ASAL MSB: 99/4 askerlik yerleri açıklanıyor! e Devlet giriş: Kasım celbi yedek subay sınıflandırma sonucu sorgulama

99/4 askerlik yerleri, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Kasım celbinde askere gidecek olan vatandaşlar askerlik yerlerini nasıl sorgulayacaklarını merak ediyorlar. MSB ASAL tarafından yayınlanan duyuruda, konu ile ilgili merak edilen sorular yanıt buldu. Peki, ASAL MSB ile 99/4 askerlik yerleri açıklandı mı? e Devlet giriş ile Kasım celbi yedek subay sınıflandırma sonucu sorgulama nasıl yapılır?

Giriş Tarihi 23 Eylül 2019, 07:43 Güncelleme 23 Eylül 2019, 12:33
ASAL MSB: 99/4 askerlik yerleri açıklanıyor! e Devlet giriş: Kasım celbi yedek subay sınıflandırma sonucu sorgulama

İÇİNDEKİLER

99/4 askerlik yerleri açıklanıyor. Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü (ASAL) tarafından yayınlanan duyuruda, Kasım celbi askerlik yerlerinin 23 Eylül'de açıklanacağı bildirilmişti. e-Devlet sistemi üzerinden öğrenilebilecek askerlik yerlerini merak eden vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını sürdürüyor. Peki, ASAL MSB ile 99/4 askerlik yerleri açıklandı mı? e Devlet giriş ile Kasım celbi yedek subay sınıflandırma sonucu sorgulama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

99/4 ASKERLİK YERLERİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

2019 Kasım 6 aylık er celbi sınıflandırma sonuçları açıklanıyor. Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından askerlik süresi 6 aya düşmüştü. 99/4 askerlik yerleri, yükümlüler tarafından merak ediliyor. Askerlik yerleri e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir. Askerlik yerleri açıklandığında aşağıdaki linke tıklayarak, 99/4 askerlik yerlerinizi sorgulayabilirsiniz.

2019 KASIM CELBİ ASKERLİK YERLERİ İÇİN TIKLAYIN

İşte MSB tarafından yayınlanan 99/4 celp dönemi duyurusu:

İşte MSB'nin Kasım 2019 celp duyurusu:

1. Kasım 2019 sınıflandırma döneminde silahaltına alınacak yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı ile erbaş/er statüsündeki yükümlülerin askerlik hizmeti tercihi, sınıflandırma ve sevk işlemleriyle ilgili hususlar müteakip maddelerde açıklanmıştır.

2. Kasım 2019 sınıflandırma döneminde sınıflandırma nitelik listesine (snl), yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı ile erbaş/er statüsündeki yükümlülerden; 20 Ağustos 2019 (dahil) tarihine kadar yoklamasını yaptıranlar, erken sevk müracaatında bulunan ve başvurusu kabul edilenler, erteleme ile sevk tehirleri sona erenler, dövizle/bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar, daha önceki celp dönemlerinden bakaya olanlar (sınıflandırılmamış olanlar) alınacaktır.

3. Kasım 2019 sınıflandırma döneminde; 20 Ağustos 2019 (dahil) tarihine kadar yoklaması yapılan ve sınıflandırma nitelik listesine alınan yükümlülerden askerlik hizmeti tercihini yaptırmayanların 31 Ağustos 2019 (dahil) tarihine kadar askerlik hizmeti tercihi işlemini e-devlet üzerinden veya en yakın askerlik şubesi başkanlıkarına müracaat ederek yaptırmaları gerekmektedir. askerlik hizmeti tercihi işlemini yapmayanlar mevcut bilgilerine göre sınıflandırma işlemine tabi tutulacaklardır.

4. 7179 sayılı Askeralma Kanununun 23'üncü maddesi gereği celp ve sevk dönemi bitim tarihini kapsayan istirahat raporu bulunan yükümlüler, istirahat raporunun bitim tarihini takip eden ilk iş günü askerlik şubesi başkanlığına müracaat edecektir.

