Diyanet takvimi: 15-16 Ağustos tatil mi? Kurban bayramı arefe günü ne zaman, hangi tarihte?

15-16 Ağustos tatil mi? Diyanet takvimi: Kurban bayramı arefe günü ne zaman, hangi tarihte? Dini bayramlardan olan Kurban Bayramına artık sayılı günler kaldı. Vatandaşlar Kurban Bayramı kaç gün tatil olacak araştırması yapmaya başladı. Bu sene Kurban Bayramı 10 Ağustos (Arefe) - 14 Ağustos tarihleri arasında olacak. Peki kurban bayramı 9 gün tatil olur mu 15 Ağustos perşembe-16 Ağustos cuma tatil mi gözler resmi açıklamada. Hükümetin kurban bayramı tatilini 9 güne çıkarması bekleniyor. Eğer 15 Ağustos perşembe ve 16 Ağustos cuma günü de tatil olursa haftasonları ile birlikte Kurban Bayramı 9 gün tatil olacak. Fakat şu ana kadar yetkililerden henüz resmi bir tatil açıklaması gelmedi.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2019, 09:27 Güncelleme 07 Ağustos 2019, 09:27
Diyanet takvimi: 15-16 Ağustos tatil mi? Kurban bayramı arefe günü ne zaman, hangi tarihte?

İÇİNDEKİLER

Kurban bayramı için artık geri sayım başladı. Dini bayramlardan olan be müslümanlar için önemli olan kurban kesme ibadetinin yapılacağını Kurban bayramı bu sene 10 Ağustos (Arefe) - 14 Ağustos tarihleri arasında idrak edilecek. Uzak akrana ziyareti yapmak isteyen yada tatile çıkmak isteyenler ise Kurban bayramı 9 gün tatil olur mu sorusunun yanıtını arıyor. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, Kurban Bayramı tatili için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulunarak, "Yüzde 96'sı insan kaynaklı olan trafik kazalarının önüne geçmek, tamamen sürücülerin elindedir" dedi. Peki 15-16 Ağustos tatil mi? Diyanet takvimi: Kurban bayramı arefe günü ne zaman, hangi tarihte?

KURBAN BAYRAMI TATİLİ UZATILDI MI?

Kurban Bayramı tatili resmi olarak arefe günü yarım gün, 4 gün de bayram tatili ile birlikte 4,5 gündür. Geçtiğimiz sene Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlenmişti. Bu sene Kurban Bayramı arefesi cumartesi gününe, bayramın 1. günü pazar gününe, bayramın son günü ise çarşamba gününe denk geliyor. Eğer perşembe ve cuma günleri de tatile dahil edilirse hafta sonu tatili ile birlikte toplamda 9 gün tatil yapılmış olacak. Konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

Bayram tatili ile ilgili ilk açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Bakan Albayrak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bayram tatilinin uzamasına olumlu bakmıyorum." demişti. Turizmciler perşembe ile cuma günlerinin de tatil ilan edilmesini ve bayram tatilinin 9 güne çıkartılmasını isterken, Ankara Ticaret Odası (ATO) çalışma motivasyonunu düşürdüğünü belirterek bayram tatilinin uzatılmamasını istedi.

BAYRAM TATİLİ ÖNCESİ SÜRÜCÜLERE UYARI

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, Kurban Bayramı tatili için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulunarak, "Yüzde 96'sı insan kaynaklı olan trafik kazalarının önüne geçmek, tamamen sürücülerin elindedir" dedi.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD) Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, yaklaşan Kurban Bayramı tatilinde, sürücülere uyarılarda bulundu, araçlarda emniyet kemerinin önemine dikkat çekti. Bayram günlerinin matem günlerine dönüşmemesinin sürülerin elinde olduğunu kaydeden Kavuran, "Trafikte her yıl maalesef 7 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve daha fazlası uzuvlarını kaybederek sakat kalmaktadır. Bilindiği üzere bayram tatillerinde normal günlere oranla karayollarında trafik yoğunluğu ciddi oranda artmakta ve bu yoğunlukla beraber, pek çok üzücü kazalar meydana gelmektedir. Pek çok aile bu güzel günlerde yok olmaktadır. Bayram tatillerinden çıkartılan kaza bilançoları içimizi acıtmaktadır. Yüzde 96'sı insan kaynaklı olan trafik kazalarının önüne geçmek, tamamen sürücülerin elindedir. Bu kurallara riayet etmekle olacaktır" dedi.

'ARAÇ TAKİP MESAFESİNE DİKKAT'

Sürücülerin, araçlarına mutlaka bakım yaptırması gerektiğini de dikkat çeken Kavuran, "Sürücülerimiz, bu anlamlı günlerin matem günlerine dönüşmemesi için kesinlikle ve kesinlikle takip mesafesine dikkat etmeli. Gideceği yere bir saat geç gitse de hız yapmaktan kaçınmalı. Trafik ışıklarına riayet etmeli. Yayaları görmezden gelmemelidir. Kazaların yüzde 60'ı cep telefonu kaynaklıdır. Araç kullanırken, telefonda konuşmamalı ve mesajlaşmamalıdır. Sürücünün gözü yolda olmalıdır. Trafikte diğer araçlara da saygı göstermelidir. Uzun yola gidecek sürücüler, seyahat esnasında 2 saatte bir mola vermelidir. En önemlisi ise yaşanacak olası bir kazada can kurtaran, emniyet kemerini mutlaka takmalıdır" diye konuştu.

BİLETLERİN YÜZDE 95'İ TÜKENDİ

Öte yandan Samsun Şehirlerarası Otobüs Terminali Müdürü Sönmez Yalçın da, Kurban Bayramı'na 5 gün kala kentte firmalara ait otobüs biletlerinin yüzde 95'inin satıldığını söyledi. Yaşanan bilet yoğunluğunda fındık hasat sezonunun da etkisi olduğunu belirten Yalçın, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da bayram tatili nedeniyle terminalimizde yoğunluk yaşanıyor. Daha bir hafta gibi bir süre olmasına rağmen, biletlerin yüzde 95'i tükendi. Terminalimizde asıl yoğunluk daha çok bayram tatili dönüşlerinde yaşanıyor. Tatilin bitmesine 2 gün kala terminalimiz hareketleniyor. Bu yıl da böyle olacaktır. Ancak tatilin 9 değil 4 gün olması, diğer Kurban Bayramı tatillerine kıyasla daha sakin geçecektir" ifadelerinde bulundu.

2019 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arefe Günü 10 Ağustos 2019 Cumartesi

Kurban Bayramı 1. Gün 11 Ağustos 2019 Pazar

Kurban Bayramı 2. Gün 12 Ağustos 2019 Pazartesi

Kurban Bayramı 3. Gün 13 Ağustos 2019 Salı

Kurban Bayramı 4. Gün 14 Ağustos 2019 Çarşamba

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR DİYANET CEVABI:

Kurban etinin dağıtımı, kişinin içinde bulunduğu şartlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtladığı kurban etinin ne kadarı nasıl dağıtılır sorusunun cevabı;

Kurban sahibi kurbanın etinden yiyebilir, bakmakla yükümlü bulunduğu kimselere yedirebilir; ancak etinin bir kısmını da dağıtması gerekir. Şâfiî'ye ve İbn Hazm'a göre bu vâciptir.

Yenecek ve dağıtılacak miktar konusunda kesin bir ölçü koymak zor olmakla birlikte dinî gelenek, kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılması şeklindedir.

Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesi de bir sakınca taşımaz.