Ceza infaz ve af yasası son dakika: 150 bin kişiye af! Başkan Erdoğan talimat verdi!

AK Parti'nin çalışmalarını yürüttüğü infaz düzenlemesi kapsamında belli suçlardan hüküm giyenlerin cezalarını evlerinde ya da geceleri-hafta sonu cezaevinde çekmesini sağlayacak alternatif infaz yöntemleri tekrar masaya yatırıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, alternatif infaz yönteminde gözden bir şey kaçırılmamasını, kamu vicdanını sızlatacak bir sonuç çıkmaması gerektiğini belirtti ve "Bunu tekrar değerlendirin" talimatı verdi. İşte ceza infaz ve af yasası son dakika gelişmeleri takvim.com.tr'de yer almaktadır.

Giriş Tarihi 10 Şubat 2020, 09:47 Güncelleme 16 Şubat 2020, 09:39
Ceza infaz ve af yasası son dakika: 150 bin kişiye af! Başkan Erdoğan talimat verdi!

İÇİNDEKİLER

Ceza infaz ve af yasası son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Binlerce kişi af çıkmasını bekliyor. Bu bağlamda AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı infaz sistemine ilişkin yasa teklifi, alternatif infaz yöntemlerinin de aktif olarak sistemde kullanılmasını öngörüyor. Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EVDE İNFAZ: Belli yaşın üstündekilerin, belli suçlardan cezalarını evde geçirmeleri öngörülüyor. 65 yaş için 1 yıl, 70 yaş için 2 yıl, 75 yaş ve üstü için ise 4 yıla kadar kalan cezanın evde çekilmesi planlanıyor. Hamile kadınların cezalarını da evde geçirmeleri yönünde öneri teklifte yer alıyor. Uygulama elektronik kelepçe takılarak evlerinin dışına çıkılmaması şeklinde olacak.

HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU İNFAZ: Hükümlüler sabah işte olacak, akşam cezasını çekmek için cezaevinde kalacak. Ya da hafta içi normal hayatını sürdürüp hafta sonunun cezaevinde geçirecek. Mevcut sistemde çok fazla uygulanmada da 6 aya kadar olan suçlarda bu yöntem bulunuyor. Yeni düzenleme ile 2 yıla kadar hapis cezasını öngören suçlar için bu infaz yönteminin uygulanması planlanıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK: Denetimli serbestliğin kapsamı genişletilerek belli suçlarda denetimli serbestlik kapsamına alınması düşünülüyor.

ERDOĞAN: BİRAZ DAHA ÇALIŞIN

Başkan Erdoğan geçen günlerde kurmayları ile infaz sisteminde yapılacak değişikliği ele aldı. Erdoğan, alternatif infaz yöntemlerinin uygulanmasında bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirterek bu konuda daha kapsamlı bir çalışma yapılması talimatı verdi. Erdoğan'ın, kapsamın genişlemesi halinde bazı suçların kamuoyunda vicdanında sıkıntı yaratmasından endişe ettiği ve kimlerin bundan yararlanacağının detaylı bir şekilde çalışılmasını istediği bildirildi.

Erdoğan talimatı doğrultusunda suç ve dosya bazında daha kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Düzenlemenin sıkıntı yaratabilecek yönlerinin değiştirilerek tekrar Erdoğan'a sunulması bekleniyor.

ADALET BAKANI AÇIKLAMIŞTI

İnfaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmalara değinen Gül, şunları söyledi:

"İnfaz düzenlemesi yakın zamanda Meclise gelecek. Meclis'in gündeminde. Şu tarihte olur diyemeyiz. Cumhurbaşkanımız da söyledi bir kaç hafta içinde neticeye kavuşur. Uzun zamandır üzerinde çalışılıyor. Meclis'in takdir edeceği gündeme bağlı. Toplumu rahatsız etmeden hakkaniyet ve adalet çerçevesinde hazırlanacak. AK Parti grubu da bunun üzerinde çalışıyor."

YENİ YARGI REFORMUNDA AF ÇIKACAK MI?

Hazırlanan düzenlemenin içerisinde af yasası bulunmuyor ancak ceza infaz sisteminde bir dizi değişiklikler yer alıyor. Tutuklu kalınan sürenin hesaplanması, denetimli serbestlik için uygulanan sürenin 4 yıldan 6 yıla çıkarılması. Bazı dava ve hükümlerin kaldırılması gibi infaz yasalarında değişiklik öngörülüyor.

Kesinlikle af yada ceza infaz yasasından faydalanamayacak suçlar da hemen hemen belli oldu. Toplum tarafından kınanan suçlar, terör, istismar ve bunun gibi ağır suçlar için herhangi bir indirim yada af bulunmuyor.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Cins el suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek.

Kader mahkumları dahil birçok tutuklunun göz af yasasında kasım ayında yeni yargı reformunun yasalaşmasıyla birlikte cezaevlerinde tutuklu bulunan 150 binden fazla hükümlünün serbest kalacağı tahmin ediliyor.

5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA

Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Bu suçlarda infaz yine ¾ yani % 75 olarak uygulanmaya devam edecek. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 1/5'i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.

Kaynak:Sabah