Son dakika: Askerlik yasası onaylandı mı? Yeni askerlik sistemi son durum nedir? Askerlik 6 aya düştü mü?

Yeni askerlik sisteminde son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren Askeralma Kanunu ile ilgili son gelişmeler, askere henüz gitmemiş olan vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasası onaylandı mı? Yeni akerlik sisteminde son durum nedir?

Giriş Tarihi 25 Haziran 2019, 11:02 Güncelleme 25 Haziran 2019, 17:24
Son dakika: Askerlik yasası onaylandı mı? Yeni askerlik sistemi son durum nedir? Askerlik 6 aya düştü mü?

İÇİNDEKİLER

Yeni akerlik sistemi son dakika... Milyonlarca vatandaş yeni askerlik sistemi ile ilgili Meclis'ten gelecek habere kilitlendi. Bilindiği üzere, yeni askerlik sistemi ile askerlik süresi 6 aya düşecek ve bedelli askerlik kalıcı hale gelecek. Yeni askerlik sisteminde 61, 62 ve 63. maddeleri ile geçici 1. maddesi kabul edilmişti. Askerlik sisteminin yasalaşması ile birlikte şu an görevde olan ve 6 ayını dolduran askerlerde terhis olacaklar. Peki, askerlik yasası onaylandı mı? Yeni askerlik sistemi son durum nedir? Askerlik 6 aya düştü mü? İşte yeni askerlik sisemi ile ilgili tüm detaylar...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni askerlik sistemini düzenleyen Askeralma Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Peki, erken terhis ve yeni askerlik sistemi nasıl olacak? İşte cevabı...

ASKERLER NE ZAMAN TERHİS EDİLECEK?

Yeni askerlik sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte şu an görevde olan ve 6 ayını tamamlayan askerler erken terhis edilecek. Erken terhis bekleyen askerler ve aileleri, terhis tarihini merak etmeye başladı. İlgili yasa teklifi kabul edildikten sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından şu an görevde olan ve 6 ayını dolduran askerler terhis edilecek.

TECİL YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ

Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar,

"Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz " ifadesini kullandı.

HERKESE 1 AY ZORUNLU TEMEL EĞİTİM

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2018 yılı içerisinde bir kereye mahsus olarak çıkarılan bedelli askerlik yasal zemine oturtularak kalıcı hale getirildi. Bakan Akar, "Bedelli askerlik ücreti asteğmen maaşının 6 katı, 31 bin 343 TL olarak belirlendi" dedi. Bedelli askerlik ücreti tek seferde peşin olarak ödenecek

KIŞLAYA ER GİREN GENERAL OLABİLİR

Bakan Hulusi Akar'ın yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalarından en çok dikkat çeken, er giren bir kişinin generalliğe kadar yükselme şansı ile ilgili kısım oldu. Yeni askerlik sisteminde tüm askerlerin rütbe olarak önü açıldı.

YEDEK ASTSUBAYLIK GELİYOR

Bedelli ve dövizli askerlikten sağlanacak gelirle yükümlü erbaş ve erlerin maaşları ile diğer giderlerin karşılanabileceğini ifade eden Akar, "Bütçeye herhangi bir yük teşkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz" dedi.

Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiği "yedek astsubaylık" uygulamasının da hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Akar, şunları dedi:

"Yedek astsubaylıkla, meslek yüksek okulunu bitirdikten sonra herhangi bir şekilde zorlamayla 4 yıllık okul bitirmenize gerek yok diyoruz. Mesleğinizi seviyorsanız bunu yapın, askerlikten dolayı bunu değiştirmeye kalkmayın, böylece ara personel konusunda da sıkıntı oluşmasın istiyoruz. Yedek astsubaylığa kontenjanların uygun olması ve istemeleri durumunda lisans ve lisans üstü mezunları da başvurabilecek. Buraya geldiklerinde iki aylık temel ve sınıf eğitiminin ardından maaşlı olarak 10 ay faaliyetlerini yapacak. Toplamda 12 ayın bitirilmesinin ardından gençler isterse terhis olabilecek. İstek, ihtiyaç ve kadroya göre kendilerine 'Kalmak ister misiniz' diye soracağız. Kalmak isteyenler astsubay olarak devam edecek. Yine astsubaylığa müteakip istenilen kriterleri karşıladıkları takdirde subaylığa geçebilecek."

TESLİM GÜNÜNÜ GEÇİRENLERE CEZA GELİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muş'un yaptığı açıklamalarda, kışlaya geç teslim olan askerlerle ilgili kısım dikkat çekti. Mazeretsiz olarak kışlaya teslim gününü geçiren askerler gitmedikleri gün başına 10 TL ceza ödeyecek.