Beyaz miğferin kurucusu İngiliz ajan İstanbul'da ölü bulundu! James Gustaf Edward Lemesurier kim? Öldü mü öldürüldü mü?

Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Miğferler'in kurucusu eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier’in İstanbul’daki evinin yakınlarında ölü bulunduğu öne sürüldü. Le Mesurier'in eşiyle kaldığı eve giden polis ekipleri, eşinin ifadesine başvurdu. Lemesurier'ın cenazesi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Peki İngiliz ajan kim? Konuyla ilgili A Haber canlı yayınına telefonla bağlanan Sabah Gazetesi Özel İstihbarat Şefi Nazif Karaman, “Cesedin üzerinde, herhangi bir kesici aletle ya da silahla bir yaralanma yok. Olay yerindeki kamera kayıtları inceleniyor. Düştüğü yer gören kamera şu ana kadar bulunamadı. Herhangi bir suikaste maruz kalıp kalmadığı araştırılıyor. Kendisi Esad’ın hedefindeki bir isimdi” ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 11 Kasım 2019, 13:52 Güncelleme 11 Kasım 2019, 17:15
Beyaz miğferin kurucusu İngiliz ajan İstanbul’da ölü bulundu! James Gustaf Edward Lemesurier kim? Öldü mü öldürüldü mü?

İÇİNDEKİLER

Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi Ali Paşa Medresesi Sokak'ta, Kılıç Ali Paşa Camisi'ne sabah namazı için gelen vatandaşlar, sokakta hareketsiz yatan bir kişiyi gördü.

İhbar üzerine, olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, yerde yatan kişinin hayatını kaybettiğini belirledi. Üzerinden kimliğini belirlemeye yarayacak herhangi bir belge çıkmayan ceset, yapılan incelemelerin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Polis ekiplerince yapılan araştırmada, söz konusu cesedin eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi James Gustaf Edward Le Mesurier'e ait olduğu belirlendi.

"RUSYA VE SURİYE REJİMİ TARAFINDAN AJANLIKLA İTHAM EDİLİYORDU"

"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının detaylı bir soruşturma söz konusu. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün de tahkikatı devam ediyor" diyen Karaman, "Öldürülüp, öldürülmediği tartışılan kişi Beyaz Baretliler'in kurucusu olarak biliniyor. Beyaz Baretliler, Esad rejiminin bombardımanına karşı farklı meslek gruplarının bir araya gelerek sivilleri kurtarma ekibi olarak biliniyor. Fakat Beyaz Baretliler Rusya ve Suriye rejimi tarafından ajanlıkla itham ediliyor. Farklı ülke ve kuruluşlar tarafından finanse edildiği iddia ediliyor. Bugün sabah 5.30 sıralarında cesedi bulunan kişi de bu grubun kurucusu. Bir süredir İstanbul'da oldukları ve Büyükada'da yaşadıkları biliniyor. Büyükada'dan Beyoğlu'ndaki homeofis olarak kullanılan bir vakfa ait geldikleri burada da eşinin ifadesine göre tedavi için geldiklerini belirtiyor." diye konuştu.

"DÜŞTÜĞÜ YER GÖREN KAMERA ŞU ANA KADAR BULUNAMADI"
"Akşam 4 sularında eşiyle uyku ilacı alıp uyuduklarını biliyoruz." diye belirten Karaman, "Sabah 5.30'da ise cami görevlileri tarafından cesedinin bulunduğunu biliyoruz. Eşi de uyku ilacı kullandığı için polis tarafından bir saate yakın kapının vurulmasıyla uyandırılıyor ve eşinin en son kendisiyle birlikte uyuduğunu söylüyor. Ev kontrol edildiğinde camının açık olduğu anlaşılıyor. Cesedinde de tam cam hizasından aşağıya düştüğü değerlendiriliyor. Cesedin üzerinde, herhangi bir kesici aletle yada silahla bir yaralanma yok. Olay yerindeki kamera kayıtları inceleniyor. Düştüğü yer gören kamera şu ana kadar bulunamadı. Herhangi bir suikaste maruz kalıp kalmadığı araştırılıyor. Kendisi Esad'ın hedefindeki bir isimdi." dedi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İstanbul Valiliğinden konuyla ilgili yapılan açıklamada "Beyoğlu'nda İngiliz uyruklu James Gustaf Edward Lemesurier'in ölümüyle ilgili geniş kapsamlı idari ve adli tahkikat başlatılmıştır." denildi.

EŞİNİN İLK İFADESİ
Ekipler, olayla ilgili olarak eski İngiliz istihbarat subayının eşi Hedving Christina (39)'nın ifadesine başvurdu. Le Mesurier'in ikinci eşi olduğu öğrenilen İsveç vatandaşı kadın, eşinin son dönemde aşırı stres nedeniyle uyku ve antidepresan ilaçlar kullandığını ve iğne tedavisini olabilmek için birkaç gün önce Büyükada'daki evlerinden ayrılarak bu adrese taşındıklarını belirtti. Christina, olay günü saat 04.00'e kadar ayakta olduklarını, eşinin ilaçlarını aldıktan sonra uyuduklarını, saat 05.30 sıralarında dairenin kapısının çalınması üzerine uyandığında eşini yanında görmediğini ve dairenin penceresinden aşağı baktığında eşinin yerde hareketsiz halde yattığını gördüğünü söyledi.

Karaköy'de esnaflık yapan Fırat Bulut "Gece 03.00 gibi arkadaşlar tartışma sesleri geldiğini duymuşlar. Sabah da cesedi bulunmuş. Bizim de müşterilerimiz. Üzücü bir olay. Bize gelip yemek yerlerdi" ifadelerini kullandı.