Deprem çantasında neler olmalıdır? Deprem çantası nasıl hazırlanır? İşte konu hakkında bilgiler

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Malatya, Adıyaman başta olmak üzere birçok ilden hissedildi. Elazığ'da yaşanan şiddetli depremin ardından deprem çantası nasıl hazırlanır sorusuna arama motorlarında yanıt aramaya başladı. Peki, deprem çantası nasıl hazırlanır? İşte konu hakkında bilgiler

Giriş Tarihi 24 Ocak 2020, 22:48 Güncelleme 24 Ocak 2020, 22:48
Deprem çantasında neler olmalıdır? Deprem çantası nasıl hazırlanır? İşte konu hakkında bilgiler

İÇİNDEKİLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 20.55'te merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğünde deprem oldu. Çevre illerde de hissedilen depremin ardından onlarca artçı deprem yaşandı. Depremlerin ardından vatandaşlar ani bir deprem durumunda "Deprem çantası nasıl hazırlanır?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, deprem çantasında neler olmalıdır? İşte cevabı...

DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Gıda

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri

Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)

Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri

Zorunlu Deprem Poliçesi

Diplomalar

Pasaport, banka cüzdanı vb.

Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler

İç çamaşırı

Çorap

Yağmurluk

İklime uygun giysiler

Su

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

Sabun ve Dezenfektanlar

Diş fırçası ve macunu

Islak mendil

Tuvalet kâğıdı

Hijyenik ped

Diğer malzemeler

İlk yardım çantası

Uyku tulumu veya battaniye

Çakı, düdük, küçük makas

Kâğıt, kalem

Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)