Kurban Bayramı ne zaman 2020? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı?

Müslüman alemi Kurban Bayramı ne zaman 2020? Sorusunun yanıtını arıyor. Corona virüs salgını ile mücadeleden dolayı Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı uygulanmış ve vatandaşlar evlerinden çıkamamıştı. Şimdi ise 2020 Kurban Bayramı yaklaşırken yine yasak olup olmayacağı merak ediliyor. Peki Kurban Bayramı ne zaman 2020 yılında hangi güne denk geliyor? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı? Sorusunun yanıtını veren önemli açıklamalarda bulundu.

Giriş Tarihi 02 Temmuz 2020, 09:39 Güncelleme 02 Temmuz 2020, 09:39
Kurban Bayramı ne zaman 2020? Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı var mı?

İÇİNDEKİLER

İslamiyet'ye önemli bir yeri bulunan kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslüman alemi Kurban Bayramı için geri sayıma başladı. Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı 2020 yılında hangi tarihe denk geliyor? Bir yandan da tatil planları kuranlar corona virüsten dolayı Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı'nda da sokağa çıkma yasağının uygulanıp uygulanmayacağını sorguluyor. Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz.

2020 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı 1. Gün: 31 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 2. Gün: 1 Ağustos Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Gün: 2 Ağustos Pazar
Kurban Bayramı 4. Gün: 3 Ağustos Pazartesi

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Haziran'da Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Fahrettin Koca, "Kurban Bayramı'na ilişkin bir öngörünüz var mı?" sorusuna cevap verirken de bu konuya ilişkin bir rehberin yayınlandığını anımsattı. Bilim Kurulu'nda Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olmasıyla ilgili herhangi bir konunun gündeme gelmediğini bildiren Koca, şunları kaydetti:
"Zannediyorum 1 aydan fazla bir zaman dilimi var. Önümüzdeki haftalardaki vakaların seyri, salgının seyri bu anlamda belirleyici olacak. Bilim Kurulu'nda gündeme gelmediği için net bir şey söylemem doğru olmaz. Kurban Bayramı'nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor ama kısıtlılığın Ramazan Bayramı'ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim. Bilim Kurulu'nun gündemine gelir. Kararı verecek olan Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızın bu noktadaki iradesi.

KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.