Af yasası çıkacak mı, Meclis'e gelecek mi? Af yasasında son dakika haberleri neler?

Meclis bayram nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Af yasası ve ceza indiriminin Meclis gündemine gelip gelmeyeceği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Meclis'in açılacağı ve af yasasının görüşüleceği tarih mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. Peki, af yasası ve ceza indirimi çıkacak mı? İşte af yasasındaki son gelişmeler...

Giriş Tarihi 06 Haziran 2019, 16:35 Güncelleme 06 Haziran 2019, 16:37
Af yasası çıkacak mı, Meclis’e gelecek mi? Af yasasında son dakika haberleri neler?

İÇİNDEKİLER

Af yasası hakkındaki son durum vatandaşlar merakla araştırıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Ramazan Bayramı nedeniyle çalışmalarına ara verdi. Meclis çalışmalarına önümüzdeki başlayacak. TBMM'nin bayram sonrası gündeminin oldukça yoğun olması bekleniyor. İşte af yasasındaki son durum...

AF YASASI MECLİS'E NE ZAMAN GELECEK?

TBMM 10 Haziran'da açılacak. İnfaz yasasında yapılacak değişiklikle, terör suçları hariç, cezasının yüzde 50'sini çeken serbest kalacak. Kadın ve çocuğa şiddet, tecavüz suçlarının cezası artacak.

İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK

Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.

Suç işleyen bir gün dahi olsa cezasını çekecek. Terör, uyuşturucu, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere, "kamuoyunun vicdanını sızlatmayacak" suçlarda ceza indirimine gidilmesine yönelik çalışmada sona gelindi. Bu kapsamda Ceza İnfaz Kanunu'nda (CİK) yapılacak değişikliklerin seçim sonrası Meclis gündemine geleceği, ancak yasalaşma sürecinin 1 Ekim'den sonraya kalacağı belirtiliyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AF AÇIKLAMASI

Başkan Erdoğan Esenler'de yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanlığımızın bu konularla ilgili bir çalışması var. Temenni ederim ki bu çalışmada sizlerin yakınları da bunun içine dahil olur. Çünkü herkesi kusura bakmayın, herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımızın çalışması var. İnşallah bu çalışma neticesinde bırakılabilecek olanları, dediğim gibi inşallah seçimlerden sonra Meclis açıldığında tekrar oralarda bunlar görüşülecek." demişti.

AF YASASI NASIL OLACAK?

TERÖRÜ, TECAVÜZCÜYÜ, ŞİDDETİ VE İSTİSMARI KAPSAMAYACAK

Yeni çalışma; terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek, bu oran yüzde 50'ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak.

EKONOMİK SUÇLAR PARA CEZASINA ÇEVRİLECEK

Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezalarının ise para cezasına çevrilmesi planlanıyor.

ÇOCUKLU KADIN TUTUKLULAR

Önemli bir düzenleme de cezaevindeki çocuklu kadın tutuklu hükümlülerle ilgili. Adalet Bakanlığı'nın çalışmasında, çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.

CEZAEVLERİNDE TUTUKLU SAYISI AZALACAK

Hükümlülerin açık cezaevine alınma sürelerinin kısaltılarak cezaevlerindeki yoğunluğun azaltılmasına yönelik düzenleme de çalışma kapsamında ele alınıyor. Hazırlanan çalışma, geçtiğimiz günlerde açıklanan yargı reformuyla da uyum içinde olacak. Tutuksuz yargılama esas alınacağı için cezaevlerinde tutuklu sayısı da azaltılacak.

BU SUÇLARA AF YOK

ATATÜRK'E, CUMHURBAŞKANINA, MECLİS'E HAKARET

ANAYASA'YI İHLAL

TERÖR

CASUSLUK

SİLAHLI ISYAN

CİNAYET

TECAVÜZ VE CİNSEL SALDIRI