11 Mart mahkumlara af için müjdeli son dakika haberi: Ceza indirimi, ikinci yargı paketi içeriği nedir, Meclis'e geldi mi?

Mahkumlara af yasası ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Bu bağlamda mahkumları sevindiren flaş bir haber geldi. Mart ayında Meclis gündemine geleceği bildirilen ve kamuoyunda mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi hakkında bugün yeni bir bilgi geldi. Habertürk 'ten Muharrem Sarıkaya bugün dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Üzerinde çalışan yasa ve düzenleme hakkındaki detaylar yavaş yavaş netleşiyor. Özellikle şu günlerde açıklamaları yakından takip eden yüz binlerce mahkum yakını ceza infaz düzenlemesi ve af yasasındaki son gelişmeleri öğrenmek istiyor. Peki, hangi suçlara af gelecek? İşte af yasasında son durum...

Giriş Tarihi 11 Mart 2020, 10:31 Güncelleme 11 Mart 2020, 10:31
11 Mart mahkumlara af için müjdeli son dakika haberi: Ceza indirimi, ikinci yargı paketi içeriği nedir, Meclis’e geldi mi?

İÇİNDEKİLER

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi hakkında bir son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklama mahkum ile mahkum yakınlarını sevindirdi.Af yasası son durum... İkinci yargı paketi, af yasası ve ceza indirimi uzun bir süredir yüz binlerce kişinin gündeminde bulunuyor. Bu kapsamda son gelişmeleri öğrenmek isteyen yüz binlerce mahkum yakını konu hakkında arama motorlarında araştırmalarını sürdürüyor. Bir süredir üzerinde çalışan yasa ve düzenleme hakkındaki detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Peki, hangi suçlara af gelecek? Ceza indirimi ve ikinci yargı paketi ne zaman Meclis'e gelecek? İşte yasa hakkında son gelişmeler...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

MAHKUMLARA AF İLE İLGİLİ SEVİNDİREN HABER!

Sarıkaya kaleme aldığı yazısında MHP 'nin 5 yıllık indrim talebinin de infaz düzenlemesi kapsamına alındığını söyledi.

MHP 'nin teklifi hakkında bilgi veren Sarıkaya, "Getirilen teklif 19 Mayıs 2018 tarihinden önce işlenen suçlarda düzenleme yapıyordu. Buna göre bazı suçlar istisnalar olmak üzere, hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre, çekmeleri gereken toplam ceza süresinden 5 yıl indirilmesi hedefleniyordu. Ancak düzenlemeye hükümetin olumlu yaklaşmaması üzerine MHP lideri Bahçeli bir süre önce yaptığı açıklamada, "tekliflerini geri çektiklerini ve beklemeye aldıklarını" duyurdu." dedi.

Bunun ardındna birinci yargı paketi meclisten geçti. Hükümet yaptığı açıklamada, infaz düzenlemesinin ikinci yargı paketi ile birlikte değerlendirileceğini , ikinci yargı paketi ile birlikte meclise ayrı bir düzenleme şeklinde geleceğini söyledi.

MHP 'nin hazırladığı teklifin AYM 'den dönebileceği ihtimali sonrası geri çekilen teklif in yerine infaz düzenlemesi yapıldı. Sarıkaya yazısında, "Bunun için de alternatifli infaz indirimi modelleri üzerinde duruyordu; MHP'nin teklifinin ise Anayasa Mahkemesi'nden dönme ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyordu. MHP'den gelen yaklaşım hükümet çevrelerini etkilemiş olacak ki, ikinci paket üzerindeki çalışmalar sırasında alternatif bir model olarak ittifak ortağının 5 yıllık indirimi de gündeme alınmış.

Bunun pakete nasıl eklemlenebileceği üzerinde durulmuş." dedi.

MHP'NİN TEKLİFİ TASARIYA EKLENECEK

Sarıkaya yazdığı haberinde, infaz düzenlemesine MHP'nin 5 yıl indirim teklifinin de ekleneceğini söyledi.

TARİH DEĞİŞECEK

5 yıllık indirimin eklenmesi sonrası tarih 19 Mayıs 2018 değil dha yakın bir tarih olacak.

Ayrıca MHP'nin teklifinde, kadına şiddet, çocuk istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı gibi ceza indiriminden istisna olan suçların tanımı vardı, burada da bir düzeltmeye gidilmesi hedefleniyor.

Sarıkaya, düzenlemenin son halinden MHP 'nin memnun olduğunu ifade etti.

Feti Yıldız ile konuştuğunu söyleyen Sarıkaya, Yıldız'ın ""Bu cezaların ağırlıklı bölümü bugün hakimlik ve savcılık mesleğinden atılanlar tarafından düzenlendi. Toplumun barışması, yaralarının sarılıp tedavi edilmesi gerekir. Uyuşturucu baronu ile torbacı Şanlıurfalı çocuğa da aynı ceza verilmemeli…" dediğini söyledi.

Sarıkaya yazısının devamında şunları söyledi:

"Örneğin 18 ay ceza almış bir kişi, bir yıl da infaz indirimi olduğu için hiç hapishane yüzü görmeden mahkeme kapısından ayrılıyordu.

Bir başka örnek, eğer geçmişte 12 yıl hüküm almış ise 2/3'si indiğinde mahkumiyetine tabi süre 8 yıla düşüyordu.

Bir yıl da denetimli serbestlik eklendiğinde mahkumiyet 7 yıla iniyordu.

Beş yıl da blok indirimden yararlandığı takdirde bu kişinin mahkumiyet süresi 2 yıl olarak kalıyordu ki bu da infaz yasası gereği yarı açık cezaevi demekti."

İKİ FARKLI ÖNERİ VAR

"Yeni düzenleme ise iki farklı öneriyi barındırıyor; hangisinin uygulanacağına Cumhurbaşkanı karar verecek.

İlki cezaya tabi sürenin yarısını indiriyor; yani 4 yıl cezası olan bir kişi 2 yıl hapiste kalacak.

Bir diğer taslak ise kişinin cezaevinde geçireceği sürenin 1/5'ini indiriyor, buna 2 yıl da ilave denetimli serbestlik getiriyor.

Bu durumda 4 yıla hükmü olan kişi cezaevinde geçireceği süre 2 yıl yani, 24 ay iken, 4/5'ini cezaevinde geçirmek zorunda olduğu için hapiste kalacağı süre 19 aya düşüyor.

Bir başka anlatımla diyelim ki 18 ay cezaevinde geçirmesi gereken süre var, bunun 4/5'ini yatmakla yükümlü olduğu için 9 ay hapis yatacak.

Benzer şekilde 24 yıl hüküm almışsa, cezası mevcut 2/3 uygulamasındaki gibi 19,5 yıla inmeyecek, 21 yıl hapiste kalacak.

Dolayısıyla 4 yıl hapis cezası alanlar kapalı cezaevinde 3 gün "iyi hali" kaldıktan sonra açık cezaevine geçiyor, buradan da koşullu denetimli serbestlikle dışarı çıkıyordu.

Örneğin 10 yıl hapis cezası almış bir kişi de mevcut durumda bir ay kapalı cezaevi yüzü gördükten sonra, açık cezaevine geçiyordu.

Yeni uygulama ise bu durumları ortadan kaldırıyor, hiç cezaevi yüzü görmeden kimseyi bırakmıyor, muhakkak hapishane ile tanıştırıyor.

AF YASASI VE CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Bu yöntemler şöyle sıralanıyor:

EVDE İNFAZ

Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ

Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

6 SUÇU KAPSAMIYOR

Düzenlemenin terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçları kapsamayacağı öngörülüyor.

40 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Kısa süreli hapis cezaları konusunda hafta sonu ve gece infaz yöntemleri de uygulanacak. Bu haktan yararlanacak hükümlüler hafta içi dışarıda, hafta sonu hapiste olacak. Gece infazı konusundaki şartları yerine getirenler için de gündüz işe gidebilme imkânı sağlanacak. Bu durumdaki hükümlüler, gündüz dışarıda, gece ise hapishanede kalan cezalarını tamamlayacak. Mevcut mevzuata göre, 6 ayın altındaki cezalar için bu yöntemler uygulanabiliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu sürenin 2 yıla çıkarılması planlanıyor. Yasa çıktıktan sonra, 2 yıl ve altında hapis cezası kalanlar, Cuma günü saat 19.00'da cezaevine girecek ve Pazar günü saat 19.00'da çıkacak.

Gündüz veya hafta içi işine gidip, gece veya hafta sonu cezaevine döneceklerin büyük bölümünün 'Ekonomik suçlarla ilgili ceza alanlara' uygulanacağı, böylece işlerini yürütebilmelerine imkân verileceği belirtiliyor. AK Parti kaynakları, ceza indirimi ve farklı infaz uygulamaları ile cezaevi dışına çıkacakların sayısının ilk etapta 40 bin civarında olacağını, ilerleyen süreçte ceza süreleri doldukça cezaevi dışına çıkacakların sayısının 100 bini aşacağını dile getirdi.