Tarihçi Erhan Afyoncu yazdı: Ayasofya’da beş padişah yatıyor!

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için 2 Temmuz tarihinde Danıştay'ın vereceği karar gündemdeyken Sabah Gazetesi Yazarı Erhan Afyoncu tarihi yapıyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Ayasofya'nın beşi padişah 150'ye yakın hanedan mensubunun mezarını barındırdığını açıklayan Afyoncu türbelerin uzun süre kapalı kaldığını bildirdi. İşte Afyoncu'nun "Ayasofya’da beş padişah yatıyor" başlıklı o ses getiren yazısı...

Giriş Tarihi 14 Haziran 2020, 19:16 Güncelleme 14 Haziran 2020, 19:16
Tarihçi Erhan Afyoncu yazdı: Ayasofya’da beş padişah yatıyor!

İÇİNDEKİLER

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için 2 Temmuz tarihinde Danıştay'ın vereceği karar gündemdeyken Sabah Gazetesi Yazarı Erhan Afyoncu tarihi yapıyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Ayasofya'nın beşi padişah 150'ye yakın hanedan mensubunun mezarını barındırdığını açıklayan Afyoncu türbelerin uzun süre kapalı kaldığını bildirdi. İşte Afyoncu'nun "Ayasofya'da beş padişah yatıyor" başlıklı o ses getiren yazısı...


İstanbul'da doğan ilk hükümdar olan II. Selim, aynı zamanda İstanbul'da ölen ilk padişah olacak ve Ayasofya'ya gömülecekti. Ayasofya'daki padişah türbeleriyle ilgili Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nin ilgili maddelerinde teferruatlı bilgi vardır.



AYASOFYA'DA İLK TÜRBE
Osmanlı hükümdarı II. Selim Ayasofya'ya en fazla hizmet edenlerdendi. Sultan, 1573'te Ayasofya Camii'nin etrafını binalardan temizletip, payandalarla camiyi kuvvetlendirdi. Ayasofya'ya iki minare ve medrese ekletti. Bu inşaatlar sürerken emir vererek kendisi için bir türbe yaptırtmaya başladı. Ancak 1574'te vefat ettiğinde Ayasofya Camii'nin önündeki türbesinin inşaatı bitmemişti. Sultanın cenazesi aynı alanda kurulan otağ içine gömüldü ve 1576'da bitirilince türbesine nakledildi. Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır. Türbede günümüzde 42 sanduka mevcuttur.



ÇİNİLER ÇALINMIŞTI
Türbenin çini panolarının bir kısmı Fransız Albert Dorigny tarafından eksiklerinin tamamlanması bahanesiyle sökülüp, yerine taklitleri konulduktan sonra çalınıp Louvre Müzesi'ne götürülmüştü. Günümüzde Türkiye çinileri geri almak için mücadele ediyor.

II. Selim'den sonra oğlu III. Murad'ın gömüleceği yer olarak da Ayasofya seçildi. Türbesi olmadığı için III. Murad, 1595'te ölümünden sonra 19 şehzadesiyle birlikte önce Ayasofya Camii haziresine gömüldü. Daha sonra oğlu III. Mehmed'in emriyle Mimarbaşı Davud Ağa tarafından türbe inşa edilmeye başlandı ve 1599'da Dalgıç Ahmed Ağa tarafından tamamlandı. Türbe, beş şehzadenin medfun olduğu Şehzadegân Türbesi'yle birleştirilmişti.



Türbede Sultan Murad'dan başka eşi Safiye Sultan, 20 oğlu ve 23 kızıyla birlikte III. Mehmed'in iki kızı ve üç şehzadesi, I. Ahmed'in oğlu Kasım ile Sultan İbrahim'in bir oğlu ve iki kızıyla birlikte toplam 54 kişi medfundur.

III. Mehmed de babası ve dedesi gibi Ayasofya'nın bahçesindeki türbesine defnedilmiştir. Sultan'ın 1603'te vefatından sonra oğlu I. Ahmed emriyle Mimarbaşı Dalgıç Ahmed Ağa tarafından 1604'te türbenin inşasına başlanmış, Başmimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından 1608'de tamamlanmıştır. Türbede III. Mehmed'den başka eşi Handan Sultan, III. Murad'ın kızları ve I. Ahmed'in kızları ile şehzadeleri yatmaktadır. Kaynaklarda 30 kişinin türbe ve çevresinde medfun olduğu kayıtlıdır.


ERHAN AFYONCU'NUN YAZISININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