İkinci yargı paketi çıktı mı, maddeleri nedir?

Ak Parti ile MHP arasında görüşmeleri devam eden infaz kanunu ve şartlı ceza indirimi teklifinin, yargı reformu dışında bir paket olarak Meclis'e gelebileceği belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre ceza yargılamalarıyla ilgili düzenlemeler içeren ilk paketin ardından gelecek ikinci pakette hukuk yargılamalarına ilişkin konular yer alacak.

Giriş Tarihi 08 Kasım 2019, 09:42 Güncelleme 15 Kasım 2019, 11:05
İkinci yargı paketi çıktı mı, maddeleri nedir?

İÇİNDEKİLER

8 Kasım itibari ile af yasası ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında ikinci ve üçüncü paketin hazırlıkları başladı. İkinci pakette; noterler, icradan çocuk teslimi, icra iflas kanununda değişiklikler gibi hukuk yargılama usulüne dair düzenlemeler var. 3. pakette ise hâkim ve savcı yardımcılığının yer alması planlanıyor.

SON DAKİKA AF HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İKİNCİ YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte Aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyledi. Akçay, "O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağına ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik." Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ikinci yargı paketine ilişkin takvimin belli olup olmadığının sorulması üzerine, tarihin Meclis'in gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini kaydetti.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

NAFAKA ACELEYE GETİRİLMEYECEK

Adalet Bakanlığı kaynakları, nafaka konusunun hassas bir konu olduğunu belirterek yapılacak düzenlemede mutabakat aranmasının önemine dikkat çekti. Süresiz nafaka ile ilgili sorunları gidermek için adım atılırken yeni mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi gerektiği vurgulanırken, tüm tarafların uzlaşacağı bir metin ortaya çıkarmak için düzenlemenin çok fazla aceleye getirilmeyeceği öğrenildi. 2. paketin hazırlık süreci içinde bu konuda istenen mutabakat sağlanamazsa nafaka konusunun diğer paketlere kalabileceği belirtiliyor.

3. PAKETTE NE OLACAK?

Edinilen bilgiye göre 3. yargı paketinde yargı sisteminde bir yenilik olarak "hâkim ve savcı yardımcılığı" yer alabilir. Strateji Belgesi'nde hâkim ve savcı yardımcılığı ile ilgili olarak, "bu kadronun oluşturulması, bir yandan mesleğe hazırlık döneminin daha etkin geçirilmesini, diğer yandan hâkim ve savcılara yargısal faaliyetlerinde destek imkânlarının artırılmasını temin edecektir" denilmişti.

YARGI REFORMU PAKETLERİ NE ZAMAN YASALAŞIR?

Meclis'te 2020 yılı bütçe mesaisi başladı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan bütçe kanunu aralık ayı başında Genel Kurul'a gelecek. Bu arada bütçenin yanı sıra Dijital Hizmet, Konaklama ve Değerli Konut Vergisi olmak üzere 3 yeni vergi getirecek kanun teklifi ile Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri Kanun Teklifi görüşmeleri yapılacak. Bu nedenle yeni yıla girmeden partiler arasında bir mutabakat sağlanırsa İnfaz Kanunu değişikliği teklifinin çıkarılabileceği konuşuluyor. 2 ve 3. yargı paketlerinin ise 2020 yılına kalması bekleniyor.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Cins el suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek.

Kader mahkumları dahil birçok tutuklunun göz af yasasında kasım ayında yeni yargı reformunun yasalaşmasıyla birlikte cezaevlerinde tutuklu bulunan 250 binden fazla hükümlünün serbest kalacağı tahmin ediliyor.