Son dakika: Kritik MGK Başkan Erdoğan liderliğinde başladı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 15.15'te başladı. Toplantıda Suriye sınırında oluşturulacak güvenli bölge, Fırat’ın doğusuna olası operasyon ve Kuzey Irak’ta yürütülen operasyonlar, Türkiye’ye teslimatına başlanan S-400’ler, ABD’nin F-35 kararı, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ele alınacak.

Giriş Tarihi 30 Temmuz 2019, 15:23 Güncelleme 30 Temmuz 2019, 15:53
Son dakika: Kritik MGK Başkan Erdoğan liderliğinde başladı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 15.15'te başladı.

Son zamanların en kritik MGK'sında en önemli gündem maddesi Suriye'deki gelişmeler bağlamında bir süredir konuşulan Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonun ayrıntıları olacak.

KRİTİK GÜNDEM GÜVENLİ BÖLGE
MGK'da Türkiye'nin 30 kilometre derinliğinde ve kendi kontrolünde olmasını istediği güvenli bölgeyle ilgili planlamalar ve ABD ile yürütülen görüşmelerin detayları ele alınacak. Toplantıda ayrıca Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonun ayrıntıları ve güvenli bölgenin detayları da görüşülecek. MGK'da Türk ve ABD askeri heyetleri arasında, güvenli bölgenin tesisi için oluşturulan çalışma grubunun faaliyetleri değerlendirilecek.

AKAR VE KOMUTANLAR BİLGİLENDİRECEK
Bir süredir hazırlıkları süren olası operasyonla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları kurul üyelerine bilgilendirmede bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanısıra Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanllığı'nda kritik görüşmeler gerçekleştiren ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin temaslarından çıkan sonuçlar da MGK'da ele alınacak.



MGK'da Menbiç ve İdlib'deki son gelişmeler de tüm ayrıntılarıyla görüşülecek. Toplantıda S-400'lerin teslimatı süreci, hangi bölgelere yerleştirileceği ve ABD ile gerilime yol açan F-35'lerle ilgili Ankara'nın atacağı adımlar konuşulacak. Ayrıca Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması halinde izlenecek yol haritası ve diğer seçenekler de ele alınacak. Toplantıda Erbil'de Türk diplomata yapılan saldırı ve ardından yürütülen operasyonun ayrıntıları da değerlendirilecek. MİT Başkanı Hakan Fidan saldırıya karşı yürütülen ortak operasyona ilişkin kurul üyelerini bilgilendirecek.