Kulucahisar Kalesi nerede? Kuruluş Osman'daki Kulucahisar Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi?

Kulucahisar Kalesi nerede sorusunun yanıtı merak konusu oldu. ATV ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman'da bu akşam Osman Bey ve alpleri Kulucahisar Kalesi üzerine harekete geçiyor. Tarihte kalenin nasıl ve ne zaman fethedildiğini merakla araştırılıyor. Bu kapsamda izleyiciler ve tarih meraklıları Kuruluş Osman'daki Kulucahisar Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi sorusuna heyecanla yanıt arıyor. İşte kalenin fethine dair merak edilenler...

Giriş Tarihi 24 Haziran 2020, 21:26 Güncelleme 24 Haziran 2020, 23:42
Kulucahisar Kalesi nerede? Kuruluş Osman’daki Kulucahisar Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi?

İÇİNDEKİLER

Kuruluş Osman'da bu akşam heyecan dolu gelişmeler yaşanıyor. Osman Bey ve Kayı alpleri, Sofia ve kuvvetlerini köşeye sıkıştırarak Kulucahisar Kalesi'nin üzerine yürüyor. Dizinin sıkı takipçileri kalenin nasıl ve ne zaman alındığına dair detaylı bilgileri öğrenmek için arama motorları üzerinden araştırma yapıyor. Peki, Kulucahisar Kalesi nerede? Kuruluş Osman'daki Kulucahisar Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi? İşte merak edilen bilgiler...

KURULUŞ OSMAN'DAKİ KULUCAHİSAR KALESİ NEREDE?

Kulucahisar Kalesi Söğüt ile İnegöl arasında yer almaktadır.

Karacahisar Kalesi'nin anıldığı yer ise Eskişehir'in güneybatısında yer alıyor. Karacahisar Kalesi, Karacaşehir beldesinde Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı bölgede bulunuyor.

KULACAHİSAR'IN FETHİ

Kulacahisar'ın Fethi, Osman Bey komutasındaki Türk kuvvetleri ile Bizans'a karşı 1285 yılında yapılan savaştır.

KUŞATMA

Osman Bey; Ermeni Beli Muharebesi'nde yeğeni Savcı Bey'in oğlu Bay Hoca'nın şehit düşmesi üzerine İnegöl'e birkaç fersah mesafede olan ve Emirdağ'ın eteğinde bulunan bu hisarı fethetmiştir. 300 kişilik kuvvetle bir gece baskını sonucu kale Türkler'in eline geçmiştir. Bu Osmanlı İmparatorluğu tarihindeki ilk kale fethidir. Hristiyan ahali de Osman Bey'in hükümdarlığını kabul ettiği için oradaki insanlara zarar verilmedi. Osman Bey kaleyi tahrip etmekle beraber halkın canını bağışladı ve onları esir aldı.

KULACAHİSAR'IN FETHİNDEN SONRA

Babasının ölümü üzerine 1281'de aşiretin başına geçen Osman Gazi, 1284'te Bizanslılara ait olan Kulaca Hisar'ı ele geçirdi. İlerleyen yıllarda fetihlerine devam etti; 1288'de Karacahisar'ı, 1298'de Bilecik'i fethetti.

Osman Bey Söğüt'e yerleştikten sonra Karacahisar tekfuru iktidarını kaybedeceğini düşünerek Osman Bey'e karşı düşmanca davrandı. Sonuçta Osman Bey tekfuru yendi ve 1288 yılında Karacahisar Kalesi'ni fethetti. Kalenin yakınında bulunan Karacaşehir'e Türkleri yerleştirdi.

1258 yılında doğan Osman Bey, babasının ölümü üzerine 1281'de aşiretin başına geçti. Osman Gazi, 1284'te Bizanslılara ait olan Kulaca Hisar'ı, 1288'de Karacahisar'ı, 1298'de Bilecik'i fethetti. Bölgeye Türkler yerleştirildi ve Karacaşehir ismi verildi. 1299'da kadı ve imam tayin etti. Kendi adına hutbe okutup sikke bastırdı.

Karacahisar Kalesine sahip olduktan sonra Osman Bey, Bizans topraklarında ilerleyerek beyliğin sınırlarını genişletti. Osmanlı Devletinin temelinin atılmasında Karacahisar Kalesi'nin fethi önemlidir.