ismini kullandı. Derginin kapağında Ayasofya için "Constantinopole'nin Muhteşem Katedrali'ni keşfetmek" ifadeleri yazıldı.

Derginin kapağına özellikle sosyal medyada büyük tepkiler yükseldi.

AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASI

İstanbul'un fethinin 567. yıldönümünde Fetih Suresi'nin okunmasının ardından ibadete açılması gündeme gelen Ayasofya'nın camiye çevrilmesi için açılan dava 1 Temmuz tarihinde görüldü. Ayosofya'yı camiden müzeye çeviren 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi için açılan davada karar için Danıştay 10. Dairesi'nde duruşma yapıldı. Duruşmaya, 2005'te Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için hukuk mücadelesini başlatan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğinin kurucu başkanı İsmail Kandemir, dernek avukatı Selami Karaman, Cumhurbaşkanlığı avukatı katıldı.

Tarafların dinlenilmesinin ardından Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, kararın daha sonra açıklanacağını belirterek duruşmayı sonlandırdı. Daire, tarafların beyanlarını ve dosyayı değerlendirerek bir karara varacak. Yasa uyarınca karar, 15 gün içerisinde açıklanması gerekiyor. Ancak Daire'nin bugün dahil en kısa sürede içerisinde milyonların merakla beklediği söz konusu kararı açıklayabileceği ifade ediliyor. Daire, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve söz konusu kararı iptal ederse, Ayasofya'nın 86 yıl sonra tekrar cami yapılmasının önü açılmış olacak.