EYT, 3600 ek gösterge, yeni askerlik sistemi, nafakada son durum ne? Meclis'e gelecek mi?

Meclis'in gündeminde şu sıralar birçok konu yer alıyor. EYT'den 3600 ek göstergeye, yeni askerlik sisteminden nafakaya birçok konunun Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceği merak konusu oldu. Peki, EYT, 3600 ek gösterge, yeni askerlik sistemi, nafakada son durum ne? İşte son gelişmeler...

Giriş Tarihi 10 Mayıs 2019, 19:29 Güncelleme 10 Mayıs 2019, 20:49
EYT, 3600 ek gösterge, yeni askerlik sistemi, nafakada son durum ne? Meclis’e gelecek mi?

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına şu sıralar yoğun bir şekilde devam ediyor. EYT, 3600 ek gösterge, yeni askerlik sistemi, nafakadaki son durum vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Vatandaşlar bu konuların Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceğini merak ediyor. İşte EYT, 3600 ek gösterge, yeni askerlik sistemi, nafakada son durum...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNDE SON DURUM

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde TÜYAP'taki, IDEF'19 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda yeni askerlik sisteminde gelinen gelişmelerle ilgili şunları söylemişti;

"Bu çalışma mükemmel olsun diye hem gençlerimiz şahsi, mesleki gelişimlerini bir taraftan sağlarken diğer taraftan da Silahlı Kuvvetlerimizin artan ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayabilmek bakımından iyi bir sistem, mükemmel bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu nedenle de bakanlıklarla, diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla yoğun bir koordinasyon, temas içindeyiz. Olayları her aşamasında ilave bazı görüşler, ilave bazı teklifler gelmekte. Onların çalışılmasından dolayı biraz gecikme oldu. Önümüzdeki günlerde en kısa zamanda, çok yoğun bir şekilde çalışılıyor, bunu tamamlayıp Cumhurbaşkanlığı makamına sunmak durumundayız. Buna gayret gösteriyoruz. İnşallah en kısa zamanda bunu tamamlayacağız."

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim öncesinde 3600 ek göstergenin, Meclis'in çalışmalarına başladıktan sonra gündeme geleceğini belirtmişti. Yeni düzenlemeye ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmaları devam ediyor.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, "Seçimden sonra ilk olarak personel reformu düzenlemesinin gündeme gelmesi gerekiyor. 3600 ek gösterge de burada çözülecek. Nisan-Mayıs civarında bu gelişmeler yaşanır" diye konuşmuştu. Ek gösterge artışı ile memurların emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri önemli ölçüde yükselecek.

NAFAKADA SON DURUM

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan nafaka konusunda teklif hazırladı. MHP olarak hazırladıkları yasa teklifini henüz TBMM Başkanlığı'na vermediklerini belirten Sefer Aycan, teklifteki düzenlemeleri şöyle anlattı: "Nafaka ödemelerine sınır getirilerek, evlilik süresine göre nafaka süresi belirlenecek. 1 yıl evli kalmış ise 1 yıl, 2 yıl evli kalmış ise 2 yıl, 5 yıl evli kalmış ise 3 yıl, 10 yıl evli kalmış ise 4 yıl ve 15 yıl evli kalmış ise 5 yıl nafaka ödemesi yapılabilir."

EYT'DE SON DURUM

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda bugün yeni bir gelişme bulunmuyor. Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Başkan Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

BAKAN ALBAYRAK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yaptığı açıklamada şimdilik gündemlerinde olmadığını belirtti.