Mahkumlara Af için son dakika haberi: Yeni değişiklik geliyor

Mahkumlara Af için son dakika haberi: Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinde yeni değişiklik gündeme geldi. AK Parti 'nin akademisyenlerle yaptığı toplantı sonrası kapsam dışındaki suçlarda da kademeli bir indirim uygulanması istendi. MHP tarafından hazırlanan infaz pakeitnde suçlara 5 yıllık indirim yapılması öngörülüyordu.

Giriş Tarihi 24 Şubat 2020, 09:50 Güncelleme 02 Mart 2020, 12:50
Mahkumlara Af için son dakika haberi: Yeni değişiklik geliyor

İÇİNDEKİLER

Mahkumlara Af için son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yoğun şekilde aratılmaya devam ediyor. Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinde yeni değişiklik. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu bugün kaleme aldığı yazısında infaz düzenlemesinde yeni değişikliğin masada olduğunu söyledi. Konu ile ilgili yapılan son açıklamada infaz paketine son şeklinin verildiği , çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Af yasasının hangi tarihte çıkacağı henüz belli olmadı. Konu ile ilgili resmi makamlardan açıklamalar geldikçe takvim.com.tr olarak aktarmaya devam edeceğiz.

SON ŞEKİL VERİLİYOR

Konu ile ilgili yapılan son açıklamada infaz paketine son şeklinin verildiği , çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi. Bazı suçlara kademeli şekilde bir indirim gelecek.

KAPSAM DIŞI SUÇLAR

MHP tarafından hazırlanan infaz pakeitnde suçlara 5 yıllık indirim yapılması öngörülüyordu. Ancak AK Parti tarafından bir teklif hazırlandı ve MHP, AK Parti 'nin teklifi sonrası kendi teklifini geri çekti. AK Parti 'nin teklifinde ise cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar olmak üzere altı suç kapsam dışında tutulmuştu.

Kapsam dışı bırakılan suçlar şu şekildeydi:

- Terör suçları,

- Örgütlü

- Terör suçları,

- Kasten adam öldürme,

- Cinsel istismar,

- Kadına ve çocuğa şiddet,

- Soykırım suçları,

- İnsanlığa karşı işlenen suçlar,

- İnsan üzerinde deney suçu,

- Organ ve doku ticareti,

- Reşit olmayana cinsel istismar,

- Çocukların cinsel istismarı suçu,

- Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller,

- Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs,

- TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence,

- Atatürk aleyhine işlenen suçlar,

- Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

AK Parti , uzman akademisyenlerle bu konuyu görüştü. AK Parti 'nin yaptığı bu görüşmede cinsel istismar, uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlardan ceza alanların cezaevinde kalma sürelerinde hiçbir değişik yapılmamasının , 'Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceği' riskini ortaya çıkaracağı gündeme geldi.

DİĞER SUÇLAR İÇİN DE DÜZENLEME

Bunun gündeme gelmesi sonrası infaz düzenlemesinde yeni değişiklikler yapılabileceği gündeme geldi. Bazı akademisyenler bu toplantıda , kapsam dışına alınmayan suçlarda da kademeli bir indirim uygulanmasını istedi.

Konu ile ilgili alınan bilgilere göre kadına yönelik şiddet, cinsel istismar, adam öldürme ve bazı uyuşturucu suçları) ile terör, örgütlü suçlar ve mükerrer suçlarla ilgili cezaevinde kalma oranında az da olsa bir indirim yapılması gündeme geldi.

SON SÖZ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'IN

AK Parti 'nin hukukçuları bu konular üzerinde görüşmelerini sürdürürken çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan 'a sunulması ve son sözü Erdoğan 'ın söylemesi bekleniyor.

DEVLET BAHÇELİ'DEN YENİ AF AÇIKLAMASI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, af yasası ile ilgili, "Bu olay memleket meselesi. Biz oy için yapmıyoruz, bir daha ağzınızda bunu duyarsam yasayı geri çekerim" dedi.