Koronavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Koronavirüsten nasıl korunulur? Corona aşısı bulundu mu?

Koronavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüs binlerce ölüme neden oldu. Henüz ülkemizde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu kapsamda koronavirüsten korunma yollarını merak eden vatandaşlar konu hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Çin'de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan koronavirüsten korunmak için neler yapılabileceği konusunda geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilendirme amaçlı bir video paylaşıldı. Peki, koronavirüsten nasıl korunulur? Corona aşısı bulundu mu? İşte koronavirüsünden korunma yolları

Giriş Tarihi 10 Mart 2020, 15:41 Güncelleme 10 Mart 2020, 15:41
Koronavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Koronavirüsten nasıl korunulur? Corona aşısı bulundu mu?

İÇİNDEKİLER

Koronavirüsten nasıl korunulur? Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve İran, İtalya başta olmak üzere birçok ülkede binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs tehlikesi sürüyor. Türkiye'de henüz görülmeyen koronavirüs hakkındaki araştırmalarda artış yaşandığı görülüyor. Koronavirüsün belirtilerini merak eden vatandaşlar konu hakkında araştırma yapıyor. Kendimiz ve çevremizdeki insanların sağlığı için koronavirüsten korunmanın yollarını öğrenmemizde fayda var. Peki, koronavirüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte merak edilen detaylar

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların;

*Ortamdaki diğer bireyler tarafından solunmasıyla ,

*Damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin , ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaştığı tahmin edilmektedir.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Yüksek Ateş

• Öksürük

• Solunum sıkıntısı

• Şiddetli vakalarda zatürre , ağır solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

CORONA VİRÜS AŞISI VAR MI?

Aşısı henüz yoktur.

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILIR?

- Ellerin sıklıkla su ve sabun kullanılarak yıkanması veya alkol bazlı el antiseptikleri ile temizlenmesi, hapşırırken ve öksürürken temiz ve tek kullanımlık mendil kullanılması veya mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içiyle ağız ve burunun kapatılması, öksüren veya hapşıran kişilerle araya en az 1 metre mesafe koyulması; gerek kendimizi gerekse etrafımızdaki kişileri muhtemel enfeksiyonlardan korumak için alabileceğimiz basit önlemlerdir.

- Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için doğal C Vitamini alımı, doğru beslenme, bol su tüketimi ve düzenli uyku bu süreçte önem arz etmektedir.

- Özellikle yurtdışına yapılacak seyahat programlarının tekrar gözden geçirilmesi ve zorunlu bir durum olmadığı sürece ertelenmesi tavsiye edilmektedir. Seyahatin zaruri olması durumunda, ilgili ülkeye seyahat uyarısı veya yasağı olup olmadığı kontrol edilmesi, seyahat süresince bireysel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, mümkün olduğu sürece kalabalık ortamlarda bulunulmaması ve bulunulması gerekli ise maske kullanılması, seyahat esnasında ve sonrasında herhangi bir enfeksiyon belirtisi olması durumunda da en yakın sağlık kuruluşuna acilen başvurulması gerekmektedir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

• Özel bir tedavi yöntemi yoktur.

• Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur.

• Semptomlar görüldüğü zaman en kısa sürede sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

• Virüs enfeksiyonlarında kullanılan destek tedavileri uygulanır.