5. Seçim ve sınıflandırma sonuçları Milli Savunma Bakanlığınca 23 Eylül 2019 tarihinde e-devlet üzerinden yükümlülere duyurulacaktır. Sınıflandırılan yükümlüler tekrar sınıflandırma işlemine tabi tutulmayacaktır.

6. Seçim ve sınıflandırma sonucunda;

A. Bir ve iki buçuk aylık temel eğitime tabi tutulacak yedek subay adayları ile yedek astsubay adayları 01 kasım 2019 tarihinde,er/erbaş statüsüne ayrılanlardan birinci celp ve sevk dönemine tabi olanlar 01 ekim 2019 tarihinde, ikinci celp ve sevk dönemine tabi olanlar 01 kasım 2019 tarihinde, üçüncü celp ve sevk dönemine tabi olanlar ise 02 aralık 2019 tarihinde tertip edildikleri birliklere sevk edileceklerdir.

B. Sınıflandırma sonuçları açıklandıktan sonra yükümlüler yukarıda belirtilen sevk başlangıç tarihlerinden on beş gün öncesine kadar e-devlet üzerinden ve askerlik şubesi başkanlıklarından sevk evrakını alabileceklerdir. bu tarihlerden sonra sevk evrakı sadece askerlik şubesi başkanlıklarınca verilecektir.

C. Yol ve iaşe parası, e-devlet üzerinden sevk evrakını alan yükümlülere adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde bulunan adresi ile eğitim birliği, askerlik şubesi başkanlığından sevk evrakını alan yükümlülere ise sevk evrakını aldığı askerlik şubesi başkanlığı ile eğitim birliği arası esas alınarak verilmektedir. yükümlüler isimlerine yapılan ödemeleri ptt şubelerinden veya ptt kartı ile PTT Matiklerden alabileceklerdir.

7. Seçim ve sınıflandırma sonucu tertip edildiği sınıf okulu/eğitim merkezlerine katılmayan yükümlüler bakaya işlemine tabi tutulacaktır.

8. 7179 sayılı Askeralma Kanununun 27'nci maddesi gereğince bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.

9. Yükümlüler bu duyuru metnine https://asal.msb.gov.trinternet adresinden ve trt teleteksten ulaşabilirler.

ASKERLİK YASASI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Zorunlu askerlik süresini altı aya indiren yasa yaklaşık 130 bin askere erken tezkere yolunu açtı, 460 bin bakaya ve yoklama kaçağına da bir defaya mahsus kurasız bedelli askerlikten yararlanma hakkını getirdi.

Bir aylık temel eğitimle bedelli askerlik için peşin ödenecek miktar ise 31 bin lira olarak belirlendi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra 1927'da düzenlenen askerlik modeli, 92 yıl sonra Cumhuriyet döneminin en kapsamlı değişikliğine uğradı.

İŞTE YENİ SİSTEMDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Yeni yasaya göre erbaş ve erler için hizmet süresi 12 aydan 6 aya indi.

Asteğmen rütbesindeki yedek subaylar ile 'astçavuş' rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yeni giren yedek astsubaylar 12 ay maaşlı hizmet yapacak.

Üniversite mezunları için 'kısa dönem' askerlik kaldırıldı. Bunun yerine 'bedelli' kalıcı oldu.

Saklı, yoklama kaçağı ve bakaya olmamaları şartıyla, 31 bin lira karşılığında bir aylık temel eğitim alan herkes askerliklerini yapmış sayılacak.

Dövize veya enflasyona bağlı olmayan bu bedel, her yıl memur aylık katsayısına göre artacak.

Bedelli askerlikten yararlanacak yükümlü sayısı ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı dikkate alınarak Milli Savunma Bakanlığı'nca belirlenecek.

Cumhurbaşkanı, hizmet sürelerini ihtiyaca göre bir katına kadar attırmaya veya yarısına kadar azaltmaya karar verebilecek.

Ancak askerlik süresi 6 aydan az olamayacak.

32 YAŞA KADAR MÜMKÜN

Bedelli için yaş sınırları öngörüldü. Lise öğrencileri 22 yaşına, fakülte ve yüksekokul öğrencileri 28 yaşına kadar askerlikten muaf olabilecek.Lise mezunlarının askerlikleri 3 yıl, mesleki ve teknik lise mezunlarınınki 6 yıl, fakülte ve yüksekokul mezunları ile buralardan ilişiği kesilenlerin ise 2 yıl ertelenecek. Bu erteleme sürelerinde son tarih, üst yaş sınırı olacak.

Dört yıldan daha uzun üniversite eğitimi alanlara 2 yıl, yüksek lisansı tamamlayanlar ile yurtdışındaki kurumlardan mezun olanlara bir yıl ek erteleme hakkı tanınacak. Bunlar için de üst sınır 32 yaş olacak.

Yasa çıktığında kışlada olanlar bedelli başvurusu yapamayacak.

Bedelliye başvurup vazgeçenlere yeni hak tanınmayacak.

Yurtdışında bulunup dövizle askerlik yapma hakkı olanlar da 31 bin lira karşılığı Euro yatırarak askerliğini yapmış sayılacak.

YENİ HAKLAR

6 ay zorunlu askerlik yapan erbaş ve erler, isterlerse terhislerinden sonra 6 ay daha harçlıkla hizmete devam edebilecekler.

6 aydan sonra devam edenlere net asgari ücret (bugün için 2 bin 20 lira) ödenecek.

Zorunlu askerlik yapanlara, hizmet süreleri ve sonrasında mali, sosyal haklar sağlanacak. Kışladaki Mehmetçik'in ailesi muhtaç durumdaysa asgari ücretin yarısı kadar yardım yapılacak.

6 ay veya 12 aydan sonra terhis olanlara, askeri öğrenci alımı ve sözleşmeli erbaş/er alım sınavlarında yüzde 20 ek puan verilecek.Bunlardan meslek yüksekokulu veya meslek lisesi mezunlarının ek sınav puanı yüzde 25 olacak.

TOKİ ALIMINDA ÖNCELİK

Mehmetçik'ten kendi üzerine kayıtlı konutu olmayanlara, TOKİ'nin sosyal konutlarının alımında öncelik tanınacak.

Bedelli olmayanlar, hizmet sürelerince kamuya ait toplu taşıma hizmetleri ile müzelerden ücretsiz yararlanacaklar.

Şu anda kışlada 12'nci ayında olan er/erbaş, isterse ve kabul edilirse 6 ay da harçlıkla askerliğe devam edebilecek.

Ancak altı ay ek vatani hizmet, bazı şartlara bağlandı.

Devletin güvenliğine karşı suçlar, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, cinsel saldırı gibi suçlara bulaşmış olanlar 6 ay ek askerlikten yararlanamayacak.

ÜNİVERSİTEDEN ASTÇAVUŞ

Astçavuşlar, 2 veya 3 yıl süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından daha çok teknik personel açığına yönelik alınacak. Ancak 4 yıllık üniversite mezunları da yedek astsubaylığa başvurabilecek.

Astçavuş kadrosunda TSK'nın ihtiyacı öncelikli olmasına karşın yükümlülerin istekleri de dikkate alınacak.

HER KAÇAN GÜNE CEZA

Genelkurmay Başkanlığı, her dönem ihtiyaç duyduğu asker sayısını bakanlığa bildirecek.

Buna göre her yıl kaç gencin bedelliden yararlanacağı açıklanacak ve talep fazla olursa kura çekilecek.

Barışta, kabul edilebilir bir özrü olmaksızın yoklamadan kaçan, saklı duruma düşen veya bakaya olanlar için kaçak kaldıkları gün kadar para cezası uygulanacak.

Bunlardan kendiliğinden gelenlere her gün için 5 lira, yakalananlara ise her gün için 10 lira ceza kesilecek.