Çinli profesörün kitabını bir günde Türkçeye çevirdiler! Koronavirüs hakkında dehşete düşüren ayrıntı: Deliryum oranı yüksek

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek yayılan yeni tip koronavirüs dünyayı adeta esir aldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘küresel salgın’ olarak ilan ettiği koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. Dünya koronavirüsle mücadele ederken gelen bir son dakika haberi virüsün insanlar üzerindeki etkisini gözler önüne serdi. Çin’de koronavirüsün anlatıldığı “Kovid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı” bir grup Türk doktor tarafından Türkçeye çevrildi. Söz konusu kitapta yer alan ifadeler ise dehşete düşürdü. Kitapta, “Durumu kritik olan Kovid-19 hastaları arasında deliryum oranı, bilinç kaybı yüksek bildirildi” denildi.

Giriş Tarihi 27 Mart 2020, 08:44 Güncelleme 27 Mart 2020, 08:50
Çinli profesörün kitabını bir günde Türkçeye çevirdiler! Koronavirüs hakkında dehşete düşüren ayrıntı: Deliryum oranı yüksek

İÇİNDEKİLER

Çin'in Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Tingbo Lang ve ekibi tarafından hazırlanan "Kovid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı" bu ülkede corona virüsün tedavisine yönelik en önemli kaynak olarak kabul ediliyor.

Kovid-19'un tedavisi ile etkileşimleri, hastalığın seyri ve tüm tıbbi bilgilerin yer aldığı 83 sayfalık kitapçık, Türkiye'deki 20 kişilik bir doktor grubu tarafından bir gün içinde İngilizce'den Türkçe'ye çevrilerek tıp camiasına kazandırıldı.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen doktorlar, kendi aralarında her kişiye iki sayfa düşecek şekilde paylaşım yaparak, kitapçığı bir gün gibi bir sürede Türkçe olarak hazırladıkları bilgisini paylaştı.

Kitapçıktaki çeviri notu başlıklı kısımda, "Dünyayı saran Kovid-19 salgını ile mücadele edebilmek için birbirini tanımadan kısa sürede bir araya gelen ve yoğun bir mesai içine giren, hiçbir kâr amacı gütmeden faydalı olmak gayesi ile çok kısa bir sürede önlem, tanı ve tedavi açısından çok değerli tecrübelerin Türkçeye kazandırılmasını sağlayan tüm değerli yazarlarımıza emekleri için sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Büyük bir özveri ve emek ile çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza kolaylıklar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hastaların ruhsal durumlarının taburcu edilmeden önce dikkatle izlenmesinin belirtildiği kitapçıkta, hastalarla yüz yüze veya görüşme ile terapi yapılması gerektiğine de yer verilirken şu bilgiler aktarıldı:

"Hafif hastalar için psikolojik müdahale önerilir. Kendi kendine psikolojik denge ayarlaması, nefes egzersizi ve farkındalık eğitimini içerir. Orta ila şiddetli hastalar için ilaç ve psikoterapi kombinasyonuyla müdahale ve tedavi önerilmektedir. Hastanın ruh halini ve uyku kalitesini artırmak için antidepresanlar, anksiyolitikler ve benzodiyazepinler reçete edilebilir."

Milliyet'te yer alan habere göre, Çinli uzmanların hazırladığı "Kovid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı" başlıklı çalışmada dikkat çeken detaylar arasında, tanı almış Kovid-19 vakalarının psikolojik durumları ile uygulanacak tedavilerin olduğu bölüm de bulunuyor. Çinli uzmanlar, tanısı doğrulanmış Kovid-19 hastalarında genellikle kızgınlık ve üzüntü, yalnızlık ve çaresizlik, depresyon, anksiyete, fobi ve uykusuzluk gibi belirtiler görüldüğüne dikkat çekerek şu uyarılarda bulundular:

Çinli uzmanların hazırladığı "Kovid-19 Önleme ve Tedavi El Kitabı" başlıklı çalışmada dikkat çeken detaylar arasında, tanı almış Kovid-19 vakalarının psikolojik durumları ile uygulanacak tedavilerin olduğu bölüm de bulunuyor. Çinli uzmanlar, tanısı doğrulanmış Kovid-19 hastalarında genellikle kızgınlık ve üzüntü, yalnızlık ve çaresizlik, depresyon, anksiyete, fobi ve uykusuzluk gibi belirtiler görüldüğüne dikkat çekerek şu uyarılarda bulundular: