Kuruluş Osman Kalanoz tarihte var mı? Kuruluş Osman'ın Kalanoz'u Abdül Süsler kimdir?

Kuruluş Osman dizisinde Kalanoz karakterini canlandıran oyuncunun kim olduğu, gerçek adı, Abdül Süsler'in kim ve nereli olduğu ile yaşı ve boyu ortaya çıktı. Abdül Süsler, 1981 yılında İstanbul doğdu. Tiyatroya ilk olarak Beykoz Vakfı Tiyatrosu’nda başladı. Kocaeli Üniversitesi Kimya Bölümü’nde okurken üniversitenin Tiyatro Topluluğunda çalışmalarına devam etti. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra Abdül Süsler’in sesine birçok televizyon programından, belgeselden ve reklamdan aşinayız. Peki Kuruluş Osman Kalanoz tarihte var mı? İşte Kuruluş Osman'ın Kalanoz'u hakkında detaylar

Giriş Tarihi 20 Kasım 2019, 19:37 Güncelleme 20 Kasım 2019, 19:37
Kuruluş Osman Kalanoz tarihte var mı? Kuruluş Osman’ın Kalanoz’u Abdül Süsler kimdir?

İÇİNDEKİLER

Kuruluş Osman dizisinde Kalanoz karakterini canlandıran oyuncunun kim olduğu, gerçek adı, Abdül Süsler'in kim ve nereli olduğu ile yaşı ve boyu ortaya çıktı. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra Abdül Süsler'in sesine birçok televizyon programından, belgeselden ve reklamdan aşinayız. 2016 yılında İDSO ile birlikte Süleyman Alnıtemiz'in bestelediği Anzak Kanlısırt eserinde karşımıza anlatıcı olarak çıktı. Dönemin obaları, otağları, şehirleri ve mekanlarını hissettiren Kuruluş Osman'ın çekimleri Beykoz'a bağlı Riva'da gerçekleştiriliyor. Dizide kullanılan atlar için de arazinin bir bölümü ayrılmış. Burada eğitmenler eşliğinde atlar doğal ortamlarına uygun olarak yetiştiriliyor.

Kuruluş Osman'ın Kalanoz'u Abdül Süsler kimdir?

Abdül Süsler, 1981 yılında İstanbul doğdu. Tiyatroya ilk olarak Beykoz Vakfı Tiyatrosu'nda başladı. Kocaeli Üniversitesi Kimya Bölümü'nde okurken üniversitenin Tiyatro Topluluğunda çalışmalarına devam etti. Eğitimine Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ve aynı üniversitenin Tiyatro Yüksek Lisansı'nı tamamlayarak devam etti.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Abdül Süsler, eğitiminin ardından Usta oyuncu Doç. Müşfik Kenter'in asistanı olarak akademik hayatına başladı. 2014 Ekim ayına kadar Haliç Üniversitesi'nde Öğretim görevlisi, Konservatuvar Müdür Yardımcısı ve Tiyatro Bölümü Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. Eğitim ve Akademik hayatı devam ederken Süsler, Türkiye'nin özel ve ödenekli tiyatrolarında görev aldı.

Tiyatro çalışmalarının yanı sıra Abdül Süsler'in sesine birçok televizyon programından, belgeselden ve reklamdan aşinayız. 2016 yılında İDSO ile birlikte Süleyman Alnıtemiz'in bestelediği Anzak Kanlısırt eserinde karşımıza anlatıcı olarak çıktı.

2018 yılında Hürkuş filminde karşımıza İngiliz Binbaşı Sir Thomas olarak çıkacaktır. Süsler lisanslı bir binici ve aynı zamanda siyah kuşak aikido eğitmenidir. Halen İstanbul Kemerburgaz-Altınbaş Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nu çalıştırmakta ve TİYSAV'da Giovanni Papini'nin başyapıtı GOG romanından uyarlanan GOG adlı tiyatro eserinde GOG rolünü üstlenmektedir.

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI

Müziksiz Evin Konukları
Don Kişot
Leyla'nın Evi
Çalıkuşu
Kibarlık Budalası
Üç Kuruşluk Opera
Tarlakuşuydu Juliet
Casablanca
Yarın Cumartesi
Yarım Bardak Su
Aksak İstanbul Hikayeleri
Yalandan Kim Ölmüş

KURULUŞ OSMAN OYUNCU KADROSU

Burak Özçivit - Osman Bey

Saruhan Hünel - Alişar

İsmail Hakkı Ürün - Samsa

Özge Törer - Bala Hatun

Abdül Süsler - Kalanoz

Ragıp Savaş - Dündar

Alma Terziç - İsodora

Ayşegül Günay Demir - Zöhre

Nurettin Sönmez - Bamsı

Seda Yıldız - Şeyh Edebali

KAYI BOYU

Osman ailesinin ortaya çıktığı Sultanönü bölgesinde Kayı veya Kayı-ili adıyla köylere rastlanır. Hânedan kuran diğer Türk boyları gibi Osmanlılar Kayı damgasını bir egemenlik sembolü olarak sikkelerinde ve önemli eşyada kullanmışlardır. M. Fuad Köprülü'ye göre Kayılar, Osmanlı Devleti'nin ilk etnik çekirdeğini oluşturmuştur

869'da (1465) kaleme alınan Düstûrnâme-i Enverî'de Oğuznâme kullanılarak Osman'ın şeceresi şöyle verilir: Gazan, Mîr Süleyman Alp, Şahmelik, Gündüz Alp ve Gökalp, Gündüz Alp oğlu Ertuğrul ve onun oğlu Osman. Şükrullah'ın Behcetü't-tevârî'ine göre Osman'ın soy kütüğü Oğuz, Gökalp, Kızıl Boğa, Kayaalp, Süleyman Şah, Ertuğrul şeklindedir. Karamânî Mehmed Paşa ise Oğuz Han, Kayık Alp, Sarkuk Alp, Gökalp, Gündüz Alp, Ertuğrul rivayetini benimser. Âşıkpaşazâde'de Oğuz, Gökalp, Basuk, Kayaalp, Süleyman Şah, Ertuğrul silsilesi bulunur. Neşrî'de soy kütüğü Süleyman Şah ve onun oğulları Sungur Tekin, Ertuğrul, Güdoğdu, Dündar olarak verilir.

Ertuğrul'un üç oğlu Saru Yatı, Osman ve Gündüz'dür. Bunların içinde bağımsız bir kaynağı kullanan Düstûrnâme farklı soy kütüğüyle dikkati çeker. Ertuğrul'un babası Gündüz Alp, onun babası Şahmelik, onun babası Mîr Süleyman Alp'tir. Mîr Süleyman Alp diğerlerinde Süleyman Şah olmuştur. Bu soy kütüğü ötekilere göre daha güvenilir görünmektedir.

DİZİ PRODÜKSİYONUYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Atv'de yayınlanacak olan 'Kuruluş Osman', Hollywood yapımlarını aşan prodüksiyonuyla dikkat çekiyor. Dokuz ay askeri eğitime tabi tutulan oyuncular, dağda günlerce kamp yaptı. Ekip, kendi barınaklarını inşa edip geceleri nöbet tuttu.

Oyunculara dokuz ay boyunca Bozdağ Film bünyesinde oluşturulan uluslararası koreografi ekibi tarafından at binme, kılıçyay kullanma, dövüş, koreografi eğitimi verildi.

DÖRT OBA KURULDU

Dizide Osman Gazi'ye hayat veren Burak Özçivit başta olmak üzere oyuncular günlerce dağlık ve ormanlık alanlarda askeri eğitim aldı. Doğal şartlarda kendi barınaklarını inşa eden oyuncular, sularını bulup yemeklerini hazırladılar. Geceleri ikişer saat nöbet tuttular. Ekip kampta, emekli uzman subaylar tarafından komando eğitimi de aldı.

KURULUŞ OSMAN NEREDE ÇEKİLİYOR?

Dönemin obaları, otağları, şehirleri ve mekanlarını hissettiren Kuruluş Osman'ın çekimleri Beykoz'a bağlı Riva'da gerçekleştiriliyor. Dizide kullanılan atlar için de arazinin bir bölümü ayrılmış. Burada eğitmenler eşliğinde atlar doğal ortamlarına uygun olarak yetiştiriliyor.

KURULUŞ OSMAN'IN KONUSU NE?

Ağabeyinin yokluğunda Kayı Obası'nı idare eden Dündar Bey, otağ ahalisi ve beylerle birlikte Kulucahisar Tekfuru Yorgopolos'u ziyarete gider. Maksadı Ertuğrul Bey'in kurduğu ilişkiler çerçevesince bir ticaret ve güvenlik anlaşması yapmaktır. Ancak Kayıları burada bekleyen tek şey Yorgopolos'un dostluğu değildir. Tekfurun, Türklerle kurduğu yakın ilişkiden rahatsız olan ezoterik bir yapılanma, kanlı bir operasyon için düğmeye basar. Amcası Dündar Bey'in yanında kaleye giden Osman, göstermiş olduğu kahramanlık ile bütün planları bozar. Yaşananlar Kayı'nın gözü kara yiğidi Osman için gizli bağlantılarla dolu tehlikeli bir maceranın başlangıcıdır.