Ceza indirimi Meclis'e geldi mi? Af yasası kimleri kapsıyor?

Ceza indirimi ve af yasasına ilişkin son durum merakla takip edilen konular arasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ceza infaz yasası hakkında önemli bir açıklama yapmış, düzenlemenin Meclis gündemine geleceğini duyurmuştu. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından ceza indirimi ve af yasasının Meclis gündemine ne zaman geleceği merak konusu oldu. Peki, af yasası kimleri kapsıyor? İşte af yasası ve ceza indirimine dair son gelişmeler...

Giriş Tarihi 05 Temmuz 2019, 19:45 Güncelleme 07 Temmuz 2019, 22:45
Ceza indirimi Meclis’e geldi mi? Af yasası kimleri kapsıyor?

İÇİNDEKİLER

Yüz binlerce mahkum ve aileleri ceza indirimi ve af yasasına ilişkin son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş ve Adalet Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışmaları olduğunu açıklamıştı. Peki, ceza indirimi ve af yasası Meclis'e gelecek mi? Af yasası kimleri kapsıyor? İşte son gelişmeler...

CEZA İNDİRİMİ VE AF YASASI MECLİS'E GELECEK Mİ?

Genel af yasası ve ceza indirimi haberleri birçok kişi tarafından merakla bekleniyor. Yeni af yasası kapsamında infaz sürelerinin düşürülmesi beklenirken, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda da ceza arttırımı olacak. Af yasasının Meclis gündemine ne zaman geleceği henüz bilinmiyor.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında af yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Af meselesiyle ilgili Adalet Bakanlığıyla beraber çalıştıklarını anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Adalet Bakanlığının daha kapsamlı bir çalışması söz konusu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın indirim konusunda açık talimatı var. Ona ait bir noktaya geldi. Zannediyorum yakın bir dönem içerisinde böyle bir ceza indirimle karşı karşıya kalınacak. Biraz çalışıldı. Son 1-2 haftada da tekrar bir değerlendirmeler yapıldı. Ancak Adalet Bakanlığı bu konuda hakikaten dört başı mamur, bizim de içinde olduğumuz bir çalışma gerçekleştiriyor. Patronajı Adalet Bakanlığında. İnanıyorum ki yakın bir zamanda ortaya çıkacaktır."

İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK

Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.

CEZAEVİNDEN ÇIKABİLECEKLER

Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50'sini çekenler cezaevinden çıkacak.

TERÖRE AF YOK

Terör suçları için ise ayrı bir infaz oranı uygulanıyor. Ancak yapılan hazırlıkta terör suçlarına ilişkin herhangi bir indirim yapılması öngörülmüyor.

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ

Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri için en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek.

EKONOMİK SUÇLAR

Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi düşünülüyor. Hangi suçların bu kapsama alınabileceğine bakılıyor.