Son dakika: Başkan Erdoğan'dan 10 yeni millet bahçesi açılışında önemli açıklamalar

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevrecilik Günü'nde 10 millet bahçesinin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan hedeflere adım adım yaklaşıldığını söylerken, "Bu tesisler iftihar edilecek eserlerdir. Şehircilik geleneğimizin sembolü olacak Millet Bahçelerimizden 13'ünü daha önce hizmete açmıştık. Bugünkülerle birlikte 23 Millet Bahçesi'ne ulaşıyoruz." ifadelerini kullandı. Sokağa çıkma kısıtlamasının neden iptal edildiğini açıklayan Erdoğan, "Yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından, günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşların sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı." şeklinde konuştu. Öte yandan CHP'nin ekonomi eleştirilerine sert tepki gösteren Erdoğan, "Biz bu yatırımları birilerinden para dilenerek yapmadık" dedi.

Giriş Tarihi 05 Haziran 2020, 15:24 Güncelleme 05 Haziran 2020, 16:34
Son dakika: Başkan Erdoğan’dan 10 yeni millet bahçesi açılışında önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Aziz milletim, değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla hasretle, muhabbetle selamlıyorum. 9 ayrı şehrimizdeki 10 millet bahçemizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm insanlığın 5 Haziran Çevre Günü'nü tebrik ediyorum. Toplam büyüklüğü 550 bin metrekareye yaklaşan bahçelerimiz iftihar verici eserlerdir.

TOPLAM 23 MİLLET BAHÇESİNE ULAŞMIŞ OLUYORUZ
Şehircilik geleneğimizin sembolü olacak millet bahçelerinden 13'ünü 2 yıl önce hizmete açmıştık. Bugünle birlikte toplamda 23 millet bahçesine ulaşmış oluyoruz.

Cumhuriyetin 100. yılına girerken 81 ilimize 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.

Türkiye'nin cumhuriyet dönemindeki şehircilik geçmişi oldukça istikrarsız bir şekilde ilerlemiştir. Son 18 yıldır ülkemiz yılda 500 bin - 1 milyon arasında yeni konut inşaa etmiştir. Başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri ile bunu daha da hızlandırdık. Şehirlerimiz gelişirken, park - çocuk oyun alanları gibi alanları da ihmal etmedik. Böylece 81 il ve ilçelerimizde örnek alanlar oluşturduk.

Her alanda ülkemize kazandırdığımız eserler sayesinde, bu kısır döngüyü kırdık.

Salgın krizinden en az hasarla çıkmasını son 18 yıldaki hazırlıklara borçluyuz. Hiç kimse son 3 ayda yaşadıklarımızın ardından 83 milyon hep birlikte iyi ki Türkiye'de yaşıyoruz, iyi ki bu ülkenin vatandaşıyız dediğimizi inkar edemez.

Tüm Türkiye'de uyguladığımız sokağa çıkma sınırlamalarıydı. Geçtiğimiz haftaki sınırlamanın ardından bu yöntemi düşünmüyorduk. Bir ara 700'lere düşen vaka sayısı 1000'li rakama dayandı. Bunun üzerine sokağa çıkma kısıtlaması tedbirini gündemimize almak durumunda kaldık. Bu hafta sonu da 15 ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı dün gece ilan edildi. Bu 15 şehir başta olmak üzere, vatandaşlardan aldığımız değerlendirmelerde bizi kararı tekrar gözden geçirmeye yöneltti.

Bu kararın farklı sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açacağı anlaşıldı. Yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından, günlük hayatını düzenlemeye başlayan vatandaşların sıkıntıya düşmesine gönlümüz razı olmadı. Bunun için Cumhurbaşkanı olarak hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasını iptal etme kararı aldık.

BÜYÜK DEVLET OLDUĞUMUZU TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİK
Sahip olduğumuz güçlü altyapı ve değerler aynı zamanda 2023 hedeflerimizin de sembolüydü. Biz salgın döneminde, büyük devlet olduğumuzu hamdolsun tüm dünyaya gösterdik.

FLAŞ LİBYA MESAJI
Askerimiz Libya'da, Kuzey Irak'ta, İdlib'de, Barış Pınarı Harekatı'nda terörle mücadelede destan yazıyor. Kendi imkanlarımızla terörle mücadelemizi sürdürüyoruz, yatırımlarımızı yapıyoruz.

İŞTE MİLLET BAHÇELERİ AÇILAN İLLER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde yapımını sürdürdüğü 207 millet bahçesiyle şehirlerde yeşil alan miktarını artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Millet Bahçesi'nde düzenlenecek törenle İstanbul Pendik ve Halkalı, Sakarya, Samsun, Sivas, Diyarbakır, Trabzon, Batman, Bursa ve Elazığ'da yapımı tamamlanan 10 millet bahçesinin toplu açılışı yapılacak.

BAKAN DUYURDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yayımladığı videoda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefine kararlılıkla yürüdüklerini belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılına, 2023'e doğru giderken, ülkemizin en prestijli projelerinden biri olan millet bahçelerimiz, 1000 yıllık şehircilik geleneğimizin bir yansıması, tabiatla şehirlerimizi ve insanımızı buluşturan bir köprü olacak." ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE 13 MİLLET BAHÇESİ AÇILMIŞTI
13 millet bahçesinin açılışını 2018'de gerçekleştirdiklerini anımsatan Kurum, şunları kaydetti:

"Şimdi yine 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, İstanbul, Sakarya, Samsun, Batman, Sivas, Bursa, Trabzon, Diyarbakır ve Elazığ'da 10 yeni millet bahçemizin açılışını yapacak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yeni millet bahçelerimiz, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımız için hayırlı uğurlu olsun. Milletimiz bahçeleriyle buluşuyor, şehirlerimiz nefes alıyor."